Herfstwandeling met peuters

Herfstwandeling met peuters

Aan het begin van het thema herfst maakt Janet elk jaar graag een herfstwandeling met peuters. Het liefst met een prachtig herfstzonnetje, maar dreigende wolken met wat miezer-regen heeft ook zo zijn charmes. 

Met peuter het bos in

Voordat ik aan deze jaarlijks terugkerende activiteit begin ga ik met mijn eigen peuter-dochter het bos in. Daar zoeken we alvast materialen waarvan ik zeker weet, dat we die in de wijk niet gaan vinden. Zo zoeken we tassen vol dennenappels, kastanjes en beukennootjes. Samen heerlijk door de bladeren schoppen, mooie spullen zoeken, voelen, ruiken en bekijken. Echt een gezellige ochtend voor ons tweetjes.

Herfstmateriaal

Met tassen vol herfstmaterialen sta ik de maandag hierna op de groep, een deel gaat in de zand/watertafel en een ander deel gaat op de herfsttafel. Samen met de peuters kijken we wat we al aan herfstmaterialen hebben en ontdekken we volop. Aan de hand van een prachtig herfstboek, Saar in de herfst van Pauline Oud, komen we in de sfeer van de herfst. Dit boek laat veel verschillende herfstmaterialen zien en daarnaast activiteiten die je kan doen met het thema herfst.

Herfstwandeling met peuters

Na het boek te hebben voorgelezen, gaan we lekker op pad. Voordat we daadwerkelijk de deur uit zijn, zijn we natuurlijk wel even verder. Iedereen even plassen, alle jassen aan, hesjes erover en netjes in een rij, hand in hand… Dat is nogal wat geregel met peuters, maar wat deden ze het weer keurig! Soms zijn mijn collega en ik zo apetrots op onze kleine kanjers! De wijk in, op zoek naar allerlei mooie spullen. We laten de route zo veel mogelijk bepalen door de kinderen zelf. Willen ze links, gaan we links, willen ze naar rechts, gaan we naar rechts. Tot een bepaalde hoogte natuurlijk, we willen wel op tijd terug zijn.

Hazelaars, bladeren en appels

Wat een geluk! De eerste straat staat vol met hazelaars, wauw! Hazelnoten genoeg en wat zitten die prachtig aan de bomen. Onderweg vinden we veel verschillende bladeren waar we een aantal van meenemen om later te drogen. Verder zien we onderweg nog appels aan bomen hangen en kijken en ruiken we aan prachtige herfstbloemen. Deze nemen we natuurlijk niet mee, maar maken we foto’s van om later terug te kijken. Een aantal eikels gaan nog in ons mandje en dan keren we terug naar de peuterspeelzaal.

Bladeren in een pers

Samen met de kinderen doen we de bladeren in een pers en de overige materialen leggen we op de thema-tafel. Hier kunnen de kinderen mee spelen en later in het thema gaan we nog een keer kijken of ze nog weten hoe al die materialen heten.

Bladeren met plakfolie op het raam

Herfstbladeren met folie op het raam

Na een paar dagen drogen, halen we de bladeren uit de pers en plakken we ze op het raam op een stuk plakfolie. Op deze manier bekijken we de bladeren nog een keer erg goed. De verschillende kleuren en de verschillende vormen. De weken erna kunnen we de bladeren nog weer betrekken bij onze gesprekken. Op deze manier herhalen we veel en daardoor blijft er veel hangen bij de kinderen.

Herfstbladeren met folie op het raam

Lees ook: 10 REDENEN WAAROM DE HERFST FIJN IS VOOR KINDERENDOEBOEKEN HERFST

Maak jij ook een herfstwandeling? 

Uitgelichte foto:  Shutterstock