Huawei StorySign

Huawei StorySign: dove kinderen helpen met lezen

Leren lezen is voor veel kinderen al een ingewikkeld proces. Zeker als je dan ook nog eens doof bent. Onlangs ontdekte ik via KPN de StorySign app. Huawei wil boeken toegankelijker maken voor dove kinderen en ontwikkelde daarvoor deze app. 

Leren lezen met StorySign

Kinderen die doof of slechthorend zijn hebben moeite met het leren van abstracte begrippen. Deze woorden hebben vaak een talige uitleg nodig wat lastig is. Daarnaast horen ze de klanken niet die bij de letters horen. Dat maakt het weer lastig om de verschillende klanken in de woorden te onderscheiden.

Daarom hebben deze kinderen over het algemeen een taalachterstand en dus ook moeite met leren lezen. Huawei  wil boeken toegankelijker maken voor dove kinderen en ontwikkelde daarvoor de StorySign app. Met StorySign worden geselecteerde kinderboeken door middel van Artificial Intelligence vertaald naar gebarentaal.

Artificial Intelligence

Artificial Intelligence is het Engelse woord voor Kunstmatige Intelligentie. Machines leren acties en beslissingen van mensen te kopiëren. Voorbeelden zijn zelfrijdende auto’s, beeldherkenning en gepersonaliseerde luistertips van Spotify.

De app StorySign vertaalt geselecteerde boeken in gebarentaal, zodat ouder en kind op een fijne manier samen boeken kunnen lezen.

De vriendelijke avatar Star

Star is de avatar in StorySign die de tekst vertaalt in gebaren. Het eerste boek dat er nu in staat is Waar is Dribbel? Star laat de exacte gezichtsuitdrukkingen van gebarentolken zien. De mimiek in het gezicht is heel belangrijk, dit bepaalt 70% van de gebarentaal. Pieter Konijn en Drie babyzusjes zijn ook beschikbaar in Nederland.

Samen lezen

Voor ouders wordt het makkelijker om hun dove of slechthorende kind voor te lezen. Je kijkt door de lens van de telefoon naar het boek terwijl je voorleest. Dan worden de zinnen direct vertaald in gebarentaal. Ook kunnen dove en slechthorende kinderen de boeken zelf lezen met de telefoon in de hand. Je hebt dus het fysieke boek nodig om Star tot leven te wekken.

De app

De app is gratis te downloaden voor alle Android toestellen, maar het meest geschikt voor Huawei telefoons. Als je de app opent, kies je een boek uit de bibliotheek van StorySignJe houdt je telefoon voor de woorden op de pagina waardoor Star de woorden naar gebarentaal kan vertalen. Als Star de woorden gebaart, lichten ze op. Zo kun je samen gebarentaal leren, leren lezen en samen het boek lezen. 

Update: inmiddels is StorySign ook beschikbaar voor iOs toestellen. 

Boeken

Er zijn nu twee nieuwe boeken: Dappere Max en Dribbel naar de bieb. Het zijn de eerste van een nieuwe reeks titels die dit jaar aan de StorySign-bibliotheek worden toegevoegd

In de klas

Deze app kan ook heel goed in de klas werken als je een slechthorend kind in de klas hebt. Heel mooi om het boek voor te lezen, terwijl de leerling in je klas met een telefoon mee kan kijken naar wat jij vertelt. Zo kan het kind onderdeel zijn van het gebeuren in de klas en ook de gebaren van het verhaal leren. Ik zou in ieder geval zo mijn eigen telefoon geven en ervoor zorgen dat ik de juiste boeken in de klas heb.

Ik vind het ook echt goed dat je het fysieke boek nodig hebt. Goed voor de schrijver van het boek die toch geld blijft verdienen. En je kunt samen genieten van echte boeken, zonder dat je echt alleen op het schermpje hoeft te turen.

Afbeelding: Huawei

Dit is een #jufmaikeadd

Huawei StorySign: dove kinderen helpen met lezen