Help! Een dagje kleuters 10 tips

Je valt in bij allerlei groepen en nu krijg je ineens een dag kleuters. Of misschien heb je wel jaren bovenbouw gedraaid, maar je collega bij de kleuters is ziek. Wat nu? Ik help je op weg met handige tips. Help! Een dagje kleuters 10 tips

Help! Een dagje kleuters

Tips om een dagje invallen in de kleuterklas makkelijker te maken.

10 tips

1. Zoek in de klassenmap naar ‘Een dagje bij de kleuters’.

Veel kleuterleerkrachten hebben hun dag beschreven en in de klassenmap gestopt. Of denken nu: ‘Dat is handig, dat doe ik nu ook meteen!’ Lees die dag goed door.

2. Sta bij binnenkomst bij de deur

Geef de kleuters een hand en noem je naam. Vertel dat je een dagje komt invallen. De kleuters kennen zo meteen je naam en voelen zich gezien. Ook ouders hebben zo de gelegenheid om vragen te stellen of belangrijke weetjes te vertellen over hun kind.

3. Zoek het hulpje van de dag

Er is altijd een kind die precies weet hoe het er in de klas aan toe gaat en hoe de leerkracht het wil. Scan snel de klas op deze leerling en stel daar je vragen aan. Succes verzekerd!

4. Neem overal ruim de tijd voor

Heb je ervaring in groep 3 en dacht je dat je dan al veel tijd nodig hebt voor alles, tel er dan zeker 15 minuten bij op. De jassen aantrekken is al een activiteit op zich met al die ritsen en in de winter mutsen en sjaals. Alles duurt lang, beginnen met spelen, eten, aankleden etc. Geef de kleuters die tijd ook.

5. Kleuters kunnen heel goed opruimen

Denk nou niet: ze zijn nog zo klein, dat opruimen doe ik wel. Rommel maken kunnen ze namelijk ook heel goed. Laat de kinderen zelf hun werk opruimen en stuur hier en daar aan. Maar, let wel, ook dit duurt lang, dus bereken er ruim de tijd voor. Juf Bianca heeft hier mooie tips voor.

6. Wees duidelijk

Bij welke groep moet dat nou niet? Ook kleuters (of juist kleuters) hebben regelmaat en structuur nodig. Tuurlijk moeten ze vooral spelen, maar luisteren naar jou is ook wel handig. Leg de boel stil als je niet tevreden bent en begin weer opnieuw.

7. Speel mee

De leerkracht van de groep heeft wellicht leuke kleine kringen bedacht. Vooral doen als je het ziet zitten. Als je liever veel rondloopt en observeert, speel dan eens mee met de kinderen. Ook ontzettend waardevol, leren de kinderen en jij heel veel van.

8. Lees voor

Kinderen (en vooral kleuters) zijn er dol op om voorgelezen te worden. Stop een prentenboek in je tas, of gris er een uit de schoolbibliotheek en lees lekker veel voor.

9. Zing liedjes of speel een spelletje

Als je nou echt niet meer weet wat je moet doen, zet een lied in. Werkt altijd. Overigens ook voor het opruimen, eten en het spelen. Juf Anke heeft de meest gebruikte liedjes op haar site staan. Spelletjes zoals ‘tik tik tik wie ben ik?’ of een kind op de gang sturen en iets veranderen aan de klas doen het ook altijd goed.

10. Met humor kom je een heel eind

Succes!

Meer lezen over invallen?

TIPS VOOR DE STARTENDE LEERKRACHT

INRICHTING VAN JE LOKAAL