Hoeken in de peuterspeelzaal: de bouwplaats

Door Yvonne. Op onze peuterspeelzaal hebben wij verschillende hoeken: de bibliotheek, het atelier, de bouwplaats, mini stad, het huis en de ontdekhoek. Vandaag vertel ik over de bouwplaats. 

Ik geef 5 tips over de inrichting en gebruik van materialen in de bouwplaats. Op andere peuterspeelzalen en/of basisscholen wordt deze hoek ook wel de ‘bouwhoek’ genoemd. Onze peuterspeelzaal werkt met de VVE methode ‘Kaleidoscoop’ en daar wordt het bouwplaats genoemd.

Lees ook: TIPS OM JE BOUWHOEK TE VERRIJKEN

Hoeken in de peuterspeelzaal: de bouwplaats

1. Onmisbaar: blokken om mee te bouwen
Als er niets gebouwd kan worden, heb je geen bouwplaats. Wij hebben grote, plastic blokken met noppen (zeg maar een soort van Lego, maar dan erg groot) verder hebben we houten blokken die van foam zijn gemaakt, maar wel de afmetingen en vormen van de bekende houten versies. Voordeel: als de bouwwerken vallen maakt het minder lawaai en ook een blok op je hoofd is niet zo pijnlijk. Met deze blokken kunnen onze peuters heerlijk spelen en bouwen.

2. Kleiner materiaal om mee te spelen bij de gemaakte bouwwerken
Als de bouwwerken eenmaal staan kan er natuurlijk mee gespeeld worden. Daarvoor hebben we wat kleiner materiaal in de bouwplaats staan. We hebben een bak met dieren (de grote dieren, de kleinere vind je in mini-stad; daar een andere keer meer over) en de bak met poppetjes.

3. Helmen en gereedschap
Voor het doen alsof spel (zoals je dat in het ‘huis’ wel ziet) hebben we voor de bouwplaats gele bouwhelmen en een grote gereedschapskist met gereedschap. Helemaal in hun rol spelen de kinderen de ze bouwvakkers zijn en staan met een helm op te bouwen. En met de zaag of hamer werken ze hard aan de bouwwerken.

bouwplaats

4. Out of the box denken
Ook met niet gangbaar materiaal kun je het spelen in de bouwplaats rijker maken. Wij hebben er bijvoorbeeld kartonnen kokers liggen. Op de achterkant van stukken laminaat hebben we strepen geverfd, deze kunnen als wegen dienen bij de gebouwde bouwwerken. Wat stukjes kunstgras dient als gras voor de dieren bij de bouwwerken. Ander materiaal wat leuk is in de bouwplaats: stokken/takken, (schuur)sponzen, schijven hout, stenen, eierdozen etc.

5. Constructiemateriaal en kleiner materiaal
We hebben ook constructiemateriaal in de bouwplaats. Kids’Knex, Nopper, ook Duplo en een treinbaan is aanwezig. Ook met dit kleiner materiaal wordt altijd fanatiek gespeeld. Op de grond en soms aan tafel.

Laatste tip
Om de kinderen op bouwideeën te brengen, en omdat ze het gewoon leuk vinden, zet ik sinds kort de kinderen met hun bouwwerken op de foto. Op een kast in de bouwplaats plak ik dan de foto’s. Kinderen kunnen nu  regelmatig kijken naar de foto’s; wie er op staan en wat die kinderen hebben gebouwd. En dan gaan ze zelf aan de slag en roepen: ‘Juf, ik wil ook op de foto! ‘ als hun bouwwerk klaar is.

Welk materiaal in de bouwplaats is favoriet bij jouw peuters?

BewarenBewaren

BewarenBewaren