Helsinki, educatieve uitjes met kinderen

Helsinki, educatieve uitjes met kinderen

Helsinki, waar lag dat ook al weer? Ergens in het noorden, toch? Jazeker, Helsinki is de hoofdstad van Finland. Annelieke woont in dat mooie land en vertelt aan ons leuke educatieve uitjes met kinderen in Helsinki.

Helemaal in het noordoosten van Europa vind je Helsinki. Je vliegt vanuit Amsterdam in minder dan twee uur rechtstreeks naar Helsinki-Vantaa International met KLM of Finnair.

Reizen in Helsinki

Er is een rechtstreekse treinverbinding van het vliegveld naar het centrum van Helsinki. Je bent dan ongeveer een half uurtje onderweg. Goed om te weten: sommige Nederlandse pinpassen werken niet bij het kaartjesautomaat, dus het is de moeite waard om de OV-app HSL te downloaden. Hiermee kan je niet alleen kaartjes kopen, maar ook je route plannen. Je mag trouwens gratis mee met het openbaar vervoer in het hoofdstedelijk gebied als je met een kindje in een kinderwagen of buggy reist. Dit geldt niet voor kinderen in een draagdoek of –zak.

Oodi, bibliotheek

Oodi Helsinki

De eerste must-see is de nieuwe stadsbibliotheek in het centrum van Helsinki: Oodi. Voor Nederlandtalige kinderen is er qua boeken niet veel te lezen, maar er zijn veel Engelstalige kinderboeken en er is een apart gedeelte waar kinderen kunnen spelen, klimmen en ontdekken terwijl de ouders een boek lezen of genieten van een kopje koffie met wat lekkers uit het cafeetje.

Het centrum van Helsinki

Dan loop je vanuit Oodi naar Kauppatori, een plein aan de haven. Hier kan je in de zomer op de markt traditionele Finse snacks en kleine maaltijden kopen: pannenkoeken, gebakken visjes muikku, verse aarbeien en bosbessen, peultjes en worstjes. Vanuit de haven vertrekt de boot naar de Korkeasaari Dierentuin, die zich op een eiland voor de Helsinki bevindt. Op het plein vind je ook een openluchtzwembad (het hele jaar door open!) met zowel een gewoon zwembad als ook een zeewaterzwembad. Natuurlijk kan je na het zwemmen gebruik maken van de sauna. Onderweg terug naar het hoofdstation zie je glanzende torens van de Rusissch-ortodoxe Uspenski-kathedraal en loop je langs de oogverblindend witte Domskerk, die boven het kerkplein uittorent. ’s Winters vind je op dit plein ook de kerstmarkt, die zeker een bezoekje waard is.

Steden rondom Helsinki

Eureka Helsinki

In Helsinki is ontzettend veel te beleven en te doen, maar ook de omliggende steden Espoo en Vantaa, waar je met hetzelfde OV-kaartje in reist, zijn de moeite waard. Laten we beginnen in Vantaa. De trein die je van en naar het vliegveld brengt, komt ook langst Tikkurila, een wijk in Vantaa. Vlak naast het gelijknamige station staat het wetenschapsmuseum Eureka. Hier vind je naast een vaste tentoonstelling, vergelijkbaar met die van Nemo, ook wisselende tentoonstellingen over bijvoorbeeld het helaas, dinosaurussen of bomen. Zeker de moeite waard voor kleine wetenschappers!

Veel natuur

Nuuksio Helsinki

In Espoo bevindt zich het nationale park Nuuksio. Zo’n 53 vierkante kilometer aan bomen, heuvels, beekjes en meren. Er zijn verschillende routes die je kan volgen, maar je kan ook met een (Nederlandstalige) gids de wildernis verkennen. Neem een paar (vega)worstjes, wat brood en een koffiepot mee en lunch bij een van de vele kampvuurplaatsen. Finland is een allemansland: wat het land geeft, mag je nemen. Dit houdt in dat je de eetbare bessen en paddestoelen die je tegenkomt, mag plukken. Het is echter niet toegestaan om andere planten te plukken, dieren uit het bos te halen en te kamperen op plaatsen waar het niet specifiek is aangegeven dat het mag. Houdt er ook rekening mee dat Finse bossen veel ongerepter, groter en wilder zijn dan de Nederlandse bossen. Het is niet aan te raden om met een kinderwagen of na zonsondergang het bos in te gaan. Het bos huist onder andere elanden, vossen, lynxen en af en toe zelfs beren. Nuuksio bereik je vanuit het centrum van Helsinki met de trein en bus.

Natuur Helsinki

Nuuksio is het bekendste nationale park in het hoofdstedelijk gebied, maar in Finland is de natuur nooit ver weg. ’s Winters of ’s zomers, Finnen brengen ontzettend veel tijd buiten door. En niet zonder reden. De Finse natuur is adembenemend mooi en veelzijdig. Of je je kinderen nu wil laten klimmen en ravotten in een bos, laten zwemmen in een meer of laten skiëen over een bevroren veld, Finland heeft het allemaal. Hou er rekening mee dat de zon ’s zomers maar kort onder is en het ’s winters juist lang duurt. Dit heeft een enorm effect op je slaapritme (en nog meer op dat van kinderen) kan ook invoeld hebben op je mentale gesteldheid, als je daar gevoelig voor bent.

Taal

Nog een paar praktische zaken. De Finse taal is vrijwel onmogelijk te begrijpen voor Nederlanders, maar de meeste Finnen spreken erg goed Engels. Finnen zijn wel erg verlegen en op zichzelf, dus kijk er niet raar van op als mensen liever blijven staan dan naast je gaan zitten in de bus. In Finland eet men tussen de middag een warme maaltijd. De meeste restaurants bieden dus ook een lunchbuffet of –menu aan. Hier kan je, afhankelijk van het restaurant, redelijk voordelig onbeperkt of á-la-carte eten. Alcohol is erg duur, schrik niet als je voor een glaasje wijn of een biertje €15,- moet betalen. Overnachten kan in een van de vele hotels in het centrum van Helsinki, of in één van de omringende wijken.  Er zijn in Helsinki en de omliggende steden eigenlijk geen ‘slechte’ wijken waar je als toerist beter niet kan komen, Finland is een veilig land.

Helsinki. De Dochter van de Baltische Zee. De vergeten stad van Europa, maar zo de moeite waard. Meer te beleven, ontdekken en leren dat in één enkele blog kan. Ik kan alleen nog maar zeggen: tervetuloa Helsinkiin, welkom in Helsinki.

Volg Annelieke op Instagram –> @mamainfinland