Kijken: The Pixar Story

Ik laat me altijd graag inspireren door mooie documentaires. In de meivakantie keek ik The Pixar Story, over het succes van deze geweldige animatiestudio. 

Het intrigeert me hoe iets succesvol kan worden. Vaak is het antwoord: creativiteit, hard werken, een lange adem en vernieuwend bezig zijn. Zaken die we in het onderwijs wel vaker mogen aanspreken bij de kinderen wat mij betreft.

Dit waren ook de ingrediënten van het succes van Pixar waar de prachtige documentaire The Pixar Story over gaat.
De creativiteit van de animators, keihard werken urenlang, eerst een aantal keer behoorlijk in de fout gaan. En de vernieuwing zat hem in het gebruik van de computer. Maar weinig mensen durfden het animeren via de computer aan. Dat zou toch niets worden, met de hand animeren was veel beter.
Het tegendeel bleek waar.

Tijdens het kijken werden mijn ogen vaak wat groter: ‘O ging dat zo?’ Of ‘Echt waar?!’

De film zit vol met interviews met John Lasseter (een van de oprichters van Pixar), Steve Jobs (die veel geld stak in het bedrijf) en Tom Hanks (de stem van Woody uit Toy Story). Ik vond het heel interessant te luisteren naar wij zij te vertellen hadden en wat Pixar zo succesvol maakte.

Het spannendste deel was de druk die de studio voelde bij het maken van een nieuwe film. Telkens worden de makers tot hun grenzen gedreven en elke keer weten ze er weer een succesvolle film van te maken met vernieuwende elementen erin.

Ik keek de documentaire op Netflix. 

Het inspireerde mij in ieder geval om nog meer de creativiteit van mijn leerlingen te prikkelen.