Kies voor jezelf

Kies voor jezelf

Ik sta een dag in de week voor de klas, dit schooljaar voor groep 6. Ik heb een andere keuze gemaakt waar ik je graag over vertel. En ik raad je aan om ook voor jezelf te kiezen als dat nodig is. Met tips.

Met veel zin startte ik dit schooljaar met een dag in groep 6. Een nieuwe uitdaging (ik had alleen tijdens mijn stage bovenbouw gedraaid) met een nieuwe duo. Ik vond het spannend, maar startte vol goede moed. Ik vond het leuk; nieuwe leerstof, de kinderen (op een andere manier dan bij de kleuters) instructie geven. Het was ook aanpoten, hard werken om ze te laten luisteren naar de instructie. Ik besloot beeldcoaching aan te vragen en langzaamaan kwam er een stijgende lijn in.

En toen kwam de tweede lockdown. Na drie maanden (zo lang had ik ze niet live gezien) weer terug in de klas dacht ik de eerste dag: ik mag niet klagen, het gaat eigenlijk best goed. Maar de week erna was het nog veel harder werken dan voor de beeldcoaching. Ik vroeg hulp, maar ik begon ook na te denken over de toekomst.

Kies voor jezelf

Ik heb ervoor gekozen om aan te geven dat het niet lukte in de klas. Het lukte mij niet, op dat moment, maar ik vond ook dat de groep iets anders nodig had. Wat vond ik dat moeilijk om te zeggen! Het voelde als falen, want een grote stem in mij zegt steeds dat ik alles moet kunnen als leerkracht en dan wil ik eigenlijk ook nog de beste zijn. Maar ik maak het mezelf wel moeilijk met die ene dag. Dus besloot ik toch om een andere keuze te maken: na Pasen ga ik in de invalpool waarbij ik het contract houd bij de stichting waar ik nu ook werk. Er werd iemand gevonden op onze school, waardoor de klas nu een fulltime leerkracht kon krijgen.

Waarom kiezen voor jezelf?

Met dit lerarentekort heb je de keuze: blijf je op de school waar je werkt of past een andere plek met een andere doelgroep wellicht beter bij je? Natuurlijk, ik vind het ook niet fijn om midden in het schooljaar te switchen, maar ik moest wel voor mijn gevoel. Ik weet ook dat het voor sommigen lastig is om een bekende plek te verlaten, maar ga goed bij jezelf na of het ook de juiste plek is.

Energie

Ik kies voor een plek waar ik energie van krijg, in plaats van waar veel energie naar weglekt. Ik zou, als ik niet ingegrepen had, elke maandag met lood in mijn schoenen naar de klas zijn gegaan. Daar wordt uiteindelijk niemand beter van. Ikzelf niet, want het heeft direct ook invloed op mijn privé en mijn werk voor mijn bedrijf. Maar ook de leerlingen verdienen iets anders. Die verdienen iemand die er voor de volle 100% kan staan en geniet van het werk met de kinderen. Overigens had ik dat plezier wel enorm bij de kleuters op dezelfde school, maar daar pas ik qua formatie niet meer.

  • Door te kiezen voor jezelf, zorg je goed voor jezelf
  • Door voor jezelf te kiezen, krijg je energie
  • Door die energie ben je een betere leerkracht
  • En kun je meer genieten van je dag in de klas wat weer uitstraalt op de leerlingen

Een gezonde, vrolijke, energieke juf of meester, dat verdienen de kinderen toch? Zorg daarvoor door voor jezelf te kiezen.

Wil je ook goede keuzes leren maken, omdat jij weet wat je belangrijk vindt voor jezelf en je klas? Bekijk dan de cursus Werkdrukverlichting voor leerkrachten