Kerst vieren met je klas

Kerst vieren met je klas

(Door Manon) In de klassen branden lichtjes, de kerstboom pronkt midden in de klas, en op sommige plekken klinkt kerstmuziek vanuit de klassen. Heerlijk is deze tijd. De tijd na Sinterklaas en de tijd tot de vakantie. Kersttijd. Kerst vieren met je klas.

Kerst vieren met je klas

Adventkrans

Bij ons op school beginnen we met de advent krans. In iedere klas wordt het eerste kaarsje aangestoken en even stil gestaan bij de tijd die gaat komen. Het eerste lichtje brandt en dat geeft meteen een warm gevoel. Het is de gewoonte dat de methode Trefwoord ons ondersteunt bij de weg naar kerstmis. De mooie verhalen, gedichten, activiteiten en liedjes, ieder jaar zijn ze weer favoriet bij de kinderen. Als ik in de ochtend de kalenderplaat op het bord zet wordt er meteen gevraagd of ik het advent lied aan zet en of ik de kaarsjes aansteek. Het zorgt meteen voor sfeer.

Bekijk ook: KERST IN DE KLEUTERKLAS EN GROEP 3

Kinderen van goede wil

Dit jaar is het thema van Trefwoord; Kinderen van goede wil. Het gaat over een kind wat woont in een somber dorpje, maar dit kind wil heel graag kerst vieren. Niemand praat echt met hem, maar iemand vertelt hem om eens wat bomen en takken te snoeien in zijn dorp. Daarmee ontdekt hij dat er op gebouwen en muren in het dorp woorden te vinden zijn, die vroeger in zijn dorp enorm belangrijk waren.  Het eerste woord wat hij vindt bij de ingang van zijn dorp is Goede wil. In de volgende verhalen vindt hij nog vertrouwen, zachtmoedigheid, samenwerking en zo zal hij de komende week nog meer van dit soort woorden tegen komen in zijn dorp.

Lees ook: HET KERSTBOOMPJE IN DE KLAS

Goede wil in de klas

De kinderen in mijn groep 7 zijn na het eerste verhaal meteen enthousiast, applaudisseren zelfs als ik stop met voorlezen en willen weten hoe het afloopt. Het mooie is dat er elke keer maar een gedeelte van het verhaal verteld wordt, dus ze zullen nog even moeten afwachten.  Maar het verhaal is wel meteen een mooie introductie van het kerst thema van onze school dit jaar. Namelijk; Goede wil en zoals ons jaar thema is dit jaar, een steentje bijdragen.

Lees ook: KERST OP EEN OPENBARE SCHOOL

Een steentje bijdragen

Goede wil in de klas

De kerst werkgroep heeft dit jaar gezorgd dat er bij alle ingangen van de klassen een mooie geknutselde kerstboom staat. Ieder kind mag in deze kerstboom een kerstbal hangen met daar op de tekst; ‘Ik ben van goede wil omdat……’  Zo laten we als klas zien dat we kinderen van goede wil zijn, en wat wij belangrijk vinden. Om letterlijk ons steentje bij te dragen staat er bij de kerstboom een ook bak waarin de kinderen een gift kunnen doen voor de voedselbank. En jeetje wat zijn de kinderen van goede wil zeg! De bakken voor de voedselbank zitten bij alle klassen echt al aardig vol. Sommige puilen zelfs uit!

Kerstdiner

Aanstaande donderdag hebben we bij ons op school een kerstdiner, we eten samen in feestkleding, en in onze groep zingen we het lied One big world, waarvan ik elke keer weer kippenvel krijg als de kinderen dit zingen. Vrijdagochtend sluiten we de kerst tijd af met een verhalenverteller. Maar ik denk dat de kinderen bij ons in de klas vooral heel nieuwsgierig zijn naar hoe het verhaal van het dorpje Goede Wil afloopt!

Ik wens jullie een fijne kerst, dat jullie samen mogen zijn met de mensen die je liefhebt!

Uitgelichte foto: Shutterstock