Herfst bovenbouw, 5 leuke lesideeën!

Herfst bovenbouw, 5 leuke lesideeën!

Door Manon. Ook in de bovenbouw is het geweldig om thematisch te werken. Het thema herfst is nu natuurlijk overal te vinden maar ook erg bruikbaar in de bovenbouw. Ik bedacht een aantal leuke lesideeën die aansluiten bij het thema herfst bovenbouw en wil ze graag me je delen!

Herfst bovenbouw

Werken in thema’s is ook in de bovenbouw een groot succes. Je merkt dat sommige thema’s heel goed aansluiten bij de kinderen omdat het thema heel erg leeft. Herfst is een actueel thema wat dichtbij de kinderen staat. Uitermate geschikt dus om rondom dat thema aan het werk te gaan. Wij kijken vaak naar de doelen die de komende tijd aan bod gaan komen en zoeken daar leuke activiteiten bij. Vaak proberen we ze niet bovenop de lesstof te zetten maar juist in plaats van andere dingen. Soms komen er al werkvormen aan bod, maar gieten we ze in het thema wat actueel is.

 Zelf een werkblad maken

Als je aan de slag gaat rondom herfst bovenbouw is het leuk om de kinderen een werkblad te laten maken. Laat de kinderen een onderwerp kiezen rondom de herfst. Denk bijvoorbeeld aan paddenstoelen, eekhoorns of bladeren. Over dat onderwerp gaan de kinderen een werkblad maken. Geef de kinderen verschillende voorbeelden van opdrachten die op een werkblad kunnen staan. Zoek de verschillen, woordzoekers, zoek twee woorden die bij elkaar horen, een invuloefening of een raadsel zijn leuke vormen voor een werkblad. Ook zorgen de kinderen voor een leuke uitstraling van het werkblad door er een plaatje of een tekening bij te zoeken of maken.

Je kunt met de kinderen af spreken voor welk niveau het werkblad moet zijn. Is het een werkblad voor hun eigen groep, of misschien wel voor groep 5? Natuurlijk kun je de werkbladen als ze klaar zijn kopiëren en heb je meteen een heleboel nieuwe werkbladen rondom het thema herfst.

Tip: kijk eens bij 100 verschillende werkbladen voor voorbeelden.

Onderzoek doen paddenstoelen

De kinderen gaan op onderzoek uit tussen de verschillende soorten paddenstoelen. Paddenstoelen passen uiteraard erg goed bij de herfst. Geef een aantal eisen waaraan het onderzoek moet voldoen, en zorg dat duidelijk is wat er van de kinderen als eindproduct verwacht wordt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat de kinderen een poster maken of een woordweb.

Welke dingen moeten er terug komen in het eindproduct? Wat voor een paddenstoel is dit? Wat is er bijzonder aan? Welke onderdelen vinden we in deze paddenstoel? Hoe ziet deze er uit? En er moet een afbeelding aan toegevoegd zijn. Het mooie zou zijn als je aan het einde zou bespreken met de klas wat de verschillen en de overeenkomsten zijn tussen de verschillende paddenstoelen.

Poppenkast spel maken herfst bovenbouw

Bij taal is één van de opdrachten dit jaar het maken van een fantasieverhaal. Het verhaal moet bestaan uit een duidelijk begin, een opbouw in spanning en een plot. De kinderen gaan een verhaal schrijven aan de hand van een aantal hoofdpersonen (poppenkastpoppen). Het verhaal moet zich afspelen in de herfst en dat moet duidelijk terug komen in hun verhaal.

In een groepje gaan de kinderen eerst ideeën op doen. Op een groot vel verzamelen ze woorden die te maken hebben met de herfst. Daarna bedenken ze het verhaal in grote lijnen. Als het verhaal in grote lijnen op papier staat moeten de kinderen er een ‘toneelverhaal’ van maken. Wat zeggen de poppen tegen elkaar? Welk avontuur in de herfst gaan de poppen beleven? En natuurlijk is het superleuk om het poppenkast spel te spelen voor de kleuters!!

Naar buiten voor de tekenles

Wat bij ons ieder jaar weer een succes is, is de buitentekenles in de herfst. De bomen zijn zo mooi van kleur in de herfst dat het erg leuk is om met de kinderen naar buiten te gaan en echt te kijken naar de bomen. Wat zijn de verschillen tussen de verschillende bomen? Welke bomen hebben nog bladeren en welke al niet meer? Welke kleuren zien we allemaal?

Na het bekijken van de bomen kiezen de kinderen een boom, of een rijtje bomen uit om na te tekenen. Ze proberen echt in detail de boom of bomen na te tekenen. Ze mogen zelf kiezen met welk materiaal de kleuren worden toegevoegd, (water)verf, kleurpotlood, stift, krijt, alles mag. Je krijgt werkelijk de mooiste en kleurrijkste resultaten!

Vlog maken herfst bovenbouw

De kinderen gaan een informatieve vlog of film maken over de herfst. Voordat ze gaan filmen bespreken ze in een groepje over welke onderwerpen ze het willen hebben en maken ze een tekst. De kinderen mogen helemaal zelf bepalen hoe hun vlog er uit komt te zien maar er moet iets informatiefs over de herfst in voor komen. Je spreekt met de kinderen af voor welk niveau hun vlog moet zijn, zodat ze kunnen zorgen dat hun vlog aansluit bij de doelgroep.

Wanneer de tekst klaar is zoeken ze materialen die ze gaan gebruiken en gaan ze droog oefenen. Als ze denken dat ze er klaar voor zijn gaan ze aan de slag met filmen. In bijvoorbeeld Imovie (gratis app) kunnen de kinderen hun filmpje editen en af maken. De kinderen vinden het fantastisch om alle filmpjes terug te kijken!

Zo zie je maar dat je prima kunt werken met het thema herfst in de bovenbouw.Heb jij nog andere leuke lesideeën? Het zou leuk zijn als je ze wilt delen!

Kijk ook hier voor leuke lesideeën rondom het thema herfst voor de onderbouw, of op Pinterest

Afbeelding van Maria Evseya/Shutterstock