Kikker vindt een vriendje: recensie en tips

Kikker vindt een vriendje: recensie en tips

Geen kerntitel, maar wel heel leuk voor Kinderboekenweek 2018: het boek Kikker vindt een vriendje. Ik geef je tips om ermee te werken in de tien dagen die om vriendschap draaien. 

Kikker vindt een vriendje

Op een dag ziet Kikker iets liggen in het bos: een beertje. Hij neemt het mee naar huis, maar het beertje praat helemaal niet. Langzaam wennen ze aan elkaar en leert Kikker het beertje praten. Zo werden ze vrienden. Maar beertje wil na een tijdje weer naar huis. Het afscheid is moeilijk, zou Beertje nog terugkomen?

Wat vind ik?

In de boeken van Max Velthuijs zit altijd een prachtig moraal. Het gaat vaak over hoe je op een fijne manier met elkaar om kan gaan en dat past heel goed bij het thema van Kinderboekenweek 2018: vriendschap. Ook in dit boek zijn de vrienden van Kikker sceptisch. Het Beertje kan niet eens praten, wat is daar nou leuk aan? Maar Kikker steekt veel aandacht en tijd in het beertje en leert het praten. Zo zie je dat je echt vrienden kunt worden met iemand door te investeren in de vriendschap. De kinderen zijn ook vaak dol op Kikker door de grote platen en heldere afbeeldingen in het boek.

Tips

Taal

1. Wie is je vriend?

Laat de kinderen vertellen wie hun vriend is en waarom. Wat hebben ze gedaan om vrienden te worden met elkaar? En wat doen ze nu graag samen?

2. Praten

Vraag de kinderen hoe zei iemand zouden leren praten. Misschien zijn er wel nieuwkomers op school. Hoe zouden de kinderen hen kunnen helpen met de Nederlandse taal?

3. Namen bedenken

De kinderen bedenken namen voor Beertje. Laat ze Beertje tekenen en de naam erbij schrijven of stempelen.

4. Woordjes leren

In het boek leert Kikker maan, roos en vis aan Beertje. Leer deze woorden ook aan de kinderen. Laat ze er een tekening van maken met de woorden erbij.

Rekenen

1. Tellen

Vraag de kinderen hoeveel dagen het duurt voordat Kikker Beertje heeft leren praten. Hoe schatten ze? Tel een aantal keer heen en terug met de antwoorden.

2. Dagprogramma

Als Beertje kan praten, mag hij allerlei leuke dingen met de vrienden van Kikker doen. Maak een weekplanning voor hem met de kinderen door bij elke dag van de week een tekening van een activiteit te hangen. Bijvoorbeeld: op maandag paardrijden op de rug van Eend en op woensdag met Rat vissen.

Creatief

Laat de kinderen een kunstwerk maken voor zichzelf of Beertje. Ze kiezen hiervoor een maatje om mee samen te werken. Laat ze eerst een plan bedenken: wat gaan ze maken, waarmee en hoe? Daarna volgt de uitvoer met achteraf een evaluatie over het kunstwerk en de samenwerking.

Lesbrief

Leopold heeft een lesbrief gemaakt bij het boek.

Koop het boek in de boekhandel of hier.

Kikker vindt een vriendje: recensie en tips

BewarenBewaren

BewarenBewaren