groepjes maken met post-its

Handig groepjes maken klas met post-its

Tijdens het inrichten van ons lokaal kwam mijn duo met een geniaal idee wat ze al vaker had gebruikt. Handig groepjes maken voor je klas met post-its. 

Groepjes maken?

Groepjes maken in de klas is altijd zo’n klus! Tijdens de overdracht krijg je te horen dat je het beste heel veel kinderen vooraan kunt zetten. Dan zit je nog met de hoogte van de tafels die nogal verschillen. Zo kun je de hoge tafels weer niet vooraan plaatsen, want dan zie je niks. En wat dacht je van de kinderen die echt wel of juist niet bij elkaar in het groepje moeten? Ik vind het altijd een hele wiskundige puzzel.

Groepjes maken met post-its

En toen had mijn duo echt een fantastisch idee! Oke, het vooraan-zit- en het hoge-tafels-probleem kan ik niet voor je oplossen, maar het is wel een tip om snel groepjes te maken en weer te wisselen.
Men neme een A4’tje en kleine post-its. Dat is alles wat je nodig hebt!

Handig groepjes maken met post-its

Zoals je ziet waren bij ons de post-its te groot, we hebben er dus uiteindelijk een A3 voor gepakt, kan natuurlijk ook. Maar het idee is dat de post-its zo klein zijn dat je er voor de hele klas groepjes mee kunt maken op een A4. De namen zijn overigens niet uit mijn eigen klas, AVG enzo, maar heb ik bedacht.

Namen erop

Elk kind heeft een eigen post-it met naam (alleen voornaam, mag je het ook gewoon ophangen volgens de AVG) en zo maak je de groepjes zoals je ze in je klas hebt staan. Ik vond het zo simpel, maar zo handig! De groepjes kopieer je eventueel voor in je klassenmap. Je hangt de plattegrond van je klas op naast je bureau en hoppa, klaar.

Bekijk ook de handige checklist voor de klas inrichten.

Groepjes wisselen

Kun je zo bijvoorbeeld na elke vakantie de kinderen wisselen in de groepjes. Hoef je alleen maar de post-its te verhangen, ben je zo mee klaar (min de tijd die je kwijt bent aan bedenken wie naast wie dan ;)).

Kleuren groepen

groepjes maken

Wij hebben ook nog kleuren boven de tafels gehangen, elk groepje heeft een eigen kleur. In ons geval met een plaatje van Zoem, wij zijn de zoemmetjes dit jaar. Die kleuren hebben we ook op onze plattegrond getekend met een kleurtje, zie je dat ook lekker snel.

Ik vond het een topidee, succes met groepjes maken!