Het meisje dat door India fietste

Het meisje dat door India fietste WIN

Het meisje dat door India fietste is een jeugdroman gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De 15-jarige Jyoti Kumari fietste in 2020 tijdens de eerste lockdown 1200 kilomter door India om haar gewonde vader thuis te brengen. Aletta André, journalist in India tekende haar verhaal op en maakte er een boek van voor jongeren vanaf dertien jaar. Je kunt het winnen!

Vandaag de kans dus om een jeugdroman te winnen voor tieners thuis, op de middelbare school of voor jezelf. Ik houd er tenslotte ook zelf van om Young adult te lezen ;).

Het meisje dat door India fietste

Jyoti woont in een van de armste deelstaten van India. Haar familie is Dalit, de allerlaagste groep in het Indiase kastensysteem. In de stad wonen steeds meer Dalit’s met hogere opleiding, maar in de dorpen is daar vaak nog niet zoveel van te merken. Jyoti’s toekomst ligt al vast: trouwen en voor haar man en schoonouders zorgen. Maar haar leven verandert compleet als haar vader, die honderden kilometers verderop in de grote stad werkt, gewond raakt. Jyoti wordt eropuit gestuurd om voor hem te zorgen. In de grote stad gaat er een wereld voor haar open, ze durft steeds meer.

Dan breekt het coronavirus uit en India gaat op slot. Er is geen werk meer, en geen werk betekent geen eten en geen onderdak. Vastbesloten om thuis te komen begint Jyoti aan een loodzware tocht van honderden kilometers, op de fiets! En dit is dus echt gebeurd. Het gewicht van haar gewonde vader op de bagagedrager, de verstikkende hitte, het gebrek aan eten, spierpijn en opdringerige reisgenoten zijn niet haar enige uitdagingen (waarvan sommigen dingen verzonnen zijn voor het verhaal). Als Jyoti straks thuiskomt, wil haar moeder haar uithuwelijken. Doet ze wat van haar wordt verwacht, of kiest ze haar eigen weg?

Bekijk het boek hier

Het meisje dat door India fietste

Wat vind ik?

Ik had even moeite om in het verhaal te komen. In het begin moest ik wennen aan de flashbacks naar haar leven in het dorp. Ik vond het soms lastig om het verschil te zien tussen wat er nu gebeurde in de grote stad en de fietstocht van Jyoti en wat er vroeger gebeurde. Later wende ik eraan en las het verhaal snel en vlot. Ik vind het heel bijzonder om te kunnen duiken in een tijd met Corona wat toch ook wel weer ver van ons afstaat. Wij hebben er niet alleen mee te maken, maar de hele wereld. Ook in culturen waar het totaal anders gaat dan hier. Goed om zo je blik wijder te kunnen maken. Je leest dat er gedegen onderzoek is gedaan en van binnenuit de cultuur wordt geschreven. Echt de moeite waard om te lezen dus!

Bekijk het boek hier

Win

Je maakt kans op een exemplaar van het boek. Laat hieronder (op de site) een reactie achter als je mee wilt doen. 23 november mail ik de winnaar.

Er staan affiliate links in dit blog.