Hoe ik alle ballen in de lucht houd

Hoe ik alle ballen in de lucht houd

Ik ben een bezig bijtje, ik werk veel, sport veel, ben veel met mijn kinderen. Alles veel. Maar ik voel me rustiger dan ooit. Ik kan bijvoorbeeld ook heel veel en goed ontspannen ;). Vaak krijg ik dan ook de vraag: hoe doe je dat? Tijd voor wat uitleg in het blog Hoe ik alle ballen in de lucht houd

Hoe ik alle ballen in de lucht houd

Ik ben niet zo snel in een hokje te stoppen (al moet je dat ook niet willen, leer ik nu in mijn opleiding). Ik sport veel en graag, maar dit was vroeger absoluut niet zo. Ik vind het heerlijk om te werken, was ook echt niet altijd zo. Ik vind het leuk om bij mijn kinderen te zijn en leuke dingen te doen met het gezin, maar ben ook wel eens graag alleen. Afwisseling, dat is waar ik van geniet en wat ik nodig heb om me fijn te voelen. Daarom zoek ik dat dan ook op. Weten wat je nodig hebt in je leven is dus de eerste stap in ontdekken hoe je alle ballen in de lucht kunt houden.

Hoe mijn week eruit ziet

Laat ik eens beginnen met vertellen hoe globaal mijn week eruit ziet.

De ochtend

Ik sta elke ochtend tussen 5.30 uur en 6.00 uur op. Dat doe ik bewust om even me-time te hebben. Het hele huis nog in rust, ik alleen beneden. Meestal mediteer ik dan een kwartier en lees nog een kwartier voor mijn opleiding (tot mindfulness trainer). Dan ontbijt ik in alle stilte met het lezen van de krant. Om 7.00 uur ga ik of naar een school om te werken als leerkracht (op maandag) of ik zorg voor de kinderen, de school run zeg maar.

Opvang

Onze kinderen gaan twee dagen in de week BSO, op de dag dat ik voor de klas sta en op dinsdag, dan werk ik thuis voor mijn bedrijf. Ze zijn liever thuis, maar hebben het prima daar.

Werkdagen

Op maandag sta ik dus voor de klas, op dinsdag werk ik de hele dag thuis, op woensdagochtend ook en donderdag. Die beide dagen haal ik de kinderen op van school. Vriendjes komen spelen, soms heb ik een event met ze voor mijn site, we vermaken ons wel samen. Ik werk dan meestal niet, soms maak ik een story. Op vrijdag moet onze oudste wel naar school, de jongste is vrij. Zij gaat dan naar dansles ‘s morgens en verder keutelen we wat aan. Soms check ik wat mailtjes. Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag zijn dus mijn vaste werkdagen, waarvan de laatste twee halve dagen zijn.

Sporten

Ik sport vier tot vijf keer in de week. Meestal ren ik een wat langere ronde op zondag. Op maandag wandel ik dan wat, doe ik aan yoga thuis of doe ik lekker niks na een werkdag voor de klas. Op dinsdag is mijn werkdag thuis, maar heb ik ook een uur personal training. Woensdagavond doe ik dan meestal mee aan een groepsles in de sportschool. Op donderdag doe ik dan iets zoals een intervaltraining voor het hardlopen en op vrijdagmorgen fitness ik (in plaats van mediteren, maar dat haal ik tijdens dansles in).

Werken in het weekend?

Mijn boek De gelukkige leraar schreef ik vooral in het weekend. Ongeveer een keer per maand sluit ik mezelf op in de werkkamer van mijn man of in een hotel om een weekend lang te schrijven. Ik vind het dus heerlijk om alleen te zijn en pak dan ook meteen wat tijd voor mezelf. Een hotel met een sauna bijvoorbeeld, eten wanneer ik wil, uitslapen, wandelingen maken, etc. En lekker schrijven, want ook dat vind ik heel fijn.

Opleiding

Ook volg ik dus een opleiding waarvoor ik elke maand een dag in het weekend onder de pannen ben. Zo red ik het wel om fulltime te werken ;). Gelukkig draait de opleiding om mindfulness, ook wel relaxt dus.

Ontspannen

Het weekend is echt voor onze ontspanning. Uitslapen, relaxt samen ontbijten met het gezin. Onze oudste zit op waterscouting, dus is op zaterdag een aantal uur weg. En we lezen veel voor onze ontspanning.

Maar hoe dan?

Ja, maar hoe doe ik dat nou? Het toverwoord is plannen. Ik heb veel routines, waardoor het makkelijker is om vol te houden. Zo weet bijvoorbeeld iedereen dat ik vroeg opsta en dus ook op tijd naar bed ga. Ik plan het sporten in overleg met mijn man, zodat hij eventueel de kinderen kan opvangen. Ik kies voor tijd voor mezelf en plan het in. Zo simpel is het eigenlijk.

Verder hebben we dus de opvang voor de kinderen goed geregeld. Soms passen opa’s en oma’s op, mijn man is er veel in de weekenden, want die werkt doordeweeks fulltime. We hebben een schoonmaakster voor het huis. En ik zorg voor me-time dus, oftewel, ik zorg goed voor mezelf. Ik weet wat ik wil en wat ik kan.

Kleine kanttekening

Instagram is mijn grote valkuil. Daar kan ik soms per ongeluk nog wat te lang opzitten, het slokt tijd op die ik ook aan ontspanning kan besteden. Een tip: bijhouden hoe lang je met alle apps bezig bent. Op je smartphone kun je bij schermtijd zo zien hoeveel tijd je aan je apps besteedt. Schrik je je soms rot ;).

Webinar De relaxte leerkracht

Webinar De relaxte leerkracht

Vraag jij je ook af hoe je al die ballen in de lucht kan houden? Begin je het schooljaar ook vaak met goede voornemens, maar merk je na een paar weken dat je toch weer in de valkuil bent gelopen van te veel en te druk? Hoe kun je ervoor zorgen dat je werk en gezin dit jaar wel relaxt gaat combineren? Hoe krijg je meer balans in je gezinsleven en je schoolleven? 

Maike en Elsbeth bundelen hun krachten in dit webinar om samen te kijken hoe je werk én gezin kunt combineren op een ontspannen manier.