Ik voel me een speelbal

Ik voel me een speelbal

Groot nieuws! Het demissionaire kabinet sluit een akkoord over de lerarensalarissen. We krijgen een verhoging van het salaris! Maar ik voel me een speelbal. 

Meer salaris!

Het NRC weet ons te melden dat we 2% salarisverhoging krijgen volgens het demissionaire kabinet. Het is nog niet veel, maar tenminste iets in deze roerige onderwijstijd.

Maar ik voel me een speelbal

Maar ik voel me als leerkracht een speelbal tussen politieke spelletjes. De formerende coalitiepartijen vinden namelijk niet dat de sterk vermagerde PvdA mag pronken met deze plannen. Zucht. Ik moest meteen denken aan het scherpe betoog dat burgemeester Eberhard van der Laan voerde tijdens het programma Zomergasten. Sowieso een tip om helemaal te kijken, wat een mooi mens en prachtig programma!

Hij zei:

Het elkaar vliegen afvangen heeft de overhand in de politiek.

Voor mij voelt het alsof dat nu precies gebeurt. We willen meer salaris, de formerende partijen willen dat misschien ook wel. Maar de PvdA mag niet met de eer gaan strijken. Het gaat toch om het besturen van het land, niet om een welles-nietes spelletje?

Lees ook: BRIEF AAN SANDER DEKKER

Nieuw cao

Maar mocht de salarisverhoging (al pleit ik wel voor meer) er door zijn, dan zijn we er nog niet. Er moet namelijk een nieuw cao komen. De onderhandelaars voor een nieuw onderwijscao wachten op het regeerakkoord. En gaan dan pas formeren voor een cao voor de komende jaren. Nou heb ik niet zoveel verstand van cao-onderhandelingen, maar ik weet wel dat we dan nog heeeeel lang kunnen wachten op ons geld. Waarom kan er niet een amendement (oftewel een wijziging) op de huidige cao komen, zodat we die 2% in ieder geval vast krijgen? Tuurlijk kunnen we dan strijden voor meer en kan er nog onderhandeld worden voor een nieuw en hopelijk verbeterd cao (waar ook de werkdruk in mee genomen gaat worden). Maar dan krijgen we die loonsverhoging in ieder geval wel vast.

Lees ook: SANDER DEKKER BIJ JUF MAIKE IN DE KLAS

Gerommel

Ik weet in ieder geval dat het voorlopig nog wel blijft rommelen in het onderwijs. Zoals PO in actie zegt: ‘Het wordt een hete herfst.’

Uitgelichte foto: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren