Help! Mijn kind wil niet naar school

Help! Mijn kind wil niet naar school

Help! Mijn kind wil niet naar school. In elk schooljaar kom ik het tegen, kinderen die niet naar school willen. Er zijn verschillende oorzaken en goede tips om je kind weer vrolijk naar school te laten gaan. 

Help! Mijn kind wil niet naar school

Oorzaak

Probeer eerst de oorzaak te achterhalen waarom je kind niet naar school wil. Is het moe? Zit hem of haar iets dwars? Is er iets gebeurd op school? Wordt er teveel gevraagd van je kind? Laat je kind vertellen wat de reden is. Als dat niet lukt, kun je verschillende vragen stellen.

Vragen

  1. Hoe moe ben je als je moet kiezen tussen de 0 en de 5? 0 is helemaal niet moe, 5 is heel erg moe.
  2. Welk cijfer krijgt de schooldag van gisteren?
  3. Wat was het leukste dat je gisteren op school beleefde?
  4. Wat was het minst leuke?
  5. Wat vind je het leukste om te doen op school?
  6. Wat is het minst leukste?
  7. Wat vind je moeilijk op school?
  8. Wat wil je veranderen in de klas?
  9. Hoe kan de juf of meester je helpen?

Lees ook: ALS JE EEN GESLOTEN KIND HEBT

Jonge kinderen

Bij jonge kinderen is vermoeidheid vaak de oorzaak. Vaak is dit over na een aantal avonden vroeg naar bed, of een rustdagje thuis.

Soms is de overgang van huis naar school moeilijk. Bespreek dan goed met je kind de stappen die je neemt voor het naar school gaan. Bijvoorbeeld: ‘We staan nu op, gaan ontbijten en lopen samen naar school. Op school kom ik even met je werken en als alle papa’s en mama’s weg gaan, ga ik zelf ook weg. Ik geef je dan nog een kus en een knuffel en zwaai bij het raam.’
Vaak werkt snel afscheid nemen beter dan lang in de klas te blijven hangen.

Er kan ook iets dwars zitten wat voor je kind moeilijk te bespreken is. Ze kunnen er niet altijd zelf de vinger opleggen. Wellicht wordt er teveel van hem of haar verwacht? Of is er iets wat ze niet fijn vinden in de klas? Probeer het te achterhalen met de bovenstaande vragen. Lukt dat niet? Bespreek dan je zorgen met de leerkracht. De leerkracht weet vaak raad of kan ook een gesprekje aan gaan met je kind.

Lees ook: SPIJBELEN… PURE NOODZAAK!

Bespreek je zorgen met de leerkracht

Bespreek je zorgen met de leerkracht van je kind. Ook als het al wat ouder is. Geef aan dat je kind niet meer naar school wil en vertel de reden. Vraag naar de beleving van de leerkracht, deze kan anders zijn dan van je kind. Vraag of de leerkracht een oplossing weet. Een gesprekje van de leerkracht met het kind lost vaak al veel problemen op. Kom je er met de leerkracht niet uit? Vraag dan een gesprek aan met de intern begeleider van de school.

Lees ook: EERSTE HULP BIJ GESPREKKEN MET JE KLEUTER

Uitgelichte foto: Shutterstock