Het maakt niet uit wat je leest

Het maakt niet uit wat je leest

Gisteren was ik op uitnodiging bij de nieuwjaarsborrel van de CPNB. De top 100 van best verkochte boeken werd bekend gemaakt, maar er was ook een mooie speech van de directeur met als missie: “Het maakt niet uit wat je leest, als je maar leest.” Ik laat je ook wat cijfers zien uit het boekenvak. 

Het maakt niet uit wat je leest

De CPNB (Stichting Collectieve Progaganda van het Nederlandse Boek) zet de koers: De lezer centraal in. De directeur zegt hierover:

“Het maakt de CPNB niet uit wat je leest, hoe je leest en waar je het koopt dan wel leent. Als je maar leest! Ik weet dat niet iedereen het daar mee eens is maar dit is de keuze die wij met elkaar, met onze partners, gemaakt hebben en voor deze missie staan en gaan wij, met elkaar dus!’

En hier kan ik het alleen maar mee eens zijn. Wil je leesbevording in de klas of thuis? Dan moet je samen met het kind op zoek naar het juiste boek. Of een Donald Duck, of een non-fictie tijdschrift. Zoek iets wat past bij het kind en laat het dat lezen. Vanzelf opent dan de weg naar andere boeken. Of niet, maar dat vind ik ook helemaal oké, als het maar blijft lezen. Want dat voorlezen en lezen belangrijk is voor de ontwikkeling en voor het empatisch vermogen weten we allemaal toch? Lees er hier meer over.

Het maakt niet uit wat je leest

Stichting CPNB

Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) zet de lezer centraal en wil het leven van mensen verrijken door ze meer boeken te laten lezen. Zij zorgen voor diverse leesbevorderende campagnes en activiteiten, zoals de Kinderboekenweek, De Nationale Voorleesdagen, Boekenweek voor jongeren, Zomerlezen en Nederland Leest.

Boekenmarkt 2019 in cijfers

De Pisa-scores van dit jaar zijn zorgwekkend. Vooral de leesvaardigheid van middelbare scholieren is enorm gedaald. Daar hebben wij allemaal iets in te doen.

Wat cijfers over boekverkoop en lenen in de bibliotheek.

De top 3 van de CPNB Top 100

  1. De zeven zussen van Lucinda Riley.
    Toevallig las ik dit boek voor het eerst in de kerstvakantie. Ik moest er even inkomen, maar vond het uiteindelijk heel mooi.
  2. Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer.
    Mooi om te zien dat een boek van een Nederlandse schrijver zo hoog scoort.
  3. De meeste mensen deugen van Rutger Bregman
    Gelijk ook de hoogst genoteerde non-fictietitel.
  • De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen van Andy Griffiths en Terry Denton (Lannoo) is met de 23ste plek het bestverkochte kinderboek. Bekijk het hier.

De uitleenmarkt wordt wel gedomineerd door kinderboeken.

CPNB Top 100 meest uitgeleende boeken 2019

  1. De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen van Andy Griffiths en Terry Denton
  2. De zeven zussen van Lucinda Riley
  3. Façade van Esther Verhoef
  • Kinderboekenseries domineren de CPNB Top 100 meest uitgeleende boeken: Dagboek van een muts (De Fontein Jeugd) staat er 13 keer in, Leven van een Loser (De Fontein Jeugd) staat er 12 keer in, Tom Groot (Gottmer) staat er 10 keer in, De waanzinnige boomhut (Lannoo) staat er 8 keer in, Niek de Groot (De Fontein Jeugd) staat er 5 keer in, De Gorgels (Leopold) staat er 3 keer in en Dolfje Weerwolfje (Leopold) staat er 2 keer in.

Totale boekenmarkt

De omzet van boeken is iets gestegen, maar dat komt vooral door de 2% BTW verhoging. Maar er werden wel minder boeken verkocht: in totaal 40 miljoen.

Welke genres?

Fictie groeide het hardst in 2019, gevolgd door non-fictie.

Lenen

Er zijn ongeveer 56 miljoen papieren boeken uitgeleend aan de leden van de openbare bibliotheek in 2019, een daling van 5% ten opzichte van 2018, aldus de eerste voorlopige inschatting van Stichting Leenrecht. Hoe de verdeling van kinderboeken en boeken voor volwassenen is weet ik niet.

Kinderboeken

De afzet van kinderboeken daalde maar liefst 10%, dat vind ik veel! Ik sprak wel iemand die zei dat er ook steeds minder kinderen geboren worden. Goed om mee te nemen, maar dan nog vind ik het jammer dat er minder kinderboeken zijn verkocht, het is een hoog percentage.

Wat kunnen wij doen?

Er ligt een grote taak voor ons als leerkracht en ouder. Het beste dat je kunt doen? Geef het goede voorbeeld: lees dus zelf! Ik heb het lezen nooit gelaten, maar nu onze dochter twee jaar is pak ik het nog bewuster op. Ik vind het heerlijk voor mezelf als ontspanning, maar hierdoor zien mijn kinderen ook dat lezen leuk is.

In de klas lees ik veel voor. Afgelopen week las ik het boek Draak Dries, voor thema ziek. Ik had het tweede deel ook meegenomen, Draak Dries en de vliegende dokters. Aan het einde van de dag vroeg een van mijn leerlingen: “Juf, lees je nu ook die andere van de draak voor? Ik vond het zo leuk!” “Ja, ja!” riepen er nog een aantal. Daar word ik toch zo ontzettend blij van! Lezen is ook leuk! En voorlezen ook, want ik doe dat graag met stemmetjes ;). Dus natuurlijk gooi ik dan alles aan de kant en lees het tweede boek ook voor.

Lees zelf, geef het goede voorbeeld en lees veel voor.

Leesbevordering; Het maakt niet uit wat je leest, als je het maar doet; CPNB