Hulpouders zijn de belangrijkste schakels

(Door Danielle) Ouders… op school kunnen ze niet zonder! Ouders die willen helpen met spelletjes, ouders die gevraagd worden voor te lezen in groepjes, schoolreisjes, activiteiten en ga zo maar door. Hulpouders zijn zo’n beetje de belangrijkste schakels voor school. Maar waar zijn alle hulpouders? 

Hulpouders zijn de belangrijkste schakels

Ouders zijn belangrijk

Zonder ouders die willen helpen is de school niets. Hulpouders zijn belangrijk bij de voorbereidingen van activiteiten en de uitvoering daarvan. Wat me opvalt is dat het vaak dezelfde ouders betreft. Best wel jammer! Er is toch wel ergens 20 minuutjes over aan het begin van de dag om te helpen met voorlezen bij je kind in de klas? En je hebt toch wel ergens een half uurtje over om spelletjes te spelen? Als je werkt en zelfs als je ondernemer bent kan je daar tijd voor vrij maken, toch? Ouders, jullie zijn belangrijk!

Lees ook: OUDERBETROKKENHEID STIMULEREN. NOODZAKELIJK OF OVERBODIG?

Vroeger is niet meer 

In de tijd van moeten werken, onafhankelijk willen zijn, carrière en successen is er een boel verandert vergeleken met vroeger. Vroeger is niet meer, we leven in een andere tijd! Veel vrouwen moeten werken, wat ik ook begrijp en doe, maar hebben daardoor veel minder tijd voor hun kroost. Dat betekent ook minder tijd voor schoolse activiteiten en het helpen daarbij. Best wel jammer!

Betrokken zijn bij je kind 

Zonder jullie als hulpouders wordt het voor de school lastig leuke activiteiten te organiseren. Je betaalt een bijdrage per jaar voor alle mooie activiteiten die er bedacht worden maar daar is natuurlijk ook hulp voor nodig. Het is niet alleen fijn om de school te helpen, je bent tegelijkertijd enorm betrokken bij je eigen kind. Kinderen vinden het geweldig als hun ouders komen helpen. Ze glunderen van oor tot oor en groeien van trots. Geweldig vinden ze het! De blik van je kind zodra je de klas binnenkomt… dat wil je niet missen!

Lees ook: HOE JE JE KIND THUIS VOORUIT HELPT IN DE ONTWIKKELING

Jaarlijkse activiteiten bespreekbaar maken 

Ik snap dat je niet altijd kan en wil helpen. Er worden soms ook zoveel activiteiten georganiseerd dat het voor sommige ouders niet te doen is. Begrijpelijk! Soms mag opa en oma ook ingezet worden, hoe leuk is dat!? Misschien is het handig om als leerkracht met de ouders van de kinderen te gaan zitten en de jaarlijkse activiteiten bespreekbaar te maken. Stem met de groep ouders af wie wanneer kan en wil. Als je bij elkaar zit kan je ook gemakkelijker afstemmen op elkaar. Meestal zijn ouders meer bereid deel te nemen aan bepaalde activiteiten als het openbaar gevraagd wordt dan in een mail of brief. Dat blijft meestal maar liggen. Als we met z’n allen onze schouders eronder steken wordt het een fantastisch jaar! Voor school, de kinderen en voor jou als ouder!

Uitgelichte foto: Shutterstock