Review: Het Lettercircus digitaal

Al eerder schreef ik over het gebrek aan software voor kleuters. Ik vond wel  leuke software voor het digibord: Het Lettercircus Digitaal. 

Wat is Het Lettercircus Digitaal?

Het Lettercircus Digitaal is een leuke interactieve manier om met kinderen in groep 1 t/m 3 te werken aan hun geletterdheid. Door middel van leuke letterspelletjes, verhalen en letterplaten oefenen kinderen alle letters en tweetekenklanken op het digibord, de pc of tablet. De digibordversie is los in te zetten of als aanvulling op het programma ‘Van beginnende geletterdheid tot lezen’.

Onze ervaring

Letters horen in de kleuterklas thuis. De meeste kleuters zijn er ook oprecht in geïnteresseerd. Ze vinden letters reuze interessant. Zo ook deze software. De kinderen van mijn klas vinden het digibord geweldig en zijn ook meteen betrokken als ik het grote scherm aanzet.

Voorgelezen verhaal Lettercircus

Je hebt verschillende mogelijkheden. Zo kun je het verhaal voor laten lezen waar de letter veel in naar voren komt. Mijn klas vond dit wat minder interessant, ze wilden spelletjes doen. Wellicht is dit meer geschikt voor groep 3.

Het Lettercircus Digitaal

De spelletjes vonden “mijn” kleuters fantastisch. Vooral het zoeken van woorden met de beginletter. Dit is ook zeker een goede oefening om de eerste klank van een woord te kunnen horen. Als aanvulling zou je zelf woorden van de zoekplaat kunnen opnoemen en de kinderen kunnen vragen of ze de specifieke letter horen. Of vragen welke beginletter het wel heeft. Alle woorden met de juiste beginletter worden keurig opgenoemd als je ze aanklikt.

Plaatsing letter

De oefening voor de plaats van de letter vind ik ook een goede oefening. Ik hakte en plakte het woord samen met de kinderen en zo konden zij bepalen waar de letter staat.

Alles is visueel, je ziet de letters goed en in het geval van de plaatsbepaling is de letter in een andere kleur aangegeven. Heel goed voor het jonge kind.

De letters lopen op in moeilijkheidsgraad. Zo kun je zelf bepalen welke letter je aan bod laat komen en kun je bijvoorbeeld in groep 3 extra oefenen met een bepaalde letter of klank, zoals de tweetekenklanken.

Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar ik denk dat de kinderen er ook zelf goed mee kunnen spelen op de computer.

Ik wekte er elke week minstens een keer mee, de kinderen vonden het fantastisch. Vooral als ze na een volledig ingevulde oefening een jongen of een meisje op het bord zagen verschijnen. Of alle jongens, of alle meisjes juichten ;).

Kosten

Aanschaffen kan op de site van Delubas voor €35,- per licentie.

Meer over letters

25 TIPS OM SPELEND TE LEREN MET LETTERSTICKERS

8 KEER SPELEND LEREN MET STEMPELS

RECENSIE BOEK LETTER VAN DE WEEK

HOE IK HET LETTERHUISJE IN DE KLAS GEBRUIK

 

Software voor kleuters; Review het Lettercircus Digitaal