Hoe je de laatste weken voor de kerstvakantie goed door komt

Hoe je de laatste weken voor de kerstvakantie goed door komt

Er zijn nog twee weken te gaan. De kinderen zijn moe en er moet nog veel gebeuren. Er zijn nog wat feestjes te gaan. Je komt het goed door met plannen en vooral veel te genieten. Hoe je de laatste weken voor de kerstvakantie goed door komt

Hoe je de laatste weken voor de kerstvakantie goed door komt

1. Plannen

Plan alles van tevoren. Je weet wanneer de feestjes zijn en wanneer je daar dus iets voor moet maken. Plan dus ook de middagen na schooltijd voor jezelf in.  Zo weet je dat je waarschijnlijk weinig tijd hebt voor overleg met collega’s of andere zaken die op school aan bod komen. Zelf kom ik elke dag vroeg op school. Het is dan heerlijk rustig en ben ik nog fris om van alles te doen, werkt goed.

Bekijk ook: AFTELKALENDER KERST 2016

2. Verdelen

Niet alles hoeft in een keer af (zei de grootste ik-wil-alles-meteen-af-hebben-harde-werker ;)). Verdeel je werk en laat de kinderen ook dingen doen. Zij kunnen bijvoorbeeld ook heel goed een ster versieren voor het kerstspel.

3. Houd je aan de weekplanning

De kinderen zijn moe en kunnen vooral structuur gebruiken. Wijk (op de dagen dat het niet hoeft) niet teveel af van het rooster.

4. Knutselen!

Ik vind de tijd voor de kerstvakantie de tijd om veel te fröbelen en te knutselen. Klaslokaal onder de glitter? Kom maar op! Verwacht niet teveel van de kinderen, maar laat ze fijn creatief bezig zijn.

Bekijk ook: KLEUR- EN PUZZELBOEKJE KERST

5. Voorlezen

Lees lekker veel voor. Vinden de kinderen heerlijk en stiekem leren ze er nog veel van ook.

Bekijk ook: GLAS IN LOOD KLEURPLAAT KERST

6. Breng sfeer in de groep

Ik begin de dag vaak met alle tl lampen uit en de kerstverlichting aan. Hierdoor is de start vaak al rustig. Tijdens de lesovergangen zing ik zachtjes kerstliedjes en tijdens het werken zet ik regelmatig een muziekje op. Je merkt dat het rust en sfeer brengt in de groep.

7. Zorg voor de groep

In deze periode benoem ik nog meer de kracht van de groep. Dat we elkaar helpen en we voor elkaar zorgen. Ik start elke dag met de kinderen die elkaar complimenten geven.

Lees ook: GEPAST GEDRAG STIMULEREN (IN DE KLAS EN DAARBUITEN)

8. Inbreng van de kinderen

Vraag de kinderen wat zij graag nog willen doen deze twee laatste weken. Ga daarmee aan de slag.

Bekijk ook: AFTELKALENDER KERSTVAKANTIE VOOR LEERKRACHTEN

9. Evalueer

Houd een kringgesprek. Wat vinden zij dat ze hebben geleerd? En wat willen ze na de vakantie leren? Laat alle mooie momenten van het afgelopen half jaar passeren in de klas.

10. Geniet!

Neem een stapje naar achteren, kijk wat er gebeurt in je klas en geniet van het moment.

Uitgelichte foto: Shutterstock