Familiecamping in de achtertuin

Kamperen in de achtertuin

Door Suzanne. Onze vorige zomervakantie liep anders dan gepland. De camping viel tegen, het weer zat niet mee en het hele gezin liep chagrijnig rond. Dat moest anders vonden wij. We reden naar huis en maakten onze eigen familiecamping in de achtertuin. Ideaal voor iedereen die deze zomervakantie thuis blijft! Kamperen in de achtertuin

Kamperen in de achtertuin

Helaas ziet de zomervakantie er dit jaar heel anders uit dan we hadden gepland. Dit jaar wellicht geen kneuterige Franse dorpjes, baguettes als ontbijt en tripjes naar de supermarché.
Zoals veel mensen, blijven ook wij dit jaar thuis, vanwege de coronacrisis.
Jammer dat we niet weg gaan, maar een vakantie rondom je eigen huis hoeft helemaal niet saai te zijn; je maakt gewoon je eigen familiecamping!

Familiecamping in de achtertuin

Waarom een familiecamping in de achtertuin?

Onze vakantie van vorig jaar viel behoorlijk tegen. Dat had ook zijn uitwerking op ons als gezin. De kinderen maakten ruzie met elkaar en wij met de kinderen. De sfeer was allesbehalve  gezellig en ontspannen en daar baalde ik van.
Ik weet niet hoe dat bij jullie gaat, maar wij leven enorm naar de zomervakantie toe. Lekker met zijn vijven op avontuur, nieuwe dingen ontdekken, tijd voor elkaar, niks moeten, niet op de klok leven. Het was dus nogal een tegenslag dat het allemaal niet ging zoals ik had gewild.

Omdat we vonden dat het anders moest, hebben we de kampeerspullen ingepakt en zijn, eerder dan gepland, terug naar huis gereden. Tijd en aandacht voor elkaar zou de rest van onze vakantie centraal staan.

Zet ook eens een vakantieboek of doeboek in

Benodigdheden familiecamping

Wat heb je nodig als je een familiecamping wilt beginnen:

 • een tentje (Kan in de tuin, maar ook in huis), bijvoorbeeld deze of een Quechua.
 • een receptie (Daar hangt het animatieprogramma, menu van de dag en daar kunnen activiteiten gereserveerd worden)
 • sanitair (Op de familiecamping heb je privé-sanitair tot je beschikking, ideaal! Helaas ben je ook zelf de poetsploeg)
 • een vuurschaal (Sfeerverhogend), bekijk ze hier
 • een setje kinderen (Al kan dit ook prima zonder)

Kamperen op de familiecamping in de achtertuin

Het eerste wat we deden was de kinderen met zijn drieën een tentje op laten zetten. Vooral niet teveel mee bemoeien, conflicten laten gebeuren, zelf ook weer op laten lossen en complimenten uitdelen als de tent staat natuurlijk.
Stap 1 was volbracht. De tent stond en de afspraak was dat de kinderen daar met zijn drieën in zouden slapen. Er werd een lading Donald Duckjes naar de tent verhuist, gezorgd voor een lampje en de slaapplaatsen werden klaargemaakt.
De kinderen hebben daar de hele week zonder klagen in geslapen en zijn in die week ook echt naar elkaar toe gegroeid. We hebben wel eens stiekem buiten de tent naar de gesprekken staan luisteren. Mooi om te volgen!

Het animatieteam

Als familiecamping beschik je over het meest geweldige animatieteam dat je kunt bedenken; jijzelf! Mijn man en ik maakten iedere avond een nieuw programma voor de dag erop en een nieuw dagmenu.
Activiteiten die we hebben ingepland:

 • een wandeltocht met lunch
 • een klimparcours
 • een fietstocht (met picknick)
 • zwemmen
 • brood bakken boven een kampvuurtje
 • marshmallows roosteren

Kijk ook eens bij thema zomer voor leuke ideeën voor thuis!

Offline!

Een grote voorwaarde om de familiecamping te laten slagen, was dat iedereen de hele week offline moest blijven en er geen schermtijd was. We hebben bij hoge uitzondering onze telefoon gebruikt om activiteiten te plannen of reserveren.
Doordat schermtijd was uitgesloten, waren de kinderen genoodzaakt om andere bezigheden te zoeken. De eerste twee dagen was dat wennen, maar daarna trokken ze zich terug met een boekje of speelden we een spelletje.
Ook voor ons was dat wennen, want stiekem ben je snel geneigd om even op je telefoon te kijken of je nog berichtjes, mailtjes of iets dergelijks hebt gemist.
Geen schermtijd en offline blijven, brachten heel veel rust.

Familiecamping in de achtertuin

Terug naar huis

Zoals aan iedere vakantie, kwam ook aan de familiecamping in de achtertuin een einde. Een week lang hadden we alleen maar dingen ondernomen met zijn vijven. We leerden elkaar op een andere manier kennen en we leerden om écht naar elkaar te luisteren.
Die ene week heeft ons als gezin ongelooflijk veel mooie momenten gebracht. De gesprekken die we voerden rond het vuurtje tijdens het marshmallow roosteren, waren zo open en eerlijk. Ik ben erg trots op hoe we als gezin een vreselijke vakantie hebben weten om te draaien in een bijzondere ervaring en een groeimoment als gezin.
Ik denk nog vaak met veel plezier terug aan die week.

Dit jaar

Dit jaar openen we opnieuw onze familiecamping. We hebben de kinderen al ruim voor de vakantie een lijst laten maken met dingen die zij graag zouden willen doen.
Daar kwamen verrassende dingen uit, zoals een nerf battle, een watergevecht, een liedje schrijven en inzingen en een lipdub maken. Genoeg ideeën voor de komende vakantie en misschien zelfs wel voor de vakantie daarna.

Open jij ook je eigen familiecamping? Ik ben heel erg benieuwd naar jouw ervaringen!

Er staan affiliate links in dit blog