Veters strikken

Veters strikken. Handig voor de volwassene of voor het kind?

Schoenen met veters, schoenen met ritsen, schoenen met elastieke veters, schoenen zonder veters en rits, schoenen met klittenband…. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er wordt wel iets bedacht om het veters strikken ‘gemakkelijker’ te maken… 

Veters strikken

Wanneer je goéd kunt vetersstrikken is er geen een enkel probleem om je schoenen vast te maken en er probleemloos – en losse veter loos – mee rond te lopen.
MAAR… wanneer je nog een mensje bent van een jaar of 4/5/6 (soms zelfs 7) dan kunnen de veters erg onhandig zijn.

Je hebt vaak de motoriek nog niet om de veters zelf los te maken, laat staan dat je de skills hebt om ze ook zelf goed te strikken, dat kan frustraties opleveren.
Op school vraagt de juf je meestal: “heb je het zelf al geprobeerd los te maken?”

Veters los maken?

Wanneer je dat probeert als kleuter dan kan het heel gemakkelijk zijn (als er geen dubbele ‘knoop’ in zit) maar het kan ook super ingewikkeld zijn met als resultaat een dikke knoop in je veter waardoor je schoen al helemaaaaal niet los geraakt.
Dan ga je terug naar de juf… als je als kind écht je best gedaan hebt om de knoop eruit te halen, dan is het voor de juf soms ook onmogelijk geworden om de knoop eruit te krijgen en pakt ze (althans, ik wel) de prikpen erbij om er toch tussen te komen en na een hoop rode hoofden, gezucht en gesteun, komt je voet dan uiteindelijk uit de schoen.

Lees ook: WAAROM IK TOCH VOOR DE ONDERBOUW KOOS

Schoenen aan doen

Natuurlijk zijn er ook kinderen die de schoen uit krijgen mét vaste veters…. probleem daarna is dan hetzelfde… de voet past niet op dezelfde manier de schoen weer in en de veter moet nog steeds los…. Wederom frutraties… Het kind krijgt de schoen niet aan, de juf zegt dat je het zelf moet proberen en bovenstaande kan zich herhalen.

Er zijn ook juffen en meesters die in dit geval zeggen: “Och, de volgende keer moet je toch eerst je veter losmaken voordat je de schoen uit doet” en maakt de veter voor je los.
Wanneer de veter los is kan dan eindelijk je voet erin…. maar ja…. een veter strikken is echt niet gemakkelijk.

Lees ook: HELP! EEN DAGJE KLEUTERS 10 TIPS

Oefenen

Er zijn scholen waar er veterplankjes en oefen-schoentjes zijn voor de kinderen, er zijn net zoveel scholen (of misschien nog wel meer) die zeggen: vetersstrikken dat moeten ze thuis maar leren.
Op Youtube zijn er inmiddels heel wat ‘handige’ filmpjes te vinden om manieren te vinden om je veters te strikken.

Lekker niet veters strikken

ER zijn ook heel wat schoenen uitgevonden om het vetersstrikken te omzeilen…
Veters van elastiek of veterschoenen met aan de zijkant een rits.
Heel handig, dacht ik, maar ik loop toch vaak tegen het ‘probleem’ aan dat kinderen de rits niet zelf dicht krijgen, en ook ik met een rood hoofd en pijnlijke vingers een rits probeer dicht te ritsen en dat het nauwelijks lukt, de schoen weer uit moet. Ik de veter toch los maak, de voet erin kan en dan de rits en daarna pas de veter vast gaat.

Zelf heb ik ook zo’n ‘handige’ schoen….
Maar het is dus vrijwel onmogelijk. Je voet gaat in de schoen wanneer de veter vast zit en de rits los is… Wanneer je voet een hogere wreef heeft of gewoon iets breder is, is het soms dan al onmogelijk om ín je schoen te komen.
Ik maak dus mijn veter los, de rits is los en dan gaat de voet erin.
Vervolgens gaat eerst de rits dicht en daarna maak ik de veter vast, zodat de schoen goed om mijn voet aansluit.
Als ik dan (bijvoorbeeld wanneer ik naar de speelzaal ga met de klas) mijn schoenen uit wil doen, gaat de rits los en kan mijn voet er wel uit…. maar er dus niet meer net zo simpel terug in en weer dicht.
Als dit bij mij zo is, dan is dat dus bij heel veel kinderen ook het geval en ben je dubbel aan het werk.

Probleem?

Maak ik hier een ontzettend probleem van? Welnee, maar je zult maar 25 kinderen hebben met dit soort schoenen en voeten…. En dan heb ik het nog niet gehad over hoge laarzen met ritsen die thuis aan gaan met een schoenlepel ;-)

Toen ik mijn eigen groep nog had (heel wat jaren geleden, nu val ik al 8 jaar op diverse scholen in) had ik een schoenlepel in de klas hangen, naast de kaartjes of kettingen voor het naar de wc gaan.
Maar onder mijn stoel had ik ook een krukje staan, het zogenaamde “vetersstrikkrukje” voor een gymles en ook erna kwam dat krukje onder mijn stoel vandaan, de kleuters gingen daarop zitten en de voet werd tegen de rand van mijn stoel gezet, zo kon ik het goed zien, hoefde ik niet erg te bukken en de andere kleuters die er hulp bij nodig hadden, die vormden een rijtje achter de kruk.

Veterstrikbrigade

Na verloop van tijd waren er oudere kleuters die hun veters zélf konden vastmaken maar daardoor ook de handigheid kregen om klasgenootjes te helpen. Zo waren er dan steeds 2 kinderen die naast de juf konden komen zitten om ook te helpen en zo werden zij de VETERSSTRIKBRIGADE.

Zit het mij zo hoog dat ik er een blog over schrijf? Och… valt wel mee hoor, maar ik moet er toch regelmatig aan denken wanneer ik ‘s morgens mijn schoenen aan wil doen en bemerk dat ik de avond ervoor mijn veters niét heb losgemaakt en ik dus mijn schoen niet snel aan kan doen.

Ik probeer ook altijd naar ouders te communiceren om zéker op dagen dat er gym is, de kinderen ‘gemakkelijke’ schoenen aan te trekken (net als de gymschoenen trouwens).
Maar goed… wat is gemakkelijk? En voor wie?! Voor het kind…. of de volwassene ;-)

Lees ook: 16 DINGEN DIE JE ALS LEERKRACHT NOOIT GEDACHT HAD OOIT TE ZEGGEN

Uitgelichte foto: Shutterstock