Kedi: de katten van Istanboel

Review Kedi: de katten van Istanboel (film)

(Door Willemijn) Een film over katten, wie wil dat nou niet zien? Kattenfilmpjes hebben het internet overgenomen. Ik las in een oud artikel van Metro dat er in 2004 twee miljoen kattenfilmpjes op YouTube zijn geplaatst en dat die miljoenen keren bekeken zijn. Katten zijn er niet alleen op internet, maar komen over de hele wereld voor, in alle soorten en maten. Vele katten (over)leven op straat. Zo ook in Istanboel, waar Ceyda Torun en Charlie Wupperman een film opnamen over katten. Ik mocht aanwezig zijn bij de persvoorstelling van Kedi.

De katten kiezen

Ceyda groeide op in Istanboel en woonde daar tot haar 11e. Dagelijks speelde ze op straat met katten. Nadat ze verhuisde naar Jordanië heeft ze bijna geen straatkat meer gezien. Elke keer als ze terug kwam in Istanboel, was er iets veranderd, maar de katten bleven een constante factor. De film is een soort liefdesbrief voor de katten van Istanboel. De honderdduizenden katten zijn een onderdeel geworden van de gemeenschap. De katten zijn van niemand, ze kiezen zelf wie voor hen mogen zorgen. De filmmakers willen dat je na het zien van de film het gevoel hebt dat je net met alle katten hebt geknuffeld.

Maak kennis met de katten

In de film maak je kennis met veel verschillende katten in Istanboel en hun verhaal. Het verhaal wordt door de mensen om hun heen verteld. Duidelijk wordt dat de katten kiezen wie er voor hen mag zorgen. Zo wil “de charmeur” bij de ene winkel een schoteltje melk en bij de andere winkel haalt hij een stukje vis. “De charmeur” beschermt zijn territorium goed, waardoor hij weleens wat verwondingen oploopt. Ook maak je kennis met een poes die de baas is in een bepaalde buurt. Ze steelt vis bij de visboer en jaagt andere vrouwtjes weg bij “haar man”. Ze houdt er alleen van om stevig geaaid te worden, maar als je aan haar staart zit, krijg je een knauw.

Ontspanning

De katten in Istanboel zijn wild noch tam en hebben allemaal hun eigen taak. De katten geven bepaalde mensen ook een doel in het leven. Zo zijn er verschillende personen die dagelijks een ronde doen en dan de katten die ze tegenkomen eten geven. Sommige mensen houden wel 60 katten in de gaten. Er wordt gecheckt of er gejongd is, of de katten nog leven en dat ze natuurlijk allemaal te eten krijgen. Het geeft die mensen een doel en ook ontspanning.

Waar kan ik deze film bekijken?

De film is vanaf 24 augustus te zien in de filmtheaters. Waaronder het Ketelhuis waar ik de film heb mogen bekijken. Het Ketelhuis is in Amsterdam, in het Westerpark. Is de film ook wat voor kinderen? Ja, de film is zeker ook wat voor kinderen. Let op, de film is in het Turks met Nederlandse ondertiteling. Om het hele verhaal te begrijpen, is het handig als je kind de ondertiteling kan lezen. Vind je kind het leuk om naar katten te kijken, maar te jong om ondertiteling te lezen? Dan kun je ook gaan, genoeg te zien.

BewarenBewaren

BewarenBewaren