Het regent weer buiten, de blaadjes vallen naar beneden, het wordt  kouder. De herfst is hier! Allerlei lestips om met dit mooie seizoen aan de slag te gaan.

Rekenen

 • Het boodschappenspel, maar dan in rekenvorm. Leg allerlei herfstproducten in de kring. Tel samen met de kinderen hoeveel spullen er liggen. Verstop ze onder een doek. Hoeveel herfstproducten, bijvoorbeeld kastanjes, liggen er ook alweer? Haal een kastanje weg, hoeveel zijn er dan? Leg er 2 bij, hoeveel dan? Etc.
  Een variant hierop is ‘flitsen’ van de kastanjes. Leg er snel een aantal neer en vraag de kinderen hoeveel er liggen. Zien de kinderen het meteen?
 • Je kunt je zandtafel vullen met de herfstspullen. Zet er wat attributen bij, zoals zakjes, weegschalen, schepjes en dergelijke. De kinderen gaan manipuleren met de spullen. Vertel de kinderen dat het een winkel is. Laat een kind de verkoper zijn, de andere kinderen komen kastanjes kopen. Geef ze geld en de verkoper geld om terug te betalen. Een kastanje is bijvoorbeeld een euro. Of je kunt de kinderen vragen de attributen te wegen. Bijvoorbeeld een euro voor 100 gram kastanjes. De kinderen kunnen tellen, de attributen wegen, met geld betalen, etc.
 • Laat de kinderen hun lievelingscijfer kiezen. Schrijf dit voor ze op een vel papier. Of laat ze het groot schrijven, als ze dit al kunnen. De kinderen kunnen nu allerlei materialen die met de herfst te maken hebben opplakken in groepjes van dat lievelingscijfer. De kinderen kunnen de groepjes producten natuurlijk ook tekenen of opplakken.
 • Het blijft aanrader om te knutselen in het thema herfst.

Herfstkastanjes

Taal

 • Laat de kinderen herfstspullen zoeken buiten. Neem het allemaal mee de klas in en vraag de kinderen naar hoe het heet en waar het vandaan komt. Stuur het gesprek naar waarom de blaadjes van de bomen vallen.
 • Maak een mooie thematafel waar de kinderen groepjes kunnen maken van hun gevonden spullen. Benoem daarbij goed de verschillende gevallen materialen, zoals beukennootjes en kastanjes.

Creatief

 • Natekenen van allerlei herfstproducten. Laat de kinderen de herfstproducten goed bekijken. Hoe ziet een paddenstoel eruit? Welke kleuren heeft een kastanje? Praat er ook over met elkaar.
 • Houd wit papier tegen een boom aan en laat de kinderen erover tekenen met krijt. Zo krijg je het relief van de boom te zien. Ook leuk om een collage te maken van verschillende bomen. Van verschillende bladen kan natuurlijk ook.
 • Ontleed een kastanje of eikel en laat de kinderen het natekenen.

Drama en muziek

 • Je kunt prachtig bewegen in het thema herfst. Hoe ziet het eruit als je op de fiets ziet en je moet trappen tegen de wind in? Hoe kijk je als het regent? Hoe sta je als de wind heel hard in je gezicht blaast? Beeld allerlei herfstbewegingen uit met je klas.
 • Je kunt prachtig de muziek van de herfst nadoen met allerlei instrumenten. Je kunt het laten regenen met een schudkoker. De wind doe je door te blazen door je mond of op een fluit. Een triangel maakt mooie regenspatjes. Laat de kinderen ook geluiden verzinnen bij verschillende instrumenten.