Ik vind het fijn dat je er bent

Ik vind het fijn dat je er bent, omdat…

Ik schreef al wat tips voor een positief begin van de dag. De laatste dagen heb ik daar een aan toegevoegd. Ik laat de kinderen Ik vind het fijn dat je er bent, omdat… naar elkaar uitspreken. 

Ik vind het belangrijk om de dag positief te beginnen. Ik zie alle kinderen en de kinderen zien elkaar. Ik sta bij de deur (net als al mijn collega’s) en begroet de kinderen met een hand. Ik geef ze een compliment over hun kleding of vraag naar iets dat ze hebben gedaan.

Lees ook: TIPS VOOR EEN POSITIEF BEGIN VAN DE DAG IN DE KLAS

De kring

Vervolgens gaan we in de kring. Voordat we maar iets doen beginnen de kinderen met een high five. Ze spreken daarbij een positieve tekst bij naar elkaar uit.

Inspiratiebron

Ik ben op dit idee gekomen door een van mijn inspiratiebronnen: de special needs leerkracht Chris Ulmer. Het filmpje is wat wazig, omdat hij in die tijd nog zijn telefoon voor opnames maakte.

Inmiddels heeft hij een goede camera en is hij een soort vlogger geworden. Op zijn Facebookpagina Special books by special kids toont hij opnames die hij maakt met kinderen en mensen met een beperking. Om te laten zien dat iedereen gezien wil worden en elk individu een verbinding aan wil gaan met een ander.

Ik bekijk zijn filmpjes regelmatig en wordt enorm geïnspireerd door zijn rust, kalmte en mogelijkheid om met iedereen contact te maken. Ik probeer ook op deze manier in de klas te staan.

Ik vind het fijn dat je er bent, omdat…

Ik vind het in een klas van 30 kinderen een opgave om iedereen apart zoveel complimenten te geven. Zeker als de kinderen dan op elkaar moeten wachten, ik wil ze ook betrokken houden.

Lees ook: VAKANTIEKRING, MAAR DAN ANDERS

Daarom laat ik kinderen zelf participeren in dit proces. Voor de kerstvakantie liet ik de kinderen rondlopen en elkaar een high five geven. Als ze iemand hebben gevonden geven ze elkaar een compliment. Ik liet ze vaak beginnen met: Je kunt goed…

Nu we het een aantal weken geoefend hebben, gaat dit de kinderen goed af. Daarom heb ik nu een zin aan hun repetoire toegevoegd.

Ik vind het fijn dat je er bent, omdat… of Ik vind het fijn dat ik je weer zie, omdat…

Ze mochten er een positief geluid aan toevoegen voor hun medeleerling. Ze mochten ook (nu we het nog niet zo vaak geoefend hebben) alleen ‘Ik vind het fijn dat ik je weer zie’ zeggen. Vooral voor de wat jongere kinderen blijkt het nog lastig om er een zin aan toe te voegen. Een kwestie van oefenen.

Wat zie ik de kinderen groeien! Ik laat altijd drie kinderen vertellen wat ze te horen hebben gekregen. Ze stralen als ze het vertellen en de gever straalt ook! Ik geef vaak feedback over het proces en complimenteer de leerling die positieve feedback geeft aan een ander. En wat ik ook zie: niemand wordt overgeslagen.

Ik blijf dit volhouden, ik vind het een heel fijn begin van de dag! Hoe start jij de dag?

Uitgelichte foto: Shutterstock