Juf Maike

Je weet dat je leerkracht bent als je

Ik heb vakantie. Maar net zoals veel van mijn collega’s ben ik toch ook met school bezig. Zo kwam ik op Je weet dat je leerkracht bent als je…

Je weet dat je leerkracht ben als je

In de vakantie met school bezig bent.

Je maakt bijvoorbeeld je planning, doet wat registratie, bereid je voor op de nieuwe schoolweek, schrijft de rapporten vast. Of gaat zelfs naar school om nog wat zaken te regelen.

Geen goedkope winkel kunt uitlopen zonder iets te kopen voor je klas.

Ga een willekeurige goedkope winkel in en probeer maar eens met lege handen eruit te lopen. Need I say more?

Dozen ziet en er allerlei (bouw)lesideeën bij bedenkt.

Zo zag ik deze week grote lege dozen langs de kant van de weg staan. Ze waren smal aan de bovenkant en breed aan de onderkant. Het was namelijk de verpakking van nieuwe stoelen. Dat was nog eens een toffe grote puzzel! Toch heb ik de dozen maar laten staan. Werd zo moeilijk fietsen.

Je kinderen wel eens teleur moet stellen.

‘Nee, mama (of papa) heeft nu geen tijd voor een spelletje, de rapporten moeten af’. Of: ‘Nee schat, dat speelgoed, die potloden of dat boek is niet voor jou. Het is voor mijn klas.’ Dat laatste maakte ik zelf als kind vaak mee met een onderwijsmoeder. 😉

Een speciale leerkrachtenkast in huis hebt.

Deze kast, tafel of la (maar ik weet zeker dat je daar niet genoeg aan hebt) zit bomvol rommeltjes, (gekleurde) papier, stickers, nietmachines, plakband en gespaarde prulletjes van allerlei supermarkten. Om nog een keer mee naar school te nemen. Waar je overigens ook zo’n kast, la of tafel hebt staan.

Uren online kan doorbrengen om inspiratie op te doen.

Google, Facebook, maar vooral Pinterest zijn je beste vrienden. Je ziet de leukste plaatjes en hoort de meest fantastische lesideeën. Je doet je best om er iets van in je lessen te verwerken.

Op het laatste moment naar de wc rent (bij voorkeur in je pauze).

Want je kan natuurlijk echt niet plassen als die les af moet, je met je handen in de ecoline staat, je nog een veter moet strikken of echt nog iets aan de klas wilt uitleggen.

Je ergert aan spelfouten en je die het liefst ook meteen verbetert.

En vergeet ook niet het schamen als je zelf eens een foutje maakt en erop aan gesproken wordt. Want ook ik maak wel eens een typefout. Of ik schrijf te snel en lees erover heen. En daar baal ik dan van ;).

Aan iedereen om je heen vraagt om kosteloos materiaal te bewaren voor je.

Want weet je wel hoe handig babypotjes, grote plastic melkflessen en wc rolletjes zijn. Daar heb je dus die eerder genoemde leerkrachtenkast voor nodig.

Elke dag bij de deur ‘Veel plezier’ van de ouders krijgt te horen.

Natuurlijk, ik heb een fantastische baan. En zeker maak ik veel plezier. Maar toch vind ik het gek om te horen als ik ‘Werkse’ roep en een ‘Dank je en jij veel plezier!’ terug krijg.

Meteen een glimlach op je gezicht krijgt als je denkt aan de mooie momenten met je klas.

Want die zijn er ontzettend veel. Daar doe je het toch voor?

Heb je nou nog meer Je weet dat je leerkracht bent als je…? Laat het me dan weten in een reactie! 

Reactie van Tonny Sijm

Je weet dat je leerkracht bent:
-als je zoon iets zoekt in huis en jij, zoals zo vaak, moet zeggen: “oh, dat ligt op school, dat hadden we nodig voor…”
-als je constant aan het snuffelen bent op GRATIS HOLLANDS KROON, op zoek naar spulletjes voor jouw kleuterklas.
-als je, wanneer je met je vriend op pad bent, bij een school wilt ( en gaat !) stoppen om een blik naar binnen te werpen
– als je met je vriend (62 jaar oud) heerlijk gaat wandelen in het bos maar wél met de bedoeling daar die ene eik op te zoeken die zoveel eikeltjes geeft. Je had ons moeten zien ‘graaien’ naar die eikeltjes….Een hele tas vol, allemaal voor de kleuters!!!!

Kijk ook eens naar de poster van Topwijs.