Hulp vragen in de klas

Hulp vragen in de klas

Hulp vragen in de klas. Sommige kinderen vinden het moeilijk om hulp te vragen aan de leerkracht. Maar durf jij het eigenlijk zelf wel in de klas? Tips voor zowel jou als leerkracht en voor de leerlingen.

Hulp vragen in de klas

Nog niet zo lang geleden heb ik het gedaan: hulp gevraagd in mijn klas. Met lood in mijn schoenen stapte ik midden in de lesdag naar de IB’er van onze school. Er was zoveel onrust! Ik wist niet meer wat ik moest doen. Terugkomen na de tweede lockdown en mijn ene dag in de week in de klas waren geen goede combi.

Ik moest echt een enorme drempel over en heb er ook twee weken last van gehad. Het voelde als falen, een grote innerlijke criticus in mijn hoofd die zei: zie je wel! Je kunt er niks van, je bent een slechte leerkracht! Ergens anders in mijn hoofd wist ik wel dat het een combinatie is van factoren en dat het echt niet alleen aan mij lag. Maar ik wilde zo graag dat het zou lukken. Ik wil zo graag die perfecte leerkracht zijn die alles kan en zonder moeite een dag bovenbouw draait. Maar zo werkt het helaas niet.

Dit moest ik overwinnen. Voor mij een grote levensles. Ik hoef niet perfect te zijn, ook niet als leerkracht. Ik hoef het niet alleen te doen.  Ik doe mijn best en dat is al wat ik kan. Hier werk ik nog steeds aan ;).

En toch vroeg ik hulp

Want ik wist wel dat dit niet goed voor mij was én niet goed voor de groep. Voor mij was zo’n dag overleven en de kinderen leren dan ook niet veel. Dus moest ik de keuze maken om hulptroepen in te schakelen. Gelukkig heb ik hele lieve collega’s en een IB’er die me overal in bij stonden. Ze hielpen me in de klas, maar ook om de keuze te maken dat het zo niet gaat. Om aan te geven dat ik iets anders nodig heb en de groep ook iets anders nodig heeft. Gelukkig is het gelukt om de groep een fulltime leerkracht te geven.

Kom voor jezelf op

Je mag om hulp vragen, aangeven dat je iets anders nodig hebt, voordat je eraan onderdoor gaat en jij en je school een groter probleem hebben. Laat van je horen, ook al is dat eng. Het is sterker om om hulp te vragen dan doormodderen en maar te blijven proberen of het gaat. Kijk naar de lange termijn: is dit goed voor jou? Is dit goed voor je groep?
Blijf het gesprek aangaan, ook als er niet meteen een oplossing is. Sta op je strepen, uiteindelijk is dan iedereen beter af.

Kinderen hulp vragen

En daarmee ben je een groot voorbeeld voor de kinderen. Je laat ermee zien dat jij ook fouten maakt en dat je leert. Dat mag, moet zelfs! Want we zeggen het altijd tegen de klas: “van proberen kun je leren.” Sta jezelf dat ook toe en straal dit uit naar je klas.

Mijn eigen zoontje van 7 vindt het ook moeilijk, hulp vragen in de klas. Hij zit in groep 3 en weet veel, krijgt daarom ook pluswerk. Maar hij heeft het dus ook nog niet geleerd om iets moeilijk te vinden, dan door te zetten en om hulp te vragen. Hij is bang dat zijn leerkracht boos wordt. Ook al zeggen wij dat het echt niet zo is en hij mag leren en fouten mag maken. Een perfectionistje in de dop…

Tips: om hulp leren vragen

  1. Laat zelf zien als leerkracht dat je hulp vraagt en hiervan leert. Vertel de voorbeelden in kindertaal en laat zien wat je geleerd hebt. Een voorbeeld hebben is één van de belangrijkste manieren om te leren.
  2. Probeer te zien welke kinderen hier moeite mee hebben. Loop tijdens het zelfstandig werken naar ze toe, ga op ooghoogte zitten en vraag of ze nog vragen hebben. Dit komt minder bedreigend over dan vragen stellen voor de hele klas.
  3. Bespreek het met ouders: praat het kind thuis over school en waar hij of zij moeite mee heeft?
  4. Leg een kaartje neer op de tafel van het kind met de zin: ik mag hulp vragen aan de juf of meester. Een goede reminder voor zowel kind als leerkracht.
  5. Bekijk waarom de leerling geen vraag stelt: is het bang om een domme vraag te stellen? Heeft de leerling een prikkel nodig? Is de stof te moeilijk en kan het daarom geen vraag stellen? Hoe zit het met het doorzettingsvermogen van de leerling. Als je het antwoord hierop weet, kun je er ook op anticiperen.

Lees ook dit blog over hoe je leerlingen kunt leren vragen te stellen.

Prioriteren

Hulp durven vragen kun je leren door je prioriteiten helder te hebben. Wat vind je het belangrijkste in je werk? En wat moet snel af? als je dat weet, kun je ook beter hulp vragen wanneer je het nodig hebt en overkomt niet alles je zomaar. Je leert dit in de cursus Werkdrukverlichting voor leerkrachten.