Heerlijk voorleesboek: De dikke Mejuffrouw Muis

Kleuters zijn dol op prentenboeken. Maar ze vinden het ook erg leuk als er een serie over een kind of dier is. In De dikke Mejuffrouw Muis zijn alle verhalen over de muis verzameld. Heerlijk om achter elkaar voor te lezen. 

De dikke Mejuffrouw Muis

De dikke Mejuffrouw Muis is geschreven door Elle van Lieshout & Erik van Os. De illustraties komen van Marije Tolman. Het boek is uitgegeven bij Lemniscaat.

De dikke Mejuffrouw Muis

In het eerste verhaal zoekt Mejuffrouw Muis een huis. Daarna wil ze op vakantie en gaat ze naar de Costa del Sol. Helaas moet ze ook naar het ziekenhuis. Daar vindt ze een man. Het volgende verhaal krijgen haar man en zij kindjes. Dat is het boek in sneltreinvaart.
De verhalen zijn op rijm geschreven en zit vol grapjes. Want die Mejuffrouw Muis is wel een aparte, grappige muis.

Wat vind ik?

Ik ben dol op boeken met rijm! Voor kleuters is dat zo leerzaam. De zinnen zijn lekker kort, dus goed te begrijpen. Mejuffrouw Muis maakt grappige dingen mee. En de illustraties zijn prachtig! Gedetailleerd en heel kleurrijk. Voor kleuters ideaal. En je hebt veel om te zien en dus om over te praten.

(Les)tips

Rijmen

Dit boek nodigt natuurlijk uit om veel te rijmen. Laat de kinderen het laatste woord zeggen van een zin. Maak zo samen de rijm af.
Kunnen de kinderen nog meer woorden bedenken die erop rijmen?

Verhalen maken

Laat de kinderen zelf een avontuur bedenken voor Mejuffrouw Muis. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als de kinderen van Mejuffrouw Muis groter worden? Wat gaan ze beleven?
Maak het verhaal samen met de kinderen op rijm.

Letters

Laat de kinderen een naam voor Mejuffrouw Muis bedenken. En een naam voor de dokter. Praat met elkaar over de letters. Welke letters herkennen ze?
Welke letter hoor je als eerste, middelste en laatste?

Begrippen

Je kunt veel begrippen bespreken naar aanleiding van het boek. Bijvoorbeeld groot – klein. De muizen zijn klein, maar lijken in het boek op grote mensen. Hoe zit dat? Veel – weinig: Er worden veel kinderen geboren. Hoeveel kinderen heeft je eigen gezin? Meer – minder: Hoeveel kinderen heeft Mejuffrouw Muis meer dan jouw moeder?

Creatief

Laat de kinderen de familie muis maken. Het zijn veel muizen bij elkaar, een groot gezin.
Je kunt de muizen van verschillende materialen laten maken.
Plak bijvoorbeeld kleine rondjes op elkaar als muis. En teken de staart en de ogen erin.

Het boek moet in je kast staan. De kinderen zullen ervan smullen!