Kauwsieraden: voor kauwbehoefte en concentratie

Kauwsieraden: voor kauwbehoefte en concentratie

Door Manon. Kauwsieraden, ook wel chewelry genoemd zie je steeds vaker voorbij komen. Voor  kinderen met een grote kauwbehoefte, maar ook om kinderen te helpen concentreren of kalmeren. Waarom werkt het zo goed? 

Kauwen

Onze zoon heeft altijd al sterk te behoefte gehad om ergens op te kauwen. In het begin was het vooral zijn mouw, maar later zagen we hem steeds vaker andere dingen zoeken. Zelfs in onze salontafel zette hij soms zijn tanden. Toen ik op facebook de kauwsieraden voorbij zag komen ben ik er eens meer over gaan lezen.

Kauwsieraden

Kauwsieraden kunnen helpen om spanning te reguleren, maar ook om de concentratie te verhogen. Ze kunnen dezelfde werking hebben als het kauwen op een kauwgom of hard dropje om alert te blijven. Ook kan het kauwen bij sommige kinderen ontladend werken, bijvoorbeeld bij kinderen die moeite hebben met het verwerken van prikkels. Overprikkelde kinderen kunnen door het kauwen hun spanning verminderen en wanneer een kind onderprikkeld is kan het kauwen juist activeren.

Concentratie

Eerder schreef ik al een blog over bewegend leren, en hoe je hersenen geactiveerd worden tijdens het bewegen, waardoor je makkelijk kan automatiseren. Bij het kauwen werkt het op een zelfde manier.  Als je kauwt gaan je kaakspieren bewegen. Deze hebben energie nodig zoals zuurstof en glucose. Daarom gaat er extra bloed naar je hoofd. Wanneer er extra bloed naar je hoofd gaat, komt er ook extra glucose en zuurstof. Dat zorgt er dan weer voor dat je hersenen extra goed kunnen werken. Uit onderzoek blijkt dat het kauwen van kauwgom een verbetering geeft van de hersenactiviteit. Hoe kan dat? Dat heeft alles te maken met de doorbloeding van die delen in de hersenen die te maken hebben met geheugen en aandacht. Kauwen kun je zien als lopen. Het verhoogt de hartslag en er is een lichte toename van de bloeddruk. Dit veroorzaakt een activatie van bepaalde delen van de hersenen.

Soorten bijtsieraden

Kauwsieraden: voor kauwbehoefte en concentratie

Er zijn verschillende soorten bijtsieraden in verschillende vormen en kleuren. Ook zijn er verschillende merken. Wij ontvingen er een van Ark Therapeutic. Omdat onze zoon helemaal fan is van lego kozen wij een ketting in de vorm van een Lego poppetje, en natuurlijk in zijn lievelingskleur. Ark Therapeutic heeft stijlvolle en discrete bijtsieraden maar op de site van kauwsieradenenmeer.nl vind je verschillende merken kauwproducten. Naast kettingen vind je er ook armbanden of potloodtoppers van verschillende merken. Er zit voor iedereen wel iets bij, jongens en meisjes.

Onze ervaring

Onze zoon was meteen enthousiast over de ketting. Hij zag er gaaf uit, het legopoppetje viel goed in de smaak. Nadat ik uitgelegd had waarvoor hij was zag hij het wel zitten om het te proberen. Hij weet zelf ook wel dat hij regelmatig dingen in zijn mond stopt terwijl dat niet de bedoeling was. We spraken af dat hij het zou proberen tijdens het televisie kijken. We merkten eigenlijk meteen een verschil. Hij bleef tijdens het kijken rustig op de bank zitten, al kauwend op de ketting. Normaal blijft hij bewegen en is hij erg onrustig. Dat was nu niet zo. Na een paar dagen vroeg hij of de ketting mee in de auto mocht. Natuurlijk vonden wij dat goed.

Wij zijn overtuigd dat dit een fijn hulpmiddel is voor onze zoon.

Kauwsieraden: voor kauwbehoefte en concentratie

Goed om te weten

Net als alle andere materialen van het Amerikaanse ARK zijn ook de Super Stars verkrijgbaar in drie verschillende sterktes. Hoewel ontwikkeld om op te kauwen, kan niet voorkomen worden dat zelfs de sterkste variant op den duur kapot gaat. Hoe lang een kauwsieraad mee gaat hangt sterk af van de individuele gebruiker, de omstandigheden maar ook incidentele, spannende gebeurtenissen. Vervang een kauwproduct daarom altijd bij zichbare slijtage!

Deze sieraden zijn makkelijk schoon te maken met water en zeep en zonder koord kan hij ook in de vaatwasser. Het koord is in lengte aan te passen.

Iets voor jullie?

Herken jij iets van bovenstaande? Heb jij misschien een kind wat zich moeilijk kan concentreren? Of kauwt jouw kind ook graag op pennen, mouwen of iets anders wat hij of zij tegen komt? Dan het is zeker het overwegen waard om een kauwsieraad uit te proberen. Ik zou zeggen bestel er een en ervaar of het ook jouw kind(eren) kan helpen.

 

Kauwsieraden voor kauwbehoefte en meer concentratie in de klas

BewarenBewaren

BewarenBewaren