Hoe daag je hoogbegaafde kleuters uit?

Hoe daag je hoogbegaafde kleuters uit?

(Door Karlien) Hoe daag je hoogbegaafde kleuters uit? Thuis en in de klas? Die vraag stelde ik mij ook zeer regelmatig. Mijn dochter, nu 5 jaar oud, wilde continue meer uitdaging. Speelgoed was of veel te makkelijk, of het was nog te moeilijk. Inmiddels lukt het mij aardig om mijn hoogbegaafde kleuter bezig te houden en kan ik mijn tips delen. 

Hoogbegaafde kleuters bezighouden doe je zo

Met mijn dochter maakte ik heel vaak mee dat ze hangerig was, moe, het speelgoed lag overal in huis maar ze speelde er niet mee. Bij haar kwam dit omdat ze teveel prikkels binnenkreeg, of er was enkel speelgoed dat ze niet leuk vond. De hoeveelheid prikkels hebben we verminderd door minder met haar te gaan doen. Dus niet iedere dag op bezoek gaan bij iemand, naar een speeltuin of een museum gaan. En als er weer een enorme hoeveelheid speelgoed door het huis slingert, dan berg ik heel wat speelgoed op.

Bekijk hier SmartGames

Hoogbegaafde kleuters in de klas bezighouden

Hoogbegaafde kleuters hebben vaak meer uitdaging nodig dan hun leeftijdsgenoten. Ook in de kleuterklas kan je dit bieden.

In de bouwhoek kan je een hoogbegaafd kind specifieke opdrachten geven. Bouw van 3 blauwe blokken, 6 rode blokken en 8 groene blokken een kasteel. Stel daarna ook vragen over het kasteel. En laat het kind uitrekenen hoeveel blokken het in totaal heeft gebruikt?

Kan een kind al schrijven, laat het dan een prijslijst maken voor het winkeltje, of laat het woorden schrijven die met een bepaalde letter beginnen. Is een kind veel bezig met letters, maak dan samen een letterslinger. De kleuter kan de letters natekenen, uitknippen en inkleuren. Ondertussen vertel je over het alfabet.

Maak het puzzelen lastiger: neem er een met meer stukjes, gooi twee puzzels door elkaar of haal een paar stukjes weg uit de puzzel.

Hoogbegaafde kleuters willen ontdekken: geef ze daarom open opdrachten. Dus niet: teken de A na, maar welke voorwerpen in dit lokaal beginnen met de letter A. Vaak kennen deze kinderen vormen en kleuren al, dus verdiep dit concept. Hoeveel driehoeken zijn er in de klas, welke kleur komt het meest voor in dit lokaal?

Lees ook: HOOGBEGAAFD: HOE MIJN DOCHTER VERANDERDE NADAT ZE MOCHT VERSNELLEN

Hoogbegaafde kleuters thuis bezighouden

Bij het bezighouden, of stimuleren, van hoogbegaafde kleuters wordt al snel gedacht aan schoolse vaardigheden als lezen en rekenen. Alhoewel we daar thuis spelenderwijs soms mee bezig zijn (nu ze in groep 4/5 zit eigenlijk niet meer), focus ik mij liever op verrijking. Magneetletters en -cijfers zijn overigens een ideale manier om je peuter of kleuter kennis te laten maken met letters en getallen.

Mijn zoon, een peuter, heeft regelmatig onderwerpen waarvan hij bezeten is. Puzzels, vuurtoren en nu dieren. Hij wil dan alles weten over dieren. Ik grijp dit aan om op de kaart aan te wijzen waar bepaalde dieren wonen, zodat je meer informatie overdraagt. Op die manier biedt je meer verdieping. Ook mijn dochter heeft dit soort fases gehad, ze wilde alles weten over het sterrenstelsel. Je kan hier boeken over lezen, filmpjes kijken, ‘s avonds naar de sterren kijken en tekeningen/schilderijen maken.

Ook dagelijkse dingen bieden voor mijn kids voldoende uitdaging. Mijn dochter is graag heel zelfstandig en voelt zich ook prettig als ze dingen zelf mag doen. Bijvoorbeeld een bloemetje brengen naar de buurvrouw (bloemetje kopen we samen), in de winkel bij de kassa mogen betalen en helpen bij het koken. Bijvoorbeeld door groentes te wassen en snijden.

Mijn dochter is gek op knutselen en ik laat haar daar vrij in. Dozen bewaren we, papier, kranten, schaar, lijm en dergelijke en ze kan haar gang gaan. Aan het einde van de middag is het een bende, maar mijn kleuter voelt zich goed. Soms knutselt ze iets wat ze wil bewaren, bijvoorbeeld een “televisie” voor op haar kamer en andere keren ligt er enkel een hoop rommel. Het belangrijkste is dat ze zelf mag ontdekken en creëren.

Ieder jaar doe ik een nieuwe poging om een moestuin te starten. Dochter helpt hier erg graag aan mee en het is natuurlijk ook leerzaam. Ze begrijpt dat groente niet in de winkel wordt gemaakt.

Houdt jouw kind erg van apparaten en techniek? Dan kan je oude apparaten samen met je kind open maken (ik zou hier altijd bij blijven).

Wat ook geliefd is bij ons thuis is proefjes doen. Deze website heeft heel veel leuke, en simpele, ideeën.

Qua speelgoed kan ik je de tip geven om niet naar de leeftijd te kijken. De spelletjes van SmartGames vallen goed in de smaak. Bij voorkeur koop ik puzzels bij de kringloop of op de rommelmarkt, omdat je anders bakken met geld uitgeeft aan iets wat ze maar even gebruiken. Als ze interesse hebben in puzzelen dan gaat het heel snel en dan vlieg je van 20 naar 50 naar 200 stukjes.

Bekijk hier SmartGames

Lees ook: VOOROORDELEN OVER HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN

Uitgelichte foto: Shutterstock

BewarenBewaren