Het jaar goed afsluiten met de klas

Het jaar goed afsluiten met de klas

Nog eventjes en het is kerstvakantie. En wat was het weer een bijzonder half jaar. Aan het begin van het schooljaar mochten ouders weer mee op uitjes en helpen in de klas. Nu mag er geen ouder de school in en moet je het als leerkracht weer in je eentje opknappen. Het jaar goed afsluiten met de klas is belangrijk om een fijne overgang te maken naar het nieuwe jaar en te starten met de zilveren weken.

Het jaar goed afsluiten met de klas

Laatste fase groepsvorming?

Het kan zijn dat de leerlingen als groep laten zien dat het einde van het jaar nadert. Wellicht denken ze niet meer zo aan de regels met de vakantie in hun hoofd. Of ze vinden het juist jammer om elkaar te moeten missen. Kerst is altijd een bijzonder moment voor ze, maar nu met Coronaregels vult elke school dat zelf in. Waarschijnlijk zonder dat er hapjes gemaakt moeten worden door de ouders. Verderop in het blog heb ik wat ideeën staan hoe je wel kerst kunt vieren met elkaar.

Lees hier meer over groepsprocessen.

Evalueren

Je kunt samen het afgelopen half jaar in de klas evalueren. Dat zorgt voor samenhang, verbinding en je laat de mooie momenten nog even de revue passeren. Je kunt daarvoor de werkvormen gebruiken die ik maakte voor schooljaar evalueren. Dit kan natuurlijk ook prima op de helft van het jaar.

Kerst vieren, hoe dan?

We mogen geen ouders meer om hulp vragen en hen hapjes laten maken lijkt me ook niet zo’n goed idee. Maar wat kan dan wel?

  1. Houd in plaats van een diner, een ontbijt. De ouders kunnen een speciaal ontbijtje (of lunch) voor hun eigen kind maken. Leuk opgemaakt bijvoorbeeld, wat bijzondere hapjes erbij, etc. En dan erna samen een kerstfilm kijken. Gebruik deze leuke placemats.
  2. Zet het oudergeld in om voor de hele klas friet te halen, vinden de kinderen meestal helemaal prima.
  3. Zamel geld in (als het bij jou doelgroep kan) en vraag een cateringbedrijf om een diner te verzorgen.
  4. Minder goed voor het milieu, maar je kunt ook alle ouders vragen om voorverpakt eten dat je wel kunt geven aan de kinderen.
  5. Een tocht door de buurt in de avond met lichtjes en overal wat te eten/drinken wat door de ouderraad is geregeld. Of zonder eten en drinken.

Plannen

En dan nog wat tips voor jou, want ik zie dat het e-book Plannen weer flink verkocht wordt. Nu is het de tijd om de rest van het schooljaar goed te plannen. Zet belangrijke data in je agenda, zoals rapporten schrijven en oudergesprekken en blokkeer hier tijd voor. Als je dat nu vast doet, heb je er het hele verdere schooljaar profijt van.

HERKEN JE DIT?

Je werkt elke schooldag tot laat om alles af te krijgen en dan nog ben je niet klaar. Je komt laat in de middag of zelfs de avond aan bij je gezin aan met huilerige kinderen aan de eettafel tot gevolg. Je hebt geen tijd meer voor je hobby’s en geen puf meer om te sporten. Je werkt ‘s avonds ook nog veel voor school, totdat je doodmoe naar bed gaat. Het e-book betekent een eerste stap naar minder werkdruk, meer focus, efficiënter en met plezier werken.

Wat is jouw tip om dit half jaar goed af te sluiten?