Jong geleerd is oud gedaan

Jong geleerd is oud gedaan

Voor veel kinderen is geld maar een vaag begrip. Ze weten misschien wel dat hun ouders een pasje hebben, maar hierbij is niet duidelijk dat het om geld gaat. Kinderen die niet al jong hebben geleerd met geld om te gaan, hebben als volwassene vaker geldproblemen, zo blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting(NIBUD). Dus hoe leer je nu je kinderen al op jonge leeftijd de waarde van geld? De volgende tips helpen je op weg!

Energie besparen = Geld besparen

Het is goed voor het milieu om bewust bezig te zijn met energieverbruik. Bovendien valt er veel geld te besparen wanneer je let op het verbruik van energie. Door zelf hierin het goede voorbeeld te geven, zullen je kinderen dit voorbeeld snel volgen. Leer ze bijvoorbeeld om de kraan zo snel mogelijk weer dicht te doen en de deur niet onnodig open te laten staan. Een win-win situatie dus! Er zijn hiernaast nog tal van andere manieren om je kinderen op een leuke manier energiebewust op te voeden.

Zakgeld

Geef je kind al op jonge leeftijd in periodes zakgeld. Leg je kind uit dat hij/zij dit geld zelf mag bewaren. Laat je kind ook zelf kiezen waaraan hij/zij het uit wil geven. Als je kind al op jonge leeftijd leert dat geld niet binnen blijft komen, maar dat het op gaat, zullen er ook sneller bewuste keuzes worden gemaakt. Op oudere leeftijd kun je ook kleedgeld gaan geven. Weet je niet hoeveel je moet geven? Hier vind je een duidelijk overzicht van wat er gemiddeld aan zakgeld gegeven wordt.

Spaar samen voor een cadeau

Een andere manier om je kind bewust bezig te laten zijn met geld, is om het een cadeau uit te laten zoeken. Ga samen naar een speelgoedwinkel en laat je kind iets uitkiezen. Je kunt ervoor kiezen om dit meteen te kopen, of er een plaatje van op te hangen naast een potje. Laat je kind iedere week een gedeelte van het zakgeld in het potje stoppen, of laat je kind zien dat jij zelf soms iets in het potje stopt. Wees duidelijk over hoeveel er nog in moet en hoe lang het nog duurt. Op die manier leert het kind om te sparen voor iets wat erg geliefd is.

Wees zelf een voorbeeld

Kinderen leren door wat ze zien bij hun ouders. Wees dus (tot op zekere hoogte) open over je geldzaken. Probeer op een duidelijke manier te vertellen dat ook bij jullie het geld op kan. Vertel ook waarom je bijvoorbeeld voor een goedkoper product kiest. Vertel af en toe eens hoeveel iets kost wat er gegeten wordt.

Ga samen winkelen

Een vijfde manier om je kind bewust van geld te maken, is om samen te winkelen. Neem contant geld mee en laat je kind zien wat je kunt kopen van dat geld. Laat ook zien dat er prijsverschillen zijn tussen verschillende producten. Vertel ook waarom je iets niet meeneemt.

Afbeelding van Sydia Productions/Shutterstock

Dit is een #jufmaikeadd

Jong geleerd is oud gedaan