Hoe je een kind kunt stimuleren creatiever te zijn

Hoe je een kind kunt stimuleren creatiever te zijn

(Door Danielle) Creatieve kinderen, wie kent ze niet? Sommige kinderen zijn über creatief en hebben het in de genen zitten, anderen totaal niet! Erg? Nee hoor zeker niet! Hoe je een kind kunt stimuleren creatiever te zijn 

Elk kind is anders en elk kind beleeft creativiteit nou eenmaal anders. Wat mij betreft is elk kind creatief op zijn eigen manier. Heb je een kind die moeite heeft creatief te zijn en graag zelf creatiever wil worden? We hebben een aantal tips voor je samengesteld om je kind te stimuleren in zijn creativiteit.

Tips hoe je een kind kan stimuleren creatiever te zijn

♦ Krijg je altijd witte blaadjes met een krabbeltje erop van je kind? Wees trots! Die ene simpele krabbel is wel degelijk van waarde! Ze hebben hun eigen fantasie en creativiteit vastgelegd. Als jij laat zien dat je trots bent geeft hun dat zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen om door te gaan en nog meer mooie dingen te maken.

♦ Koop leuke knutselspulletjes, bijvoorbeeld gekleurd papier, lijm, scharen en glitters. Het werkt aanlokkelijk en geheid dat je kind de fantasie de vrije loop laat. Je kan ook kant en klare knutselkoffertjes kopen waar de hele mikmak in zit (leuk als schoencadeautje voor Sinterklaas).

zelf ontdekken

♦ Laat kinderen vooral zelf ontdekken en ideetjes bedenken. Niet alleen goed voor de creativiteit van je kind maar het leert ook eigen keuzes maken, na te denken en initiatief te nemen. Het is verleidelijk zelf ideeën aan te dragen maar daar leren ze natuurlijk weinig van. Laat ze een beetje vieren in hun ideeën en bedoelingen, creatiever kan niet!

♦ Geef zelf het goede voorbeeld door te denken in leuke creatieve oplossingen en ideeën. Ze spiegelen zich vaak aan ouders dus maak er gebruik van! Als je zelf leuke dingen bedenkt en maakt werkt het meestal aanstekelijk en vinden de kinderen het ook interessant. Maak bijvoorbeeld van elk cadeautje een leuk feestje, bak lekkere koekjes die je versiert, maak van je huis een gezellig paleisje door bijvoorbeeld bloempotten te verven, leuke kaartjes en foto’s op te hangen etc. Het werkt!

♦ Soms is die tv zo lekker vertrouwd en rustig maar zet dat ding gewoon uit en laat ze zelf kiezen wat ze gaan doen. Willen ze bouwen met blokjes LEGO… top! Daar kunnen ze hun ei wat betreft creativiteit perfect in kwijt. Verven is ook ideaal voor de nodige creativiteit net zoals buiten spelen en hutten bouwen. Barbies doen het ook goed bij de meiden. Rollenspellen die bedacht worden is niks anders dan creativiteit.

♦ Is je kind teleurgesteld omdat het even niet lukt om creatief te zijn? Mislukt het plan totaal? Lukt het niet een mooi kasteel te verven, een gave hut te bouwen of überhaupt iets leuks te bedenken? Geen paniek!!! Je kind leert omgaan met teleurstellingen en werkt tegelijkertijd aan zijn zelfvertrouwen. Tevens leert je kind van zijn fouten. Maar hé, fouten… waar hebben we het over. Het zijn geen fouten, je noemt het ontdekken en proberen. Je kan als ouder even een ideetje opperen, een aanzetje geven en dan mag je kind het weer proberen. Gun ze die ruimte! ‘Van proberen kun je leren’ is hier een bekende zin die veelvuldig ingezet wordt en vooral zijn vruchten afwerpt.

♦ Zorg voor voldoende rustmomenten zonder dat er iets op de planning staat zodat de kinderen zelf plannen mogen en kunnen maken wat te doen. Het verruimt hun denkwijze en daarmee ook hun creativiteit. Het is soms heerlijk om wat gezelligs op de planning te hebben maar een dag blanco op de kalender is ook heel fijn. Dat geeft kinderen de ruimte zichzelf te vermaken.