10 activiteiten rond het boek “Kikker in de kou”

Kikker in de kou: 10 activiteiten

(Door Yvonne) Hij is een grote favoriet van de peuters, maar ook van de juffen: Kikker, bekijk het boek hierHet leukste boek van Kikker vind ik wel Kikker in de kou. Een boek wat goed aansluit bij het thema winter. Een winter met sneeuw en ijs hebben we in Nederland niet altijd, maar er over lezen en de kinderen de winter binnen laten beleven kan wel. Hieronder 10 activiteiten rond dit leuke boek van Kikker.

Kikker in de kou: 10 activiteiten

Kikker in de kou is ook een mooi boek om voor te lezen tijdens De Nationale Voorleesdagen 2022.

Maak woordkaarten

Op een VVE peuterspeelzaal is het stimuleren van de taalontwikkeling en dus ook de woordenschat erg belangrijk. Bij elk thema maken we woordkaarten; 4 woordkaarten per week. Die hangen centraal in de kring en komen in het boek en in onze activiteiten regelmatig terug. Ook krijgen de ouders de woorden mee naar huis. Woorden die wij kozen voor dit thema zijn: de sneeuwpop – de sneeuw – de sneeuwbal – de kikker – de schaatsen – het ijs – glijden – de trui – de soep – de sjaal – koud – het bed. Meer over woordkaarten, hoe je ze maakt en wat je ermee kunt doen in een volgende blog.

Bestel het boek hier

IJsblokjes laten smelten

Maak een groot aantal ijsblokjes. Geef elk kind een bakje met daarin een aantal ijsblokjes. Laat de kinderen ervaren hoe koud het ijsblokje is. Op een gegeven moment zullen ze ontdekken dat er van de ijsblokjes water komt. Misschien weten de kinderen manieren om de ijsblokjes helemaal te laten smelten? Dit zou kunnen op de verwarming of met warm water. Het ene ijsblokje smelt langzamer dan het andere blokje. Zo ontdekken de kinderen de verschillen tussen warm en koud. Ook langzaam en snel komt aan bod.

Kikker in de kou

Dobbelsteen met bewegingen in het thema winter

Gebruik een vakjesdobbelsteen waarin je je eigen kaartjes kunt stoppen. Maak kaarten met 6 verschillende bewegingen die verband hebben met het thema winter:

  1. Een sneeuwbal (gooi een sneeuwbal)
  2. Een sneeuwvlokje (doe met je vingers en armen een sneeuwvlokje na die vanuit de lucht op de grond valt)
  3. Een sneeuwman (doe een sneeuwman na die smelt)
  4. Schaatsen (maak schaatsbewegingen)
  5. Sneeuwschep (schep de sneeuw weg met de schep)
  6. Sneeuwengel (ga op de grond liggen en maak een ‘sneeuwengel’: beweeg met je armen en benen)

Gooi om de beurt met de dobbelsteen en voer dan met de hele groep de beweging uit.
Als jullie dit een tijdje hebben gedaan kun je als variatie ook nog met de kinderen kiezen of je de beweging snel of langzaam wilt uitvoeren.

10 activiteiten rond het boek “Kikker in de kou”

Sjaals sorteren

Doe een oproep om alle kinderen een sjaal mee te laten nemen. Deze activiteit kun je het beste doen in de kleine groep omdat dan het aantal sjaals minder is en de activiteit voor de peuters overzichtelijker is. Leg alle sjaals op de grond neer en bekijk ze eerst met de kinderen: welke kleur hebben ze? Welke sjaal is lang? Welke sjaal is kort? Misschien zijn er sjaals die zelfs net zo groot zijn als de kinderen zelf? Kunnen ze dan de sjaals sorteren op kleur, groot/klein of zelf in een oplopende reeks?

Bekijk hier meer leuke prentenboeken over de winter. 

Sneeuwpop van scheerschuim

Laat de peuters met sneeuw een sneeuwpop maken op de tafel. Laat het rondjes tekenen in het schuim. Op deze manier ben je sensomotorisch bezig met de kinderen maar ook meteen met de fijne motoriek en maken jullie de mooiste sneeuwpoppen!

Sneeuwballen maken van klei en tellen

Gebruik de kant en klare zachte klei of maak zelf klei door dit recept van juf Maike te gebruiken. Je kunt dan de klei wit laten omdat we sneeuwballen gaan maken. Ik maakte zelf kleikaarten door de dieren uit het boek van “Kikker in de kou” af te beelden met cirkels (de sneeuwballen) en het bijbehorende cijfer. Kinderen kunnen nu sneeuwballen maken en die op de cirkels leggen. Tenslotte tellen we de sneeuwballen.

10 activiteiten rond het boek “Kikker in de kou”

Liedje over de winter

Naar een idee van een Amerikaanse pin op Pinterest verzon ik een Nederlandse winterversie van het bekende Hokey Pokey lied:

Je doet je linker want aan
Je linker want uit
Aan, uit, aan, uit
Gooi het er maar uit
We doen de snowy pokey (bibberen)
en we gaan maar door
En zingen daarbij in koor
Ooh de snowy pokey
Ooh de snowy pokey
Ooh de snowy pokey
We bibberen en maken lol, lol, lol

(Varaties in de tekst zijn: rechter want, linker laars, rechter laars, lange sjaal, wintermuts)

Een sneeuwpop maken met looseparts

Verzamel wat klein materiaal wat je vast zo wel op de groep hebt om een sneeuwpop te maken: knopen, kleine stokjes of takjes (armen), stukje lint (sjaal), kleine wiebeloogjes, etc. Zorg voor wattenschijfjes die kunnen ze gebruiken als het lijf van de sneeuwpop.

10 activiteiten rond het boek “Kikker in de kou”

Soep maken

In Kikker in de kou krijgt Kikker soep van zijn vriendjes. Dus niks leukers om dan soep te maken met de peuters. Zorg voor een zakje soep. Als toevoeging, en extra activiteit, kun je zorgen voor wat soepgroente die makkelijk te snijden is voor jonge kinderen. Je kunt dan gewoon keukenmessen geven in plaats van scherpe messen. Ik heb wel eens juliennewortel nog kleiner laten snijden bijvoorbeeld. Maak grote tekeningen wat er in de soep moet en maak een volgorde wat er moet gebeuren om de soep klaar te maken. Bespreek dit met de kinderen en ga aan de slag. Na elke stap kun je aan de peuters vragen wat er nu moet gebeuren. En natuurlijk aan het eind van de ochtend samen gezellig de soep opeten! En leuk om dan nog eens te horen of ze nog weten wat jullie allemaal precies hebben gedaan om de soep te maken.

Bekijk het boek hier.

Verven met ijs

Leg een grote bak met een laagje ijs in de vriezer. Leg dit nadat het bevroren is op een dienblad of grote bak. Geef de peuters er een doosje met waterverf erbij en een kwast. Laat de kinderen ontdekken wat er gebeurt als ze de kleurtjes op het ijs verven.

Bekijk hier meer leuke prentenboeken over de winter. 

10 activiteiten rond het boek “Kikker in de kou”

Er staan affiliate links in dit blog.

 

Thema winter, Kikker in de kou; Leuk boek voor peuters plus 10 leuke activiteiten rondom thema winter en kikker

BewarenBewaren