Invallen op scholen als invalleerkracht

Invallen op scholen als invalleerkracht

Ik werk nu bijna een jaar als invalleerkracht op verschillende scholen. Omdat ik er veel vragen over krijg, vertel ik je graag waarom ik deze keuze heb gemaakt en hoe het mij bevalt. Maar ik laat ook de keerzijde ervan zien in het blog invallen op scholen als invalleerkracht. 

Invallen op scholen

Ik ben nu bijna een jaar invalleerkracht en het bevalt me ontzettend goed. Deze keuze is echt niet over een nacht ijs gegaan. In mijn boek De gelukkige leraar schrijf ik zelfs nog dat ik het niet zie zitten, een dag in de week invallen op allerlei verschillende scholen. Dat is precies wat ik nu wel doe en ik ben er heel blij mee.

Iets over mij

Voordat ik de voors en tegens benoem, wil ik je iets over mij vertellen. Ik ben iemand die afwisseling nodig heeft. Het langste dat ik heb gewerkt op eenzelfde school is vijf jaar. Echt een unicum voor mij, want meestal vertrok ik eerder… Na een paar jaar hetzelfde te hebben gedaan (in mijn ogen dan) begint het te kriebelen. Ik wil iets nieuws, een andere uitdaging. Op de school waar ik vijf jaar werkte vond ik dat door eerst ICT-coördinator te worden en vervolgens naar groep 3 te gaan na wat jaren groep 1/2. Ik stapte over, omdat ik de doelgroep pittig vond naast mijn werk voor jufmaike.nl en het moeder zijn. En soms was ik niet tevreden over hoe het geregeld was op school voor leerkrachten en stapte ik daarom over, ook dat lees je in mijn boek. Het zit in mijn karakter om veel afwisseling te willen én ik ben altijd op zoek naar hoe het beter kan.

Invallen: dit zijn de voors

Als invalleerkracht heb ik elke week een andere groep op een andere school. Ik vind die afwisseling dus heel erg fijn, maar daar moet je wel van houden. Soms kan het contract niet groter. Sta ik de ene week in groep 7 op een school tussen allerlei flats en met taalklassen. De volgende week kan ik bij de kleuters staan in een chique villawijk in een dorp. Ik vind dat fantastisch, elke week een nieuwe prikkel!

Niet alleen de afwisseling is er in de groepen, maar natuurlijk ook in de lessen en de methodes. Elke week is het weer een verrassing welke lessen ik mag geven uit welke methodes. Gelukkig kan ik er als invaller ook makkelijk mijn eigen lessen tussen fietsen, zoals de verhalenmachine van mijn man. En gelukkig ben ik vrij snel in lessen bedenken bij bepaalde doelen. Maar die creativiteit moet je wel hebben. Ik vind dat kunnen inzetten juist heel fijn.

Je hebt als invalleerkracht redelijk wat autonomie. Er ligt altijd wel een programma klaar, maar je kunt er altijd je eigen sausje overheen gooien. Meestal zijn de scholen allang blij dat er überhaupt iemand komt, dus ik fiets er altijd wel iets van mezelf in ;). Veel met lezen natuurlijk!

Ik mag me bezig houden met het mooiste deel van ons vak; lesgeven! Ik heb na schooltijd geen administratie, oudergesprekken, vergaderingen, studiemiddagen, etc. Heerlijk! Betekent overigens wel dat ik mijn vak zelf moet bijhouden, maar dat lukt mij wel met abonnementen op vaktijdschriften bijvoorbeeld en veel recensie-exemplaren van vakliteratuur ;).

Ik hoor heel veel verhalen van leerkrachten. Dat is voor mij dé reden om in het vak te blijven staan. Voor mijn bedrijf van zowel de website, als mijn boek en workshops geven is het heel goed om met mijn voeten in de klei te blijven staan. Ik weet wat er speelt, hoor de verhalen van collega’s en maak ook veel zelf mee van bijzondere tijden, zoals de noodopvang geven en thuisonderwijs. Je moet je dan wel met een luisterend oor opstellen. Ik zorg ervoor dat ik voor die ene dag onderdeel van het team ben. Ik praat veel met collega’s, stel me open, help ze na schooltijd met nakijken en opruimen en drink een kopje thee mee aan het einde van de schooldag. Ik houd enorm van dat contact, leer er veel van en vind het heel waardevol.

Scholen zijn heel blij dat ik kom! Overal hoor ik dat, want invallers zijn amper te vinden door het lerarentekort. Elke maandag krijg ik dan ook de vraag of ik de volgende dag ook kan komen en altijd moet ik nee zeggen. Ik heb het te druk met mijn bedrijf. Fijn voor mij, maar niet voor de scholen natuurlijk. Maar de start op zo’n school is vaak al heel fijn, omdat ze blij zijn dat ik er ben voor de klas die het nodig heeft.

Tegens

Natuurlijk is het ook niet altijd makkelijk als invalleerkracht. Je bouwt weinig tot geen band op met de kinderen uit je klas. Je bent er maar een dagje en je ziet verder niet hoe het gaat. Het is dan ook moeilijk om ze op hun niveau te bedienen, dat weet je niet in een dag. Verlengde instructie geef ik dan ook amper, want je weet voor dat ene dagje niet waar de leerlingen specifiek behoefte aan hebben.

Je hoort soms op de dag zelf pas waar je heen gaat. Meestal weet ik op vrijdag al waar de maandag me brengt, maar soms hoor ik het dezelfde ochtend pas. Dan zit ik soms ook even in de rats of ik überhaupt wel werk heb. Maar dat is maar een dagje voorgekomen, de eerste dag na de zomervakantie. Vervolgens heb ik tot nu altijd nog werk gehad. Niet zo gek met dat lerarentekort. Als je elke dag als invaller wilt werken, lijkt me die onzekerheid me heel vermoeiend. Voor een dag in de week is het prima.

Ik heb amper voorbereidingstijd. Ik kom meestal rond 7.40 uur in de klas aan en dan heb ik nog wel even. Maar nooit genoeg om alle lessen tot in de puntjes voor te bereiden. Dit vind ik vooral in de bovenbouw nog wel eens lastig. De stof is pittig, zeker om uit te leggen daar en al helemaal als ik de methode niet ken en niet precies weet hoe ze bepaalde dingen ervoor aangeleerd hebben gekregen. Ik kan dus niet zeggen dat ik hele goede lessen geef, want daar heb ik de voorbereidingstijd niet voor. Ik geef oké lessen, zo goed mogelijk. Maar soms wringt dat wel bij me, dat ik bijvoorbeeld niet de tijd heb om er een goede EDI les van te maken.

Het lastige van het invallen is nog wel dat ik weinig tot geen band opbouw met de groepen waar ik voor sta. Een mooi deel van het vak van lesgeven is de kinderen zien groeien en ze mogen volgen. Dat mis ik allemaal.

Er komen wel eens pittige groepen voorbij die je dan wel een dag moet draaien. Ik heb wel geleerd om daar dan hulp bij te vragen, anders is het voor niemand goed.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring, ben je ook invalleerkracht?