Sinterklaashuizen

Hoe houd je de Sinterklaastijd rustig en overzichtelijk?

 

De Sinterklaastijd is natuurlijk een heerlijke tijd voor kinderen. Maar het is ook druk, spannend en vermoeiend. Hoe houd je deze tijd rustig en overzichtelijk voor de kinderen? 

AFTELKALENDER

Voorheen begon ik al dagen van tevoren met de Spiekpietjes. Heel spannend, maar misschien net te. Nu hang ik thuis en op school alleen een aftelkalender op. Dat neemt een beetje spanning bij ze weg. Ze weten hoeveel nachtjes het nog slapen is voordat Sinterklaas in het land komt.

DAGRITME

Houd je dagritme zoveel mogelijk aan als anders. Natuurlijk heb je allerlei leuke activiteiten gepland. Kinderen hebben ook baat bij structuur. Houd dus de dag zoveel mogelijk gelijk. Ook thuis houd je het zoveel mogelijk het ritme van het gezin aan. Op tijd naar bed, goed eten, etc. Het ritme van kring-spelen/werken-eten-buitenspelen in de klas kan ook gelijk blijven.

Bekijk ook: DAGRITMEKAARTEN KLEUTERS, MIDDEN- EN BOVENBOUW

AFSPRAKEN MET DE KINDEREN

Bespreek in deze roerige tijd nog eens de afspraken die je met de kinderen samen gemaakt hebt. Maak ze er verantwoordelijk voor. Bespreek de sociale interacties die je ziet, want door de prikkels van de Sinterklaastijd kunnen kinderen zich drukker of minder sociaal naar elkaar gedragen. Maak ze ook hier verantwoordelijk voor door de vraag te stellen: ‘Hoe maken we er samen een fijne tijd van?’

STEL NIET TEVEEL EISEN

Door de uitdagende hoeken en het extra materiaal dat je de klas mee in neemt leren de kinderen al veel uit zichzelf. Leg dus niet teveel druk op de kleine kringen. Je kunt bijvoorbeeld tijdens het spelen/werken rondlopen en met de doelen in je achterhoofd aansluiten bij het spel dat de kinderen spelen.

Lees ook WAAROM IK ZO KORT MOGELIJK IN DE KRING ZIT

DE KINDEREN VOORBEREIDEN

Bereid de kinderen voor op wat komen gaat. Neem wat spanning bij ze weg door te vertellen wanneer ze hun schoen mogen zetten en wanneer Sint de school of thuis een bezoekje brengt. Misschien vinden ze het juist leuk om het nog niet te weten, maar er zijn kinderen die gebaat zijn bij duidelijkheid. Vertel dan ook wat Sinterklaas komt doen in de klas of thuis.

VRAAG HET DE KINDEREN

Wat willen de kinderen eigenlijk in deze tijd? Stel ze de vraag: ‘Wat willen jullie in de Sinterklaastijd doen?’ Willen ze veel knutsels maken, vaak liedjes zingen of met de hele klas een knutsel maken? Hoe willen ze dat de huishoek eruit komt te zien? Het maakt hen verantwoordelijk voor de ruimte om hen heen en het geeft hen rust dat ze er iets over te zeggen hebben.

SCHOEN ZETTEN

Het schoen zetten met de klas is maar een keer, maar thuis kun jij bepalen hoe vaak het mag. Wij doen hier thuis een keer per week, op zaterdag. Zo ging het bij mij vroeger thuis ook en dat was prima. Het was duidelijk en overzichtelijk: een keer per week, alleen op zaterdag en zondag hadden we alle tijd om de cadeautjes te bewonderen en ermee te spelen.

GENIETEN

Geniet vooral samen met de kinderen van deze heerlijke en gezellige tijd.

  • Houd je dagstructuur in je klas of thuis zoveel mogelijk aan, zoals je voor de Sinterklaastijd deed. Vertel dit aan ze en maak het visueel met pictogrammen of afbeeldingen. Als de kinderen weten hoe de dag er in grote lijnen uit ziet, helpt dit in hun rust.
  • Laat de kinderen in de klas ook ‘gewoon’ werken. Heb je een leuke activiteit, voeg die dan toe aan een les. Laat bijvoorbeeld in het rooster zien dat je gaat rekenen, maar je doet dan hier je Sinterklaas-reken-activiteit.
  • Houd je aan de regels die je met de kinderen hebt afgesproken. Beloon als ze gewenst gedrag laten zien. Bespreek ongewenst gedrag. Structuur blijft belangrijk, juist ook in deze tijd.
  • Als je met de kinderen knutselt, doe je dit in kleine groepjes of thuis met een kind tegelijk. Zo kun je de kinderen goed begeleiden.
  • Hang een aftelkalender op in de klas of thuis. Er is een hele mooie overzichtelijke te vinden bij Zwijsen, de rompompom-aftelkalender.
  • Bereid de kinderen goed voor. Vertel wat je gaat doen en hoe dat eruit gaat zien. Dus: Sinterklaas komt straks in de klas en gaat het volgende doen… Je hoeft niet alle details te vertellen, maar leg uit waarom hij in de klas komt.
  • Vraag de kinderen naar wat zij fijn vinden: welke knutsels willen ze maken? Wat willen ze toevoegen aan de Sinterklaashoek thuis of in de klas? Of willen ze juist iets weghalen, zodat het rustiger is? Vraag ze naar hun mening, ze kunnen het goed aangeven en maakt de ruimte om hen heen overzichtelijk.
  • Maak duidelijk wanneer de kinderen hun schoen mogen zetten. Een keer per week is voldoende. Ook de cadeaus hoeven niet groot te zijn. De kinderen zijn vaak juist blij met een persoonlijke brief van Sinterklaas of de pieten.
  • Kijk een programma over Sinterklaas en gebruik deze uitzendingen voor de verwerking.

Heb je nog meer tips voor leerkrachten of ouders? Schrijf ze hieronder als reactie! Samen maken we er een mooie en rustige tijd van.

BewarenBewaren