Huh, ben jij ook wel eens onzeker?

Huh, ben jij ook wel eens onzeker?

Ik krijg het wel eens van collega’s te horen. ‘Huh, ben jij ook wel eens onzeker?’ Ja natuurlijk! Ik loop tegen dezelfde zaken aan en vind mijn vak als juf ook wel eens spannend. 

Maar je hebt toch een website?

‘Ja, maar je hebt toch een eigen website? En je hebt altijd van die leuke ideeën!’ Ja klopt. Ik schrijf veel en graag en ik heb inderdaad vaak creatieve ideeën die ik kan inzetten in de klas. Dit is ook door mijn website veel meer geworden. Die creativiteit van zelf lessen ontwerpen en bedenken kun je echt trainen.

Lezen, lezen, lezen

En ja, ik lees veel over het vak en houd het bij. Zo lees ik (meestal) het blad van de Aob en neem ik veel boeken voor mijn site door. Ook omdat ik het interessant vind natuurlijk. Ik ben aardig op de hoogte wat er speelt in de politiek rond onderwijs en schrijf ook daar regelmatig over.

Maar ik heb geen master gedaan, zoals Master Sen. En de Pabo heb ik in 2 jaar gedaan (verkorte opleiding).

Lees ook: WAAROM IK TOCH VOOR DE ONDERBOUW KOOS

Huh, ben jij ook wel eens onzeker?

Dus ja, op sommige vlakken heb ik bepaalde kwaliteiten. Maar dat zegt niks over de rest. Ook ik loop tegen problemen in ons vak op. Zo kan ik ook een kind in de klas hebben waar ik de goede snaar niet van vind. Vind ik kritische ouders spannend. En vraag ik mij af of ik het allemaal wel goed doe in de klas. Haal ik bij alle kinderen eruit wat erin zit? Werk ik genoeg aan de doelen? Wat kan allemaal nog beter? Ben ik goed genoeg?

Ik ben een perfectionist en kan me daar ook in de klas in verliezen. Waardoor het soms juist minder goed gaat in plaats van dat perfecte dat ik probeer te bereiken.

Lees ook: MOE VAN HET PERFECTIONISME

Ook ik denk op zondagmiddag na over mijn aanpak in de klas op maandag. Wat gebeurt er als ik dit en dit doe? En hoe kan ik dit kind meer zien? Hoe ga ik om met de werkdruk? Doe ik genoeg voor de klas? Vragen die me inmiddels gelukkig niet meer wakker houden, maar waar ik wel mee bezig ben in mijn hoofd.

Ik ben een ‘gewone’ juf

En bovenal wil ik me absoluut niet beter voelen dan de rest. Ik denk dat ik een goede juf ben, maar het kan natuurlijk altijd beter. Ik ben net zoals iedere leerkracht en dus ook wel eens onzeker.

Uitgelichte foto: Shutterstock

BewarenBewaren