Juf Naomi klapt uit de school: lees het!

Juf Naomi klapt uit de school: lees het!

Deze week ontving ik het boek Juf Naomi klapt uit de school – Een (h)eerlijk onderwijsboek. Lees het, want het zegt precies hoe ik (en ik weet zeker vele andere) over het onderwijs denk. Ik vloog er doorheen en niet alleen omdat ik er in genoemd wordt ;). 

Juf Naomi klapt uit de school: lees het!

Waar gaat Juf Naomi klapt uit de school – Een (h)eerlijk onderwijsboek over?

Wellicht ken je de columns van Naomi Smits wel die ze schreef voor Trouw. Ik vind/vond ze altijd goudeerlijk, met liefde voor het vak, maar ook zorgen over ons beroep. En zo is het boek ook precies! Ze vertelt heel eerlijk over haar onderwijscarrière tot nu, want het is nog niet afgerond bij het einde van het boek uitgegeven door Pica. Je vindt veel humor in het boek, bijvoorbeeld door de grappige uitspraken van haar leerlingen en je leest over de passie voor het vak, maar ook zeker haar kritische blik op het onderwijs. Naomi laat je zien hoe het ook zou kunnen op school, vol tips voor de startende leerkracht tot de oude rot in het vak. Zelfs ouders en Pabo’s worden aangesproken.

Juf Naomi klapt uit de school: lees het!

Wat vind ik?

Ik heb een stukje van het schrijfproces mee mogen maken door onder het genot van sushi te sparren over het onderwijs. Dat was ook al zo leuk! Je begrijpt dat ik heel veel zin had om het te lezen, maar het heeft mijn verwachtingen (die al hoog waren) enorm overtroffen. Dat zeg ik echt niet om te slijmen, als ik ergens enthousiast over ben, steek ik dat niet graag onder stoelen of banken. Ik las het in twee dagen uit en ging er zelfs te laat door naar bed, ik wilde het niet wegleggen!

Onze blik op het onderwijs is veelal hetzelfde en ik weet zeker dat veel van onze collega’s er ook zo over denken. Daar wijdt Naomi uitgebreid over uit in het boek en dat is zo fijn om te lezen! Het is één en al herkenning. Maar naast dat we veel hetzelfde denken, leest het boek ook als een trein. Het is heel vlot geschreven, vol anekdotes, grappige teksten en lijstjes met tips.

Zet aan tot denken

Het boek zet mij ook weer aan tot denken, want ik wil bezig zijn met wat ik belangrijk in de klas, niet met  gekke dagen, zoals clownsdag (dit staat zo in het boek). En ik wil weer volop aan leesbevordering doen, nog meer dan ik al doe. Het is grappig, maar ook behoorlijk kritisch. Je wordt aangesproken op je professionaliteit, want dat is je taak: goed lesgeven en daar alles voor in het werk stellen. Iets wat we als leerkrachten niet altijd hebben gedaan… Ik vind dat goed en ik houd ervan, maar je moet er wel tegen kunnen.

Maar eigenlijk vind ik dat alle leerkrachten er tegen moeten kunnen aangesproken te worden zoals Naomi doet. En je kunt er altijd iets uithalen. Je zult in ieder geval verrast worden door de vlotte schrijfstijl en het persoonlijke verhaal.

Bekijk het boek hier.