VR bril het Kinderboekenmuseum

Het kinderboekenmuseum

Tijdens de week van de Poëzie mocht ik met mijn kinderen naar het kinderboekenmuseum. Mijn kinderen waren er al eerder geweest, ik nog nooit.

Poëzie in het Kinderboekenmuseum

 

We gingen naar de tentoonstelling over poëzie in eerste instantie. Speciaal voor deze week was er een Virtual Reality gedicht gemaakt. “Als we in woorden voelen”. Als we in woorden voelen is een poëtische virtual-reality-ervaring van dichter Micha Hamel en kunstenaar Demian Albers. Je beleeft een gedicht in zintuigen. Heel bijzonder. Voor mijn kinderen ook…

VR bril

VR bril

VR is leuk, zo’n bril is tof, maar om dan een gedicht te ervaren is wel heel bijzonder. Je zit als het ware ín het gedicht en langzaam gaan je zintuigen er volledig in mee en lijkt het op het laatst of je zonder je lichaam in een bijzondere wereld bent met alleen je gedachten.

Mijn zoon vond het bizar, had ook echt het idee dat hij zijn armen en benen kwijt was.
Mijn oudste dochter vond het eng en wilde halverwege het gedicht niet meer.

Mijn jongste dochter wist het heel mooi te verwoorden: “alsof je eindelijk vrij bent, niet meer last hebt van je eigen lichaam en gewoon alle kanten op kunt denken zonder door je lichaam beperkt te worden”

En dat is de essentie van de dichter en de kunstenaar: Het is alsof je in een 3D-verhaal stapt, een andere werkelijkheid binnen, terwijl je zweeft en je lijf achterblijft in de tentoonstellingsruimte….

Tentoonstelling

Voorlezen

Naast de VR presentatie waren er ook andere beelden en geluiden te vinden op de tentoonstelling, fragmenten uit films, boeken en gedichten. Bijzonder om te horen en te luisteren.

In de ontvangstruimte zat een prachtige dame die, als je dat wilde, een gedicht voordroeg of voorlas.
Als juf vond ik dat erg leuk, eens een keer zélf voorgelezen te worden. Ze droeg de mooiste gedichten voor en mijn oudste dochter bleef heel graag wat langer zitten om o.a. ook het gedicht van “de heks van sierconflex”te horen.

Op de benedenverdieping is de tentoonstelling en wereld van Papiria.
Neem daar vooral je fantasie ook mee, want je moet de “Inktvraat” gaan verslaan!

Slurper

 

Bij de kassa krijg je een ‘slurper’ waarmee je niet alleen je eigen poppetje gaat maken om, dmv opdrachten en spelletjes , de Inktvraat te verslaan. Gelijkertijd kun je daarmee ook je poppetje digitaal aankleden en een eigen wereldje/woning geven.
De slurper ‘slurpt’ ook woorden, zinnen en korte stukjes op, om aan het eind van je reis een verhaal te maken.
Passend bij jouw figuur.

Slurper

Mijn kinderen waren er niet weg te krijgen. Ik vond het een geweldige omgeving, een gigantische ruimte met ‘trappen’ waar boeken in stonden om ook heerlijk even te zitten met je kinderen en voor te lezen, plaatjes te kijken.

Mijn oudste dochter: “Het is leuk omdat je een spel kunt spelen en tegelijkertijd leer en lees je heel veel. Het is ook erg leuk omdat je veel met je vriendjes of je gezin/familie zelf kunt doen. Lekker dingen doen en ontdekken”

–Ga gewapend met je fantasie en een Slurper op avontuur in een literair luilekkerland dat Papiria heet. Dolend door onder meer het Diepe Denkersdal en de Dwarse Donderstenenravijn ontmoet je schrijvers, tekenaars én verhaalfiguren. Speel de leukste spellen en droom in de leesweide weg met een van je lievelingsboeken. In Papiria is alles mogelijk.

Iedereen die de tentoonstelling Papiria bezoekt, kan in een workshop ook zelf verhalen maken. Maak een verhaal, een strip, een rap: alles mag. Zo groeit de verzameling verhalen die Papiria zo hard nodig heeft om Inktvraat te verslaan. —

Wanneer je vind dat je klaar bent met je eigen figuur en slurper, kun je naar de workshopruimte gaan en daar je figuur met verhaal uitprinten en je eigen verhaal nog verder afmaken.

Peuters en kleuters

Met de dieren mee

Helemaal boven is de afdeling voor peuters en kleuters: “Ik ben kikker” en “ABC met de dieren mee”

Mijn 2 pubers vonden dat niet leuk maar mijn jongste dochter vond het erg leuk om in het verhaal van Rupsje Nooitgenoeg te ‘duiken’ en zich door al het fruit, snoep en koek heen te eten.

–Van Nijntje en Elmer tot Keepvogel: in ABC met de dieren mee ontmoeten kinderen al klimmend, klauterend en vooral spelend de leukste kinderboekenbeesten. De route door ABC met de dieren mee leidt niet alleen langs alle letters van het alfabet, maar ook langs oude en nieuwe bekenden, waaronder Pim en Pom, en Kikker. Van de E van Eten als Rupsje Nooitgenoeg tot de Z van Ziezo, tijd voor Nachtpannenkoeken!

Rupsje Nooitgenoeg

Spring met Kleine IJsbeer via de letter-ijsschotsen naar de iglo en kruip door het hol van Vos en Haas. Met Kleine Ezel ga je op zoek naar verborgen letters en Spuit Elf heeft hulp nodig met het blussen van de brand. En wie zit daar verstopt? Is dat Dikkie Dik….?

De speelse tentoonstelling is een feest van herkenning en tegelijk een avontuur vol nieuwe ontdekkingen. En spelenderwijs ontdekken kinderen letters, klanken en rijmwoorden. En het plezier van (voor)lezen.—

Ik vond het een fantastisch museum en na afloop, wanneer je je “slurper” bij de uitgang in een machine stopt, komt er een pasje uit met je eigen figuur.

Wij komen zéker een keer terug

Lees ook: KINDERBOEKENMUSEUM BREIDT UIT MET GROTE VASTE KIKKER TENTOONSTELLING