Het atelier of knutselhoek: hoek peuterspeelzaal

Het atelier of knutselhoek: hoek peuterspeelzaal

Door Yvonne. Op onze peuterspeelzaal hebben wij verschillende hoeken: de bibliotheek, het atelier of knutselhoek, de bouwplaats, de ministad, het huis en de ontdekhoek. In dit blog vertel ik over het atelier en geef je tips voor de inrichting. 

Ik geef 6 tips over de inrichting en verschillend materiaal. Op andere peuterspeelzalen en/of basisscholen wordt deze hoek ook wel de knutselhoek genoemd. Onze peuterspeelzaal werkt met de VVE methode ‘Kaleidoscoop’ en daar wordt het ‘atelier’ genoemd.

Het atelier

1. Standaard materiaal

Onze atelierkast staat werkelijk vol met het ‘standaard’ materiaal voor in een knutselhoek: papier (gewoon-, vlieger-, vloeipapier), schaartjes, lijmkwastjes en –potjes, verfkwasten, verfpotjes en ook waterverfdoosjes, prikpennen, prikmatjes, plakfiguurtjes, wascokrijtjes, kleurpotloden, bolletjes wol, eierdozen, toiletrolletjes… zo kan ik nog even doorgaan…..

materiaal knutselhoek

2. Alternatief materiaal in de knutselhoek

In het atelier hebben we ook wat materialen die je niet zo snel verwacht in een knutselhoek. Voorbeelden zijn: scheerschuim, tandenborstels om mee te verven, perforators, plakband, grote stukken behang, kurken om mee te stempelen, etc.

3. Al het materiaal is vrij beschikbaar voor de kinderen

Het atelier knutselhoek

Al het materiaal is makkelijk bereikbaar voor de kinderen. De schaartjes, kwasten, verfpotjes, papier, lijm staan op lage planken in de knutselhoek. Prikpennen liggen hoog weg, maar de prikmatjes liggen wel in het zicht. Zo kan een peuter kiezen om te gaan prikken en pakken wij een prikpen, om onder begeleiding hiermee aan de slag te gaan.

4. Kiezen om in het atelier te spelen

Als een peuter kiest om in het atelier te spelen, dan kan het daar bepalen wat het wilt doen. Ze hoeven geen verplichte ‘werkjes’ te doen na het kiezen. Het gaat in eerste instantie om het onderzoeken en verkennen van materiaal. Later zullen de kinderen gericht met het materiaal iets willen maken.

5. Inrichting van het atelier

Eigenlijk vanzelfsprekend: In het atelier staat een kast waarin al het materiaal wordt bewaard.
Alles is gelabeld met een tekst en een foto, zodat kinderen weten waar iets ligt en ook waar het teruggelegd moet worden in de knutselhoek. In het atelier staat een tafel met banken/stoelen waar de kinderen aan kunnen werken. Onmisbaar is het (op-kind-hoogte) aanrecht met spoelbak en kraan. Om de handen en het materiaal te wassen na het knutselen. Een schildersezel is ook erg leuk.

Laatste tip

Kieskaart knutselhoek

Vaak komt de keuzes van onze peuters het op hetzelfde neer: knippen, verven of plakken. Helemaal niet erg, maar om onze peuters ook op andere ideeën te brengen hebben we ‘kieskaarten’ gemaakt met andere knutselactiviteiten die mogelijk zijn in het atelier. Hiermee kunnen ze zelf iets anders kiezen dan normaal, als ze dat willen natuurlijk.

Welk materiaal is onmisbaar in jullie atelier?

Afbeelding: beautiful little child girl draws a picture paints Door Zwiebackesser

Tips inrichting knutselhoek of atelier