Je werk loslaten in de vakantie

Je werk loslaten in de vakantie

Meestal kunnen we het in de zomervakantie heel goed, ons werk loslaten. Het schooljaar is voorbij, er wacht een nieuwe groep op je, maar niet voordat je allemaal in ieder geval vijf weken vakantie hebt gehad. Soms gaan mijn gedachten wel alweer uit naar het komende schooljaar en begin ik weer met malen. Ik heb wat tips voor je om te ontspannen, zodat je die gedachtenstroom wat tot rust kunt brengen. Je werk loslaten in de vakantie dus!

Je werk loslaten in de vakantie

Ik schreef een gratis e-book over je werk loslaten in het algemeen. Zowel in vakanties, als in weekenden en avonden. Bekijk het e-book Werk loslaten.

Sluit alles letterlijk af

Je hebt de deur van het klaslokaal dicht getrokken, je bent klaar, bam, vakantie! Sluit dan ook letterlijk alles af. Zet je mail uit. Het is meestal niet nodig, want iedereen op school heeft schoolvakantie, maar je kunt een autoresponder aanzetten. Zet ook de groepsapp uit met je collega’s (na die leuke afsluitende borrel die jullie nog samen hebben dan). Er zijn altijd wel collega’s die toch nog terug naar school willen komen in de vakantie om af te sluiten, of alweer voor te bereiden op het nieuwe jaar. Zit jij net lekker met je bips op een strandstoeltje, komt er een appje binnen met een collega dat de alarmcode is vergeten. Daar heb je even geen zin in toch? Muten die groepsapp! Zo hoef je niet meteen uit de groep, maar zie je de berichtjes ook niet. Dit kan voor 8 uur, een week of altijd. Dat kun je uiteraard weer terugdraaien.

Zet ook meteen meldingen uit. Ik lees mijn WhatsApp als ik dat wil, op mijn tijd, ook die van mijn familie met hun leuke vakantiefoto’s. Ik krijg er geen notificatie van, lekker rustig. Als mensen me echt nodig hebben, bellen ze me wel. En dat is toch alleen bij hoge nood.

En ik zet in mijn vakantie alle social media uit. Even geen Instagram, Facebook en mail. Ik ben echt verslingerd aan de stories van Instagram, maar ik ga cold turkey zonder. Lijkt me heerlijk, ik denk dat ik zeeën van tijd overhoud. En het zorgt er ook voor dat ik echt even niet met mijn werk bezig ben. Vorig jaar deed ik dat een weekje. Dit jaar wil ik ruim twee weken zonder socials doen. Als je dit leest, heb ik alles van mijn telefoon verwijderd ;).

Mindfulness

De afgelopen tijd heb ik een training Mindfulness gevolgd bij de Mindfulnessfabriek (zelf betaald). Deze was online, dus kon het makkelijk vanuit mijn eigen huis volgen. Afgelopen maandag was de laatste keer en het woord dat ik meeneem is ACCEPTATIE. Ik leerde dat dingen gaan zoals ze gaan en om er niet met weerstand tegen te vechten, maar te accepteren dat het er is. Je leert met meditaties in het moment te zijn en niet na te denken over het verleden of de toekomst. Nee, je bent in het moment, in het hier en nu. Ook gedachten laat je er zijn, je observeert ze. En door je gedachtenstroom te observeren kun je weer terugkeren naar het hier en nu. En dat is het ultieme loslaten! Na de zomervakantie ga ik de opleiding tot Mindfulness coach volgen, dan kan ik zelf meditaties geven.

Braindump

Gaat je brein helemaal los met allemaal plannen voor het nieuwe schooljaar? Doe dan een braindump.
Je zet een timer op 5 tot 10 minuten en je schrijft alles op wat er in je hoofd zit. Gedachten, tips voor jezelf, plannen, alles. Je zult zien: als je eenmaal schrijft, komt er nog meer en dat is oké. Ruim vervolgens het briefje op een handige plek als je wel weer het nieuwe schooljaar wilt voorbereiden of sla het op op je telefoon. Op dit moment is het dan uit je hoofd. Die taken kun je oppakken als je er klaar voor bent, in de laatste vakantieweek bijvoorbeeld.

Ik schreef een gratis e-book over je werk loslaten in het algemeen. Bekijk het e-book Werk loslaten.