4 jarige

12 keer je weet dat je een 4 jarige in huis hebt als…

(Door Danielle) Je kleuter is nu 4 jaar, een nieuwe fase breekt aan, zowel voor jou als je kleuter. Een pijn in de buik gevoel, een gevoel van loslaten en overgeven. 12 keer je weet dat je een 4 jarige in huis hebt als…

Overgeven aan de wijde wereld. ‘Je mag kleintje, verken de wereld maar, ik zal je loslaten en de ruimte geven je eigen persoonlijkheid te ontwikkelen.’ Ook al is dat soms best lastig! Het is een feit, je hebt een 4-jarige in huis!

12 keer je weet dat je een 4 jarige in huis hebt als…

1. Je kind voor het eerst naar de basisschool gaat

Hoera… je kleintje is 4 jaar en mag naar de basisschool. Slik… dat is even wennen! Je kleine lieveling mag uitvliegen, zichzelf ontwikkelen en groeien. Hij gaat leren spelen met andere kinderen, plezier maken en mag zijn creativiteit de vrije loop laten. Jij… krijgt er een boel vrije tijd voor terug.

2. Je kind nachtelijke avonturen beleeft van al die indrukken

School is natuurlijk super leuk maar ook nog best wel intensief voor die kleintjes. Dat nachtelijke avonturen in de vorm van dromen daarbij horen is niet zo gek. Ze beleven de dag soms nog een keer opnieuw maar dan onbewust en niet altijd in positieve zin.

3. Je kind ineens kan tellen tot 10

Je staat verbaasd wat ze ineens allemaal in korte tijd leren. Ze zijn er meestal ook wel aan toe. Helemaal als ze een oudere broer of zus hebben. Ze willen zich graag spiegelen aan hun en ook leren tellen, lezen en rekenen.

4. Vormen en kleuren herkend en benoemd worden

Vormen en kleuren zijn zo interessant dat ze overal worden benoemd. ‘Kijk mam, dat huis is vierkant, die boom is groen en deze lolly is rond.’ Leuk wat ontwikkeling met ze doet.

5. De fantasievolle wereld is ontdekt

Kinderen hebben rond hun vierde levensjaar een fantasievolle gedachte. Ze houden van verkleden, hebben soms idolen waar ze zich aan willen spiegelen en verzinnen de meest fantastische rollenspellen. Ze sluipen over de bank als een tijger, hangen als slingerapen aan de deuren en rennen als koeien van de trap af.

6. Je ineens ziet dat je kleuter geen peuter meer is

Het vierde levensjaar is een zeer levendig, energiek en sociaal jaar. Ze ontwikkelen zich razendsnel, je staat er soms versteld van. De peuterfase is definitief voorbij en heeft plaatsgemaakt voor serieuzer werk. Ze voelen zich ook ineens groter en sterker, zowel verbaal als non-verbaal.

Lees ook: 15 KEER JE WEET DAT JE EEN PEUTER HEBT ALS

7. Ze met mooie kunstwerken naar huis komen

Ineens hebben ze ontdekt dat ze een huis kunnen tekenen, een poppetje kunnen maken en knippen met een schaar ze best goed afgaat. Mooie en soms ook hele bijzondere knutsels komen mee naar huis.

8. Ze woorden uitspreken waar je u tegen zegt

De woorden poep, plas, pies, sukkel, piemel en meer van dat soort gekkigheid super interessant is en ze er zelf het hardst om lachen terwijl ze er soms geen weet van hebben wat de betekenis is.

9. Ze dingen zeggen waar je het schaamrood op de kaken van krijgt

‘Mama, die vrouw is dik’, ‘wat heeft die meneer een rare neus’ en ‘mama vindt jou niet zo lief’ oeps… dat dus! Gewoon in het bijzijn van die mensen, zonder blikken of blozen en zonder enige schaamte! Eerlijk zijn ze wel!

10. De eerste speelafspraakjes worden gemaakt

Ze leren op school spelen met andere kindjes. Super leuk! Om elkaar nog beter te leren kennen worden er de eerste speelafspraakjes gemaakt. Slik… ook een dingetje! ‘Kom maar bij ons spelen’ is zo’n lekker veilig zinnetje maar uiteraard is het ook leuk om het eens van de andere kant te mogen beleven.

11. Je kind zo lekker zijn zin doordrijft 

Een peuter kan er wat van, maar een kleuter kan het nog beter! Een 4 jarige is weer een stukje sterker ontwikkeld en voelt zich soms ook verbaal een stuk sterker met de nodige uitwerking. Dus die driftbuien van de peuterfase groeien gewoon mee naar een kleuterfase.

12. Je er onwijs veel van geniet

Elke leeftijd heeft zo zijn charme! Zo ook bij een 4 jarige. Ontwikkeling is geweldig om te zien. De minimensjes groeien op tot ware persoonlijkheden en het is maar wat mooi om daar van te mogen genieten.

Uitgelichte foto:  Shutterstock