Handwerkjuffen

Vroeger, toen ik naar de basisschool ging, bestonden ze nog; handwerkjuffen. Je weet wel, een lieve (meestal oudere) dame die een uurtje per week met de klas een handwerktechniek kwam oefenen. Breien, haken, punniken, weven, vlechten, naaien, borduren en ga zo maar door.
Het was één van mijn favoriete vakken. Jarenlang heeft dat kussentje, wat we eerst afbonden en verfden en daarna hebben geborduurd met schrijfletters, op mijn bed gelegen. Wat was ik daar trots op…

Tegenwoordig zijn de echte ouderwetse handwerkjuffen nauwelijks nog te vinden. Dus je begrijpt hoe verheugd ik was dat ik de afgelopen week een heuse gediplomeerde handwerkjuf, die de traditionele handwerktechnieken nog beheerst, mocht ontmoeten. En het beste van alles is nog dat ze bij mij op school een project uit komt voeren! De hele school gaat werken met uiteenlopende technieken. Van stofjes knippen en plakken in groep 1/2 tot macramé in groep 8. Iedere groep krijgt zijn eigen handwerkproject, inclusief authentieke handwerkjuf.

handwerken

Hoewel ik in mijn groep ook probeer om aandacht aan textiele werkvormen te besteden, blijf ik vaak haken bij vlechten of borduren op zo’n geperforeerd karton. Waar je overigens ook hele leuke dingen van kunt maken.  Ik kijk dan wel eens een tikkeltje jaloers naar mijn collega die vol enthousiasme met een festonsteek geweldige sneeuwpopjes in elkaar flanst met haar groep. Of prachtige wintermutsjes maakt met breigaren, geen idee hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen. (Bij deze een opsteker voor jou!)
Gelukkig zijn er meestal ook wel een paar moeders die heel goed zijn met naald en draad en me uit de brand helpen.

Tja, als juf heb ik graag de touwtjes in handen, maar in dit geval mogen de kinderen zelf wel wat meer doen en laat ik de touwtjes graag wat vieren. Voor sommige kinderen is aan zo’n handwerkopdracht geen touw vast te knopen. Ieder zijn talent. Bij dat soort activiteiten kun je nu eenmaal geen steken laten vallen.
Voor nu ga ik er maar een einde aan breien…. Maar niet voordat ik jullie vraag om me te laten weten wat jullie nou eigenlijk aan textiele werkvormen in de klas aanbieden. Ik ben erg benieuwd naar alle leuke tips en ideeën!

Groetjes!