Ieder kind heeft een eigen verhaal; boomtekening

Ieder kind heeft een eigen verhaal; boomtekening

Door Helga. Bijna ieder kind tekent wel eens een boom. Is het je weleens opgevallen dat ‘energieke’ kinderen een ander soort boom tekenen dan ‘rustige’ kinderen. Ik vind de boomtekening een van de boeiendste om te lezen en te begrijpen omdat er zoveel over valt te vertellen.

Waar kan ik naar kijken, wat kan ik me afvragen?
Bij de boomtekening kijken we naar de drie hoofdonderdelen: de wortels, de stam en de kroon. Daarnaast kijken we naar de kleur, dieren en omgeving van de boom. Maar ook over de positie van de boom op het blad. Ga op onderzoek! Welke kinderen tekenen wat voor soort bomen? Komt het kind goed tot zijn recht met de omstandigheden waarin het leeft? Groeit het kind?

Lees ook: IK ZIE, IK ZIE WAT JIJ NIET ZIET EN HET IS… EEN KOPPOTER

De wortels, de stam en de kroon.
De wortels zijn de basis van een boom. Bomen waarvan de wortels en de stronk van de boom aandacht trekken, duiden mogelijk op onrust aan de ‘basis’ van het kind. Hoe is de start van dit kind geweest en hoe is de thuisbasis op dit moment? Wortels zijn nodig om voeding op te nemen. Wanneer er weinig wortels zijn, kun je je afvragen of dit kind in staat is letterlijke (eten en drinken) of figuurlijke (ontwikkelingsgerichte stof op school) voeding tot zich te nemen. Krijgt het voldoende voeding aangereikt? De stam staat symbool voor het lichaam van de mens, voor emoties, voor de organen en gevoelens van de mens. De stam in de lengte wordt ook gezien als de leeftijd in jaren en als het ‘ik’ van het kind (lichaam en emoties). Is deze stevig getekend of dun? Zijn de lijnen dik of dun? Zie je eventuele beschadigingen aan de stam, takken of holletjes in de boom? Kijk dan op welke plek deze zitten. Als je dan de lengte meet weet je ongeveer de leeftijd waarop er iets plaats heeft gevonden, wat indruk op het kind heeft gemaakt. Hetzelfde geldt voor de takken die lager aan de stam getekend zijn. Deze verwijzen vaak naar voor het kind ingrijpende gebeurtenissen. De kroon staat symbool voor ons innerlijk, voor het hoofd, voor het bewust zijn, voor tot bloei komen en voor onze kwaliteiten benutten. Aan de kroon is veel te zien. Over de takken kun je zeggen dat deze verwijzen naar het maken van contact. Wat gaat er in het hoofd om?

Ieder kind heeft een eigen verhaal; boomtekening

De boomtekening
Deze boomtekening is gemaakt door een meisje van 7 jaar. De opdracht was “teken een boom”. We beginnen bij de basis. Er zijn minimale wortels getekend die omhoog krullen. Het is goed om na te vragen “wat heeft deze boom nodig?”. Het komt namelijk veel voor dat kinderen de wortels niet tekenen maar zich wel bewust zijn van het belang daarvan. Bij dit kind vroeg ik me af of ze figuurlijke voeding tot zich kon nemen. Wat bleek: de juf ging te snel met haar instructie waardoor ze het niet allemaal bij kon houden. De volgende vraag zou kunnen zijn: wordt ze voldoende uitgedaagd? Het draagvlak van de boom is goed. Het kind kan zich normaal vrij ontplooien. De stam is recht omhoog gegroeid dus dit zou kunnen betekenen dat het kind de ruimte en tijd heeft om te groeien. Geen omstandigheden en invloeden van buitenaf waar het kind last van heeft of heeft gehad. Er is niets wat het kind tegenhoudt in zijn groei. De stam is wat lang getekend. Zou het kind streberig kunnen zijn? Aan de verwachtingen (van zichzelf of de omgeving) willen voldoen? Het is een brede stam en deze staat stevig. Dit zou kunnen betekenen dat het kind in staat is grenzen aan te geven. Het staat ook voor starheid en koppigheid. Ze weet duidelijk wat ze wil en is niet makkelijk uit evenwicht te brengen. De stam is afgesloten door een rechte streep. Dit zou kunnen betekenen dat gevoel en verstand nog gescheiden zijn. De kroon heeft mooie ronde (5) bogen. Het zou zo kunnen zijn dat dit een gevoelig kind is. Ronde vormen duiden op warmte en gevoel. Het is geen drukte in de kroon wat erop zou kunnen duiden dat er rust in het hoofd is. Het kind straalt veel leven uit. Er zijn geen takken getekend dus het zou zo kunnen zijn dat dit kind het lastig vindt om contact te maken. Echter ken ik dit kind goed en zie ik dit niet terug in haar gedrag. Ze maakt juist graag contact met anderen. Zou ze het lastig vinden om op een juiste manier contact te maken met anderen? Weet ze niet hoe ze dat in bepaalde situaties aan moet pakken? Het kind durft de ruimte te nemen want ze gebruikt het hele blad. De boom is in het midden getekend en duidelijk zichtbaar. Het kind is niet bang om zichzelf te laten zien. Het is een eenvoudige tekening met weinig details en wat vluchtig gekleurd. Zou het zo kunnen zijn dat het kind niet kritisch is t.o.v. haar eigen werk. Dat ze het vlug goed vindt? Er zijn 5 wolkjes bovenaan het blad getekend. Wolken zijn zorgen of ontwikkelingsissues. Zou het kunnen zijn dat het kind zich ergens druk of zorgen om maakt? De 5 is veelzijdig, veranderlijk, avontuurlijk en weetgierig. Ze houdt van gezelligheid en mensen om zich heen en kan op (on)opvallende wijze de mensen naar haar hand zetten. Het getal 5 heeft ook gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel. Het is onnadenkend, inconsequent en geneigd alles tot ‘morgen’ uit te stellen. Het zou zo kunnen zijn dat dit kind nog moet leren om geduld te hebben.

Lees ook: WAT VERTELT DEZE TEKENING JOU?

Sandwichtekening, röntgentekening en regenbogen.
Rond 7 jaar verschijnen de sandwichtekeningen. Het zijn tekeningen met bovenaan blauwe lucht, in het midden wit met van alles en onderaan een groene strook gras. Kinderen krijgen besef van hoe de wereld in elkaar steekt en laten dat zien. Ze krijgen oog voor de buitenwereld en zijn minder op zichzelf gericht. Dan de röntgentekening. Ken je die tekeningen van huizen waarbij je dwars door de muren heenkijkt en ziet wat er binnen gebeurt? Of die tekening van een zwangere mama met een baby in de buik en dat je in de buik de baby ziet zitten. Nou, dat zijn ze dus. Je kunt overal doorheen kijken. Deze tekeningen zie je vaak in de leeftijd van 7/8 jaar. Het kind wil heel graag laten zien wat het weet en kan. Het tekent wat het weet. Leuk hè? Regenbogen staan voor periodes van verandering en overgang. Ook zie je wel eens een beschermende boog om een of meerdere figuren heen staan. Behoefte aan verbinding, bescherming of afscherming kan dan aan de orde zijn.

In de volgende blog ga ik al weer de laatste tekening lezen, namelijk de huistekening. Deze zal net zo interessant worden als deze blog!

Uitgelichte foto: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren