Orde in je geldzaken: tips

Je geldzaken op orde: mijn persoonlijke tips

Door mijn veranderende werksituatie wilde ik me meer verdiepen in mijn geldzaken. Ik ben nu juf, maar voornamelijk blogger: wat wordt er geregeld, wat moet je zelf doen? Ik heb wat tips voor je: orde in je geldzaken. Hoe houd je overzicht? 

Ik had er tot nu toe maar weinig inzicht in: mijn geldzaken. Ik was een beetje lui, schoof het van me af en voelde me ook een beetje dom. Ik had het idee dat ik dat helemaal niet kon: orde brengen in al die cijfertjes. Doordat mijn werksituatie onlangs is veranderd en het feit dat ik graag goed voorbereid ben op de toekomst, besloot ik het aan te pakken. Ik sta bijvoorbeeld nog één dag per week voor de klas en haal de andere inkomsten uit mijn bedrijf. Overzicht krijgen blijkt eigenlijk niet zo moeilijk te zijn, gelukkig!

Orde in je geldzaken

Waarom vind ik het fijn om overzicht te hebben over mijn geldzaken? Ik heb als motto:

Work hard, play hard

Maar daar heb ik natuurlijk wel geld voor nodig. Want ik kan wel hard werken, maar als het niets oplevert, kan ik ook niet spelen. Oftewel: leuke dingen doen. Ik ga er graag op uit: een dagje op stap met de kinderen, op vakantie, naar het theater en ik bezoek graag een concert. Maar hoeveel wil ik daar eigenlijk aan besteden? En hoeveel moet ik dan verdienen om dat te kunnen betalen? We hebben tenslotte ook een koophuis en een gezin om voor te zorgen.

Tips voor orde in je geldzaken

ABP nodigde me uit om tijdens de Pensioen3daagse eerder deze maand met een bestuurder in gesprek te gaan. Over, je raadt het al: geldzaken. De bestuurder gaf me tips en daarnaast prikkelde ze me met vragen over mijn financiële situatie, waardoor ik er goed over na kon denken. Van daaruit heb ik zes tips op een rij gezet die je helpen om overzicht in je geldzaken te krijgen:

1. Plan het in

Mijn geldzaken op een rijtje krijgen is geen hobby van me, maar ik vind het wel heel fijn om overzicht te hebben. Dus plan ik nu elke week een financieel uurtje om eraan te werken. Dan blijft het behapbaar, ga je er niet als een berg tegenop zien en doe je het ook echt. Na dat uurtje stop je; volgende week weer verder.

Juf Maike

2. Maak het leuk

Ik eet graag taart en heb altijd wel iets te vieren ;). Maar ik eet natuurlijk niet elke dag taart. Daarom maakte ik het gezellig (met een taartje) toen mijn man en ik de financiële situatie van ons gezin doornamen. Zet een leuk muziekje aan (of een focus afspeellijst), doe wat kaarsen aan en ga aan de slag. Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker ;).

3. Weet waar je moet zoeken

Vroeger had ik mappen vol met papierwerk. En meestal ook niet eens gesorteerd, maar als een berg op elkaar, oeps… Tegenwoordig kun je overal online inzage krijgen in je geldzaken. Ik heb zo een overzicht gemaakt van al mijn verzekeringen, hypotheek, pensioen, kinderopvangpapieren, etc. Ik heb dit nu allemaal opgeschreven in een map met de tabbladenset van Nibud. Op deze site zijn ook veel tips te vinden voor meer grip op je geldzaken.

4. Maak foto’s en mail deze

Ik betaal een vast bedrag per maand aan Google voor extra mailopslag. Sinds kort maak ik namelijk foto’s van bonnetjes en mail ik die naar mezelf. Op deze manier kunnen we heel snel bonnetjes terugvinden: handig toen onze buggy bijvoorbeeld kapot ging en die zo gratis gerepareerd kon worden.

5. Online programma’s

Een huishoudboekje bijhouden? Of je geldzaken goed regelen? Dat kan met allerlei online programma’s, of een Excelsheet. Google eens op digitale huishoudboekjes en zoek iets uit wat bij je past. Vooral programma’s waarbij je je cijfers kunt downloaden, vind ik heel fijn! Ze zijn makkelijk in gebruik en zo heb je voor de Belastingdienst ook gelijk een goed overzicht.

6. Snel besparen

Geld besparen is altijd leuk, toch? Voor dit einde van het jaar heb ik nog een tip voor je: stap over van energieleverancier en zorgverzekering. Wat past er op dit moment bij je situatie? Ik stap elk jaar over van zorgverzekering en dat levert me aardig wat op. Zo wilde ik tijdens mijn zwangerschap alles goed geregeld hebben en geen eigen bijdrage moeten leveren voor de kraamhulp. Dat heb ik nu natuurlijk niet meer nodig, dus heb ik een andere verzekering afgesloten. Echt de moeite waard om even tijd in te steken.

Orde in je geldzaken: tips

Ook meer orde in je geldzaken?

Ga dan voor meer informatie en advies naar Realitycheck.nlAls je behoefte hebt aan nieuwe inzichten, dan kun je je daar ook aanmelden voor een gratis aanTafel-gesprek. Hierin ga je met andere vrouwen in gesprek over geldzaken. En mocht je zelf nog waardevolle tips hebben, laat het dan hieronder weten in de reacties!

Dit is een #jufmaikead