Kerst circuit groep 3

Kerst circuit groep 3

Met onze beide groepen 3 werken wij twee middagen in Kerst circuit groep 3. De kinderen krijgen verdeeld over vier middagen: werken in hoeken, werken aan de computer en tekenen. Uit welke activiteiten kunnen de kinderen kiezen?

Kerst circuit groep 3

Werken in het circuit

We werken met alle kinderen van beide groepen 3 gemixt. Alle kinderen zitten in een van de vier groepjes die we hebben samengesteld. Een van de vier middagen hebben de kinderen tekenles. Het voordeel van deze tekenles in een kleinere groep is dat je als leerkracht wat uitgebreidere opdrachten kunt geven.

Twee middagen beginnen twee groepen met de computer. Een half uur werkt de ene groep dan aan de software van Veilig Leren Lezen en de andere groep aan rekenen. Na dat half uur mogen ze in de hoeken gaan werken. De laatste groep mag de hele middag in hoeken werken. Deze groep mag als eerste kiezen, dus dan is de huishoek nog vrij.

Kerst circuit groep 3

Kerst circuit

In de hoeken werken de kinderen aan gerichte opdrachten rondom het thema Kerst, maar ze hebben wel nog veel vrijheid om eigen keuzes te maken en spelend te leren. Deze periode kunnen ze kiezen uit de opdrachten met betrekking tot de constructiematerialen:
• Bouwhoek: maak een kerstboom van de grote blokken, bekijk de pin hier
• K’nex: Maak een kerstboom of kerstster, bekijk de pin hierOp de opdrachtkaart staan voorbeelden, maar de kinderen mogen natuurlijk ook hun eigen creativiteit gebruiken, als het maar met kerst te maken heeft.
• Lego: Bouw deze figuren van kerst volgens de tekening, bekijk de pin hier. Als ze hiermee klaar zijn, mogen ze hun eigen creatie gaan maken (binnen het thema).

Kerst in de rekenhoek en op de kralenplank

In de rekenhoek kunnen de kinderen werken met de Beebot mat met getalbeelden (zonder kerst thema). Dit is iets dat we enkele weken geleden hebben geïntroduceerd en dat de kinderen graag willen leren.
Wel geheel in het thema is het splitsen: hang de kerstballen op verschillende manieren in de twee kerstbomen en schrijf dat dan op de splitspaal (werkblad).
Op de kralenplanken kunnen de kinderen aan de codekrakers kerst werken. Ze zijn hier te vinden. Deze zijn bij ons altijd erg in trek, het geeft een extra dimensie aan het werken op de kralenplank. Je weet van te voren niet wat je gaat maken. Als je de codering goed volgt, is je beloning dat je een mooie creatie hebt gemaakt.

Kerst in de leesschrijfhoek

In de leesschrijfhoek zijn een aantal opdrachten waar de kinderen uit kunnen kiezen:
• Schrijf je kerstwens op een van de drie figuren. Deze figuren hebben we op A3 formaat gekopieerd, zodat het allemaal ook past qua schrijven.
• Kerstkaart maken: De kinderen maken eerst een kaart en schrijven die daarna. Er ligt ook een instructiekaart bij om te zien wat je op de envelop moet schrijven.
• Zinnen schrijven bij een kerstkleurplaat (Veilig leren lezen), te downloaden als je de software gebruikt: Deze kleurplaat heeft open vakjes. We hebben de woorden erbij gehangen, zodat ieder kind het juiste woord kan overschrijven. Onder de kleurplaat kunnen ze met deze woorden dan zelf zinnen bedenken en schrijven.

Onze ervaringen kerst circuit groep 3

Het werken in het circuit heeft veel voordelen. De kinderen kunnen nog even echt bezig zijn met spelen, ook al leren ze er heel veel van. Ze vinden het heerlijk om even op een andere manier bezig te zijn. Wij hebben zelf even moeten puzzelen hoe het organisatorisch lekker liep, maar we hebben onze draai gevonden.

Het is een model geworden van vier middagen, waarbij elke groep één middag een onderdeel heeft. Zo krijgen ze voldoende ruimte om lekker bezig te zijn. Ook voor de tekenlessen werkt het prettig, want je hebt een kleinere groep en dan kies je wat makkelijker voor ‘klieder’ lessen als verven.

Heb je ook nog tips en ideeën? Die zijn van harte welkom! Na de kerst gaan we aan de slag met het thema winterkleding. Wellicht zijn er meer leerkrachten met ditzelfde thema. Je kunt hier meer over mij lezen.