Ingezonden: denk eens aan de juf of meester

Ingezonden: denk eens aan de juf of meester

Dit weekend kreeg ik een brief van Yvet, derdejaars student Pabo. Ze maakt zich zorgen over de ophef in het onderwijs en doet een oproep om iedereen in zijn of haar waarde te laten. Ik plaats haar brief met titel ‘denk eens aan de juf of meester’ graag. 

Denk eens aan de juf of meester

Het beroep leerkracht; door de één gezien als een roeping, terwijl iemand anders roept: ‘Als je niks kunt, kan je altijd nog leraar worden!’ Dat het beroep toch wel belangrijk is hoeft niet meer uitgelegd te worden, maar er is een ander discussiepunt aan de oppervlak gekomen: hoe zwaar is het zijn van leerkracht nu eigenlijk?

Leerkrachten horen vaak de opmerking dat ze maar van 8 tot 3 werken, want dan zijn de kinderen weg. Of wat dacht u van de opmerking: ‘ja, maar je hebt ook gigantisch veel vakantie!’ Er is waarschijnlijk niet één leerkracht die dit nog nooit gehoord heeft.

Lees ook: WERKDRUK IN HET ONDERWIJS

Ditmaal zijn het de leerkrachten die van zich laten horen: het beroep wordt te zwaar. Het beroep is immers niet alleen voor de klas staan, er komt nog veel meer bij! Zo geven we de lessen, maar die moeten ook voorbereid worden en na die tijd (vaak na schooltijd) nagekeken worden. Daar komt nog de administratie bij, waarbij u kunt denken aan groepsplannen, groepskaarten, toetsanalyses etc. Ook zijn er vergaderingen die bijgewoond moeten worden en staan wij klaar voor ouders die met ons in gesprek willen. Oh, is trouwens al de term passend onderwijs genoemd? Voor de mensen die dat niet kennen, dit betekent dat er in de klas ook kinderen zitten die vroeger naar speciaal onderwijs waren gegaan zoals de kinderen met autisme.

U hoort het al, het is niet zomaar even iets. Net als uw beroep waarschijnlijk, ook dat is niet altijd even makkelijk. Tijdens het lezen van artikelen over de zwaarte van het onderwijs komt men vaak botte reacties tegen; waaronder weer opmerkingen over de vakantie, of het feit dat men in onderwijsland veel klaagt. Zelfs Sander Dekker hielp de basisschooldocenten niet, want ‘een klas vol pubers is zwaarder dan een klas vol basisschoolleerlingen.’ Of wat dacht u van de opmerking dat men ouders wel in kan zetten als invaller als de leerkracht ziek is? Daarmee doet hij elke leerkracht, die geschoold is, wederom tekort.

Lees ook: BRIEF AAN SANDER DEKKER

Wordt er veel geklaagd? Misschien, dat is niet aan mij om te bepalen. Net zoals de ander mensen in Nederland dat niet kunnen bepalen. Ook kan men niet bepalen hoe zwaar het beroep van een ander is, u staat niet in hun schoenen. Iedereen mag een mening hebben, maar men moet elkaar wel in zijn waarde laten. Men kan sommige dingen dan ook wel denken, maar beter niet zeggen!

Dank voor je brief Yvet. Heb je ook iets wat je wilt delen via deze site? Je kunt me altijd mailen op info @ jufmaike.nl 

Uitgelichte foto: Shutterstock