Kerst. De tijd voor lichtjes, gezelligheid, sfeer en verwondering. Hier vind je tips voor de inrichting van je lokaal. Ook lees je over leuke activiteiten die je in deze mooie tijd kunt doen.

Kijk ook op de overzichtspagina thema kerst

Prachtig is het als je alle lichtjes in je klas aanzet en de rest donker laat. Wat een fijne binnenkomst voor de kinderen als ze in het sfeerlicht binnen komen. Het is een tijd voor rust en sfeer. Fijn om even geen TL-licht aan te hoeven doen.

Verhalen

De tijd voor kerst is een mooie tijd om verhalen te vertellen aan de kinderen. Het leukste is om dat uit het hoofd te vertellen.
Zet een kaarsje op tafel. Laat de rest van de klas helemaal donker. En vertel dan je eigen verhaal. Je kan ook een bestaand kerstverhaal kiezen, zoals
Het kerstboompje in de klas

Wellicht komen de kinderen ook met verhalen over kerst! Laat ze op je juffenstoel zitten en hun verhaal vertellen.

Huishoek

Maak van de huishoek een posthoek. Leg er een postzak neer. De kinderen kunnen de post spelen en kerstkaarten uitdelen. Ze kunnen ook de kerstkaarten maken voor andere leerlingen en familie.  Leg er letterstempels en cijferstempels neer. Laat de kinderen brieven naar elkaar schrijven.

Bij de werkbladen vind je werkbladen voor de kinderen om hun eigen kaart te maken.

Brievenbus

Maak een brievenbus van een doos. Plak klittenband aan de binnenkant van de brievenbus, zodat je een klep kan maken die ‘echt’ open kan. Zorg voor een postzak waar de kinderen brieven in kunnen doen.

 Bouwhoek

Je kunt de kinderen kerstbomen laten maken van de blokken. Als ze het omhulsel op de grond maken, past dat prima.
De kinderen kunnen ook zelf een kerststal bouwen. Zet er plastic dieren in en laat de kinderen hun eigen verhaal hierbij vertellen.
foto (70)

Tellen

  • Tel samen met de kinderen alle kerstbomen in de kerstboom. Je kunt ook heel goed tellen met de kerstballen zelf. Leg er 20 op de tafel en laat er bijvoorbeeld steeds een ‘verdwijnen.’
    Je kunt er een verhaaltje bij vertellen, als 10 kerstballen liggen op een rij
  • Tellen met kerstkransjes is natuurlijk ook erg leuk. Leg er zoveel op tafel als er kinderen zijn. Laat de kinderen verschillende aantallen kerstkransjes tellen. Laat een voor een de kinderen een kransje opeten. Hoeveel kransjes zijn er dan nog. Is dat genoeg voor iedereen? Waarom is er eentje te weinig?
  • Juf Sanne en Juf Marije hebben samen een prachtige digibordles met verwerking gemaakt. Tellen met de kerstboom. 

 Letterkennis

  • Je kunt de kinderen letters of woorden laten schrijven met glitter. Laat ze een letter of woord bedenken en die eerst met lijm op papier maken. Strooi erna glitter erover heen en tover de letter of het woord tevoorschijn.
  • Als versiering heb je slingers in verschillende kleuren. De kinderen kunnen letters leggen van deze slingers. Knip steeds een stukje af waar ze dan een letter van kunnen leggen. Ze kunnen deze ook opplakken, bijvoorbeeld in het woordje bal van kerstbal.
  • Een kerstboom bestaat uit verschillende lagen. Laat de kinderen bedenken wie de langste naam heeft in de klas. Laat ze deze overschijven op de onderste laag van de kerstboom. Ga zo door met de kinderen tot je de kortste naam bovenin hebt staan. Je kunt dit natuurlijk ook doen met woorden die bij de kerst horen.

foto (69)

 Verfbord

Voordat de kinderen aan de slag gaan, teken ik een vorm op het schilderblad. Een kerstboom of een kerstbal. Het levert de mooiste plaatjes op. Bijvoorbeeld een prachtige kerstboom:
foto (65)

Activiteiten in de klas

       foto (66) foto (67) foto (68)