Informatieavond voor ouders, zo kan het ook

Informatieavond voor ouders, zo kan het ook

Door Sharona. We zijn als leerkrachten iedere keer weer op zoek manieren om de informatieavond voor ouders zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zodat vele ouders de school weten te vinden. In deze blog vertel ik jullie wat meer over de wijze waarop wij onze informatieavond vorm hebben gegeven. 

Informatieavond voor ouders, zo kan het ook

Overal in het land hoor je leerkrachten klagen over de lage opkomst op ouderavonden, startgesprekken doen het vaak beter. Leerkrachten doen hun best, nodigen ouders op tijd uit, maar toch blijft de opkomst laag.  Zouden ouders niet meer zitten te wachten op de traditionele informatieavonden?  De leerkracht vertelt over het jaar en de ouders luisteren?  Wat ik eigenlijk de ouders ook weer niet kwalijk neem, want als je bijvoorbeeld al een kind in groep 4 hebt gehad weet je al wat er te gebeuren staat.

Bekijk ook de start schooljaar brief.

Kom in de school avond

Onze jaarlijkse informatieavond voor ouders aan het begin van het schooljaar hebben we omgedoopt tot een “Kom in de school” avond. Op deze avond is iedereen die belangstelling heeft welkom in onze school om een kijkje te komen nemen. Vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms, tantes, je allerbeste vrienden, je oppas, de buren…… echt iedereen is welkom!

Hele school

Voor deze ene keer is de gehele school te bezoeken, ook de ruimtes waar je anders niet snel zou komen. (Oké, bijna de hele school…… het voorraadhok en schoonmaakhok lieten we dicht).
Natuurlijk is het heel erg leuk om met papa en mama eens te kijken in de koffiekamer. Normaal gesproken zie je daar je juf of meester in verdwijnen, maar zelf kom je er niet heel erg snel.

Speurtocht

Om ervoor te zorgen dat de kinderen hun ouders ook echt meenemen naar alle klassen en ruimtes is er een kleine speurtocht uitgezet. Bij binnenkomst krijgen alle kinderen een blaadje met foto’s van onze klassenbomen (Leader in Me). Als het ze lukt om alle foto’s af te strepen, hebben ze elke klas/ruimte gezien.
Het leuke is dat er op een gegeven moment ouders de kinderen in de klas erop gingen wijzen dat ze nog een foto moesten afstrepen. Deze speurtocht hielp dus niet alleen de kinderen, maar ook de ouders ;).

Activiteiten

Gemeenschappelijke ruimte

De “Kom in de school” blijft ondanks het informele karakter, natuurlijk een informatieavond voor ouders.
Om er zeker van te zijn dat ouders informatie krijgen over de gang van zaken in school en in de klas hebben we op ons grote middenplein (omgedoopt tot plein van samenzijn) verschillende kraampjes opgesteld. De leerlingenraad, de gezonde school, een leuke tekenopdracht, een just dance en het neuzen tussen afgeschreven boeken van school. Er is voor de ouders en de leerlingen samen voldoende te doen.

Klassen

Niet alleen op het gezamenlijke plein is van alles te doen, ook in de klassen liggen er verschillende dingen klaar. Elke leerkracht mag daar zelf zijn keuzes in maken, zolang het maar een beeld weergeeft van wat er in de klas aangeboden wordt.
Zo hadden wij in onze groep 5/6 de volgende dingen klaargelegd, waarbij we de ouders aanspoorden om eens te ervaren wat de kinderen de gehele dag bij ons deden:

  • Tafeljoggen op het digibord; even lekker mee joggen met de sommen.
  • Schrijfwerkbladen; best nog lastig om weer aan elkaar te schrijven
  • Chromebooks; hot item in groep 5 die er voor het eerst op rekenen
  • Paar taalboeken; met natuurlijk een paar pittige oefeningen die ze mooi konden noteren op een wisbordje
  • Opdrachten met het leggen van het alfabet en alfabetische volgorde; kwam namelijk in het eerste en tweede taalthema flink naar voren
  • Diverse handelend rekenopdrachten

Kinderen betrekken

Zoals het past bij binnen de visie van The leader in me hebben we de kinderen een actieve rol gegeven bij de organisatie van deze informatieavond voor ouders. Een mini-team kinderen heeft samen overlegd over wat zij graag in de school wilde laten zien en op welke wijze we de informatieavond konden aankondigen. Vanuit hen kwam het idee om posters te maken en ze begroette (in toerbeurt) de ouders die binnenkwamen.
Onze leerlingenraad heeft zelf ook een kraampje ingericht en bemande deze ook. Hierdoor konden ouders ook vragen stellen aan de leerlingenraad en konden andere kinderen met ideeën voor de leerlingenraad komen.  Er was zelfs een doorlopende PowerPoint gemaakt.

Maar alle info dan?

Nu hoor ik een aantal van jullie al denken, maar alle informatie dan die je wil geven op z’n avond? Hoe doe je dat? Hoe vertel je ouders wanneer de gymtijden zijn, wie voor de klas staat, het mailadres van de juf enz?
Heel simpel, wij maken elk jaar een informatiefolder waar enkele standaard schoolzaken instaan, aangevuld met onze klasspecifieke zaken. Deze folder versturen wij in week 2 naar alle ouders uit onze groep. Op die manier krijgen ze meteen alle ‘droge informatie’ , is het nog een keer na te lezen en hebben we op de informatieavond echt de tijd om op een informelere manier met ouders in contact te komen. Te storten op de emotionele bankrekening, zodat we er samen een goed jaar van kunnen gaan maken!

Afbeelding: School exercise and ABC books are on the desk in classroom. Door Kekyalyaynen

Informatieavond voor ouders, zo kan het ook