Je weet dat je ouder leerkracht is als…

13 keer Je weet dat je ouder leerkracht is als… Je heel goed weet hoe je de regels moeten volgen, een juiste pengreep erin geslagen gedrild is en je heel aardig tegen leerkrachten bent. We zijn opgevoed door leerkrachten.

Mijn moeder is juf, mijn zus is juf en ik ben juf. Onderwijsfamilie? Nee joh! ;). Zelf heb ik ook een zoontje, die ik (onbewust hoor! ;)) ook al wat dingen aan leer. En lieve mam, vooral met een korreltje zout lezen hoor :).

Je weet dat je ouder leerkracht is als

Je vader of moeder je Sinterklaas surprise maakt

Denk maar niet dat ik mijn surprise mocht afraffelen. Nee die moest met grote inzet en gedetailleerd geknutseld worden. Helaas was alle creativiteit naar mijn zusje gegaan, dus zat mijn moeder regelmatig avonden haar eigen idee uit te voeren op mijn surprise.

Je overal diploma’s voor kreeg

Ik kreeg werkelijk overal een diploma voor. Ik heb dus niet alleen een zwemdiploma, maar ook een veterstrik-, skeeler-, korfbal- en een ik-kan-binnen-de-lijntjes-kleuren-diplma. Zelf denk ik al na over een leuk op-het-potje-diploma voor mijn zoontje.

Alles voor de klas was

‘Mam, ik zie Frozen stickers in je tas, supermooi! Mag ik er een?’ ‘Nee, die zijn voor school’. ‘Jammie, paaseitjes!’ ‘Ja voor het paasontbijt op school’. ‘O wat een mooi knutselpakket, gaan we dat nu doen?’ ‘Nee, die doe ik donderdag in de klas.’ Als je vader of moeder weer eens leuke nieuwe spulletjes had, was het altijd voor de klas. ‘Ik krijg ook nooit eens wat!’ ‘Nee, nooit inderdaad ;).’
Zelfs mijn zoontje plukt nu al regelmatig mijn tas leeg om nieuwe schatten te vinden. ‘Nee, je mag het doosje van de moestuintjes niet kapot maken, die is voor de klas.’

Je strakke etenstijden had

Ontbijt om 8.00 uur, lunch om 12.00 uur en diner om 18.00 uur. Ook in de weekenden. Het zat er gewoon in hè.
Gelukkig werd de ontbijttijd toen ik puber was verschoven naar een uur of tien, pfieuw!

Tellen, kleuren en vormen voor baby’s is

Tot tien tellen? Kleuren benoemen? Weten wat een cirkel is?
Kun je maar beter voor je tweede verjaardag geleerd hebben, zodat je in de kleuterklas genoeg tijd hebt om andere zaken te leren. Bijvoorbeeld hoe je je speelgoed voor jezelf kunt houden, in plaats van te delen met je vriendjes ;). En jep, quilty. Mijn dzoontje van net 2 kan tellen tot 6, kent de kleuren en een paar vormen. Oeps!

Je ‘het oog’ kent

O wee als je iets fout had gedaan. Moeders zette meteen haar stop-daar-onmiddelijk-mee-ogen op. Ik probeer het hier thuis ook wel eens, maar zoonlief barst dan meteen in huilen uit. Reminder voor mezelf: niet doen als je kind niets gedaan heeft.

Je je uit de voeten moest maken als je ‘the voice’ hoorde

Berg je maar als je ouder de leerkrachtenstem opzet. Dan heb je het wel echt heel bont gemaakt. Je hebt twee keuzes: Of je aanvaardt de straf, of je rent heel hard weg, want leerkrachten schijnen niet zo hard te kunnen rennen.

Je je supernetjes in de klas gedraagt

Aangezien je ouder ook leerkracht is, staat hij of zij helemaal open voor het advies van jouw juf of meester. Als je iets verkeerd hebt gedaan, krijg je het in drievoud aan de keukentafel te horen. Je moet op zijn minst drie tekeningen maken of een vijf kantjes tellende excuusbrief voor je leerkracht schrijven. En daar kom je niet onderuit.

Je alle (voorlees)boeken uit de klas al kent

Saai hoor, je kende alle verhalen al, want je vader had die al thuis voor gelezen. Wel handig dat je de leerkracht ook eens kon tippen voor een boek.

Je elke dag verplicht moest knutselen

Die activiteiten voor in de klas moesten natuurlijk wel eerst thuis uitgeprobeerd. Gelukkig werd het knutselen van jongs af aan met de paplepel ingegoten, dus vond je het ook wel heel leuk om weer een paasei, kerstboom of de cyclus van een vlinder te knutselen.

Je een hele goede pengreep hebt

Toen ik een was, kreeg ik het al aangeboden: de pengreep. ‘Nee, niet met je vuist vastpakken, met je wijsvinger en duim!’ Dus deed ik mijn best om mijn wortenvingertjes om het potlood te krijgen. Verrekte moeilijk kan ik je vertellen. Maar hé, ik heb nu een keurige pengreep.

Je de school van je ouders heel goed kent

Studiedag? Je gaat mee naar school. Nog te jong om naar school te gaan, maar geen oppas? Je gaat een dagje mee met je vader of moeder. Vakantie? Je gaat een dagje mee met je vader of moeder.

Je klassen inrichten op je CV kunt zetten

Je school was nog niet begonnen, want vakantie, maar de klas van je vader of moeder moest ingericht. Dus ging je mee om te helpen sjouwen, laatjes te vullen, punten te slijpen en schriften uit te delen. Een van de leukste dagen van de vakantie toch? Al denkt je vader of moeder daar anders over…

Meer?

Lessen van Lisa heeft ook een leuk lijstje: 10 DINGEN DIE JE HERKENT ALS JE OUDER EEN LERAAR IS

Meer humor

11 KEER WAT LEERKRACHTEN MOETEN WETEN OVER MOEDERS

16 DINGEN DIE JE ALS LEERKRACHT NOOIT GEDACHT HAD OOIT TE ZEGGEN

10 KEER WAAROM JE EEN LERAAR ONDER JE VRIENDEN MOET HEBBEN

10 KEER JE WEET DAT JE KLEUTERLEERKRACHT BENT ALS

12 REDENEN WAAROM IK ZO VAN LESGEVEN HOUD

15 DINGEN DIE JE MOET WETEN VOORDAT JE VAN EEN LERAAR HOUDT

20 DINGEN DIE LEERKRACHTEN GRAAG EENS ZOUDEN ZEGGEN

10 DINGEN DIE JE MOET WETEN OVER LEERKRACHTEN

15 TYPES LEERKRACHTEN DIE WE ALLEMAAL KENNEN