Hoe je een leerkracht in het wild herkent

Ik ben Freek en ben gek op de natuur en alles wat erin leeft. Vandaag neem ik je mee naar een wel hele bijzondere diersoort. De leerkracht, ongelooflijk! Houd je laag en zet je ogen op scherp. 

Ik ben vroeg opgestaan, want ik heb een lange dag voor de boeg. Dit wezen wordt doordeweeks heel vroeg wakker en dat ritme blijft er ook in het weekend in.
We gaan diep de stad in waar deze dieren vrij kunnen leven. Je kunt dit fantastische wezen alleen in het weekend vinden. Doordeweeks zit het urenlang verstopt in zijn leefomgeving, de school. Als we zachtjes sluipen ontdekken we er vast een.

Hoe je een leerkracht in het wild herkent

1. Heel veel koffie

Sssht, zie je die vrouw daar zitten in het cafe? Ja, die met de XXL Starbucks koffiebeker en stapels papieren? Dat is nakijkwerk. Zo bijzonder! De leerkracht kijkt in haar vrije tijd al het huiswerk van haar leerlingen na. Ze leeft op koffie. Doordeweeks drinkt ze deze koud, in het weekend bij voorkeur warm.

2. Wallen onder de ogen

De mens is al een fantastische diersoort, maar de leerkracht is wel echt uniek. Ze zijn te herkennen aan de gigantische wallen onder hun ogen. Te danken aan hun korte nachtrust en uren werk dat ze moeten leveren. Wat zijn het toch een gave beesten! In hun vakanties werken ze de wallen weg met heel veel slaap. Om ze erna weer heel snel aan te maken.

3. Handen vol tassen en dozen

Wow, ik zie weer zo’n bijzonder exemplaar! Zie je de armen van het beest nog? Nee? Dat bedoel ik! Dit exemplaar is bedolven onder de tassen en dozen. Ik gok dat de vakantie net over is en een nieuw thema in zijn natuurlijke habitat, de klas, start. Heel zachtjes nu, dan sluipen we dichterbij. Vooral niet laten schrikken, dan kieperen alle dozen om. Zie je die spierballen? Een leerkracht kan wel twee keer zichzelf in gewicht dragen.

4. Stoelen aanschuiven

Ho, ho, ho pas op! Poe, dat ging nog maar net goed, ik kon net op tijd aan de kant springen voordat ik een stoel in mijn rug kreeg. Leerkrachten hebben nogal eens de neiging om alle stoelen aan te schuiven. Niet omdat ze zo dik zijn dat ze er niet langs kunnen. Leerkrachten vind je in alle soorten en maten, zo’n mooi wezen. Maar noem het een tik, alle stoelen moeten netjes staan.

5. Multitasken

Ik sta nu gewoon twee meter van een leerkracht af! Deze leerkracht draagt tig dozen, klemt een beker koffie en tien pennen in verschillende kleuren onder zijn arm EN kijkt heel streng naar lawaai makende kinderen een meter bij me vandaan. Het is nu dat ik er zo dichtbij sta, anders geloofde ik het niet. De leerkracht kan echt alles tegelijk!

6. Stickers

Nu moeten we even heel voorzichtig doen. We gaan zo onopvallend mogelijk op dat bankje naast die leerkracht zitten. Om deze bijzondere eigenschap te zien, moeten we het namelijk van heel dichtbij kijken. Het dier heeft stickers op de meest bizarre plekken: op het voorhoofd, de buik, de billen, op een knie en maar liefst tien stickers op de hand. Welke diersoort heeft dat nou? Ongelooflijk!

7. Speciale stem

Het is verbazingwekkend wat een stem de leerkracht kan opzetten. Een kik van dit beest en iedereen is stil. Ook het meest drukke en luide mensenexemplaar. Ik ben niet zo bang aangelegd, maar dit vind ik toch wel heel eng. ‘s Nachts schrik ik geregeld schreeuwend wakker. Ik ben dan bang dat DE STEM me op het matje roept omdat ik iets fout heb gedaan.

8. Glitters

Deze bijzondere eigenschap van het dier vind je vooral omstreeks kerst, maar kan ook door het jaar heen gezien worden. Glitters! De loep is een gouden uitvinding geweest, hiermee kunnen we de vacht van de leerkracht onderzoeken. Ik heb hier een slapend exemplaar, want leerkrachten houden er niet van om zomaar aangeraakt te worden door een volwassene. Kinderen daarentegen maakt ze weer niet uit. Het liefst ontvangen ze liefdevolle knuffels. Maar let (nogmaals) op, niet van volwassenen.
Kijk eens goed onder de vingers van dit beest. Zie je het? Gouden Glitters! En ik zie ook wat blauwe glitters aan een haar vastplakken. Oeps, daar springt een luis. Ook vaak te zien bij dit gekke wezen.

9. Ontsmetten

Nu moeten we echt oppassen. Deze variant van de leerkracht heeft zo’n grote spuitbus desinfectiemiddel bij zich dat mevrouw Helderder en jaloers op zou worden. De leerkracht heeft de neiging om alles en iedereen in te spuiten met een desinfecterend middel om zelf maar niet ziek te worden. Daar houdt de leerkracht niet van, ze hebben nog wel eens de neiging zich onmisbaar te voelen.

Nu je weet hoe je een leerkracht in het wild kunt spotten wens ik je veel succes op je zoektocht.